RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva med røykfrie lekeplasser?

(Foto: Thinkstock)
Sist oppdatert:
- Flere lekeplasser i Spania er røykfrie. Det bør det være i Norge også, mener Anne Lise Ryel.

(SIDE2): De nye tobakkstallene viser en nedgang i daglige røykere.

Prosentdelen dagligrøykere blant ungdom mellom 16-24 år er 12 prosent mot 17 prosent i 2009 og 23 prosent i 2005 melder Statistisk sentralbyrå (SSB)

- Lang vei fortsatt
- Det er svært gledelig, men vi har fortsatt en vei å gå for et røykfritt samfunn, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel i en pressemelding.

Ryel legger vekt på at det er viktig å se på tilgjengeligheten til tobakk. Her gjelder ikke bare aldersgrense ved kjøp og synlighet i butikkene, men også hvilke områder man røyker på.

- I New York i USA har de innført røykeforbud i Central Park, den største parken i byen, og i Spania er flere lekeplasser røykfrie. Burde ikke vi i Norge også la oss inspirere av disse og innføre røykfrie områder i Norge? Dette tror vi vil være av stor betydning i forhold til antall røykere, og ikke minst til glede for veldig mange, sier Ryel.

Flest røykere i Finnmark
De nye tobakkstallene viser at andelen røykere var klart høyest i Finnmark i perioden 2006-2010. Der svarte 31 prosent i aldersgruppen 16-74 år at de røykte daglig, og 9 prosent av og til. Nord-Trøndelag hadde den nest laveste andelen dagligrøykere, med 18 prosent, og Oslo lå lavest, med 16 prosent.

Regjeringens mål om en halvering av ungdomsrøykingen fra 2005 til 2010 er nå så godt som nådd.

- Dette er veldig positivt, og vi vil fortsette arbeidet med å forebygge røyking blant ungdom, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tobakk er den største enkeltårsaken til lungekreft. I tillegg har det negativ helseeffekt på en rekke andre sykdommer.

Kreftforeningen markerte Verdens kreftdag i år ved å fokusere på lungekreft. Rundt 85 prosent av tilfellene skyldes røyking. Lungekreft har hatt en økende tendens hos kvinner de siste årene og siden 1960 er antallet kvinner som dør av lungekreft firedoblet.

Les saken: Operasjonen reddet livet mitt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere