RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva om dette var deg?

Foto: Amnesty (Skjermdump fra filmen When You Don't Exist)
Sist oppdatert:
- Jeg oppfatter det ikke som rasistisk, sier Amnesty. Se video.

Torsdag er det Verdens flyktningedag som har til hensikt å skape oppmerksomhet rundt flyktningene i verden.

Amnesty International har laget en film i forbindelse med en kampanje som skal sette søkelys på situasjonen til flyktninger og asylsøker i Europa.

I filmen «When You Don't Exist» er situasjonen snudd på hodet, og det er oss hvite europeere som rømmer fra brutale regimer til et bedre liv i Afrika. Men ved ankomst i Afrika blir europeerne plassert i interneringsleirer.

- Det vi hele tiden møter i menneskerettighetsarbeid, og særlig hvis det er rettigheter som det er politisk debatt om i et samfunn, så er det at identifikasjon er så viktig, sier generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, til Nettavisen.

- Hva om det var deg?
- Hensikten med denne kampanjen er å sette opp et speilbilde og stille spørsmålet: Hva om det var deg? Hadde du da tenkt annerledes? Sånn sett er filmen effektiv og tankevekkende. Jeg opplever at du ser det litt annerledes når du gjenkjenner deg i personen som er i nød. Det er helt åpenbart, sier Egenæs.

Innvandring og asylpolitikk er ikke bare et hett tema i Norge, men også et tema som opptar mennesker over hele det europeiske kontinentet, hvor stadig mer innvandring har ført til en mer restriktiv asyl- og innvandringspolitikk de senere årene.

Filmens budskap er å få europeere til å endre syn på flyktninger som ønsker å komme til Europa på flukt fra forfølgelse og menneskerettighetsbrudd.

- Dette er en større kampanje som jobber først og fremst for å få Europa til å senke gjerdene rundt seg. Amnesty har utgitt en rapport som viser at EU bruker Libya til å fange opp afrikanere, som er på vei til Europa, i interneringsleirer. Vi vet at flere EU-land betaler penger for å flytte Europas grense inn i Afrika, sier Egenæs.

- Ikke rasistisk
Egenæs forteller at kampanjen allerede har skapt debatt på sosiale medier om virkemidlene i filmen.

- Er det riktig å snu bildet på denne måten helt bevisst? Jeg støtter det fullt ut. Jeg oppfatter det ikke som rasistisk eller et forsøk på å skape en svart/hvitt-debatt, sier han.

- Når man bruker annerledes virkemidler, så får man nesten alltid en debatt om virkemidlene også. Jeg håper det er budskapet som blir hovedtrekket i debatten, sier generalsekretæren.

Dramatisk økning
Både FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Flyktninghjelpen har denne uken frigjort dystre rapporter om statusen på verdens flyktninger.

Begge rapportene viser at det ikke har vært så mange flyktninger i verden siden før tusenårsskiftet.

Det finnes om lag 45 millioner mennesker på flukt i verden i dag. 16 millioner av dem er på flukt i andre land, mens resten er på flukt i eget land.

- Verden har jo et svært flyktningeproblem, både med flyktninger som krysser genser og flyktninger innenfor eget land. Det er ikke noen tvil om at vi i denne delen av verden som har det best, gjør mye for å forhindre at de kommer til oss. Vi bærer veldig lite av byrden, mens det er fattige naboland som bærer den største byrden. Likevel er det vi i den rike delen av verden som gjør mest for å hindre at de skal komme til oss, understreker Egenæs.

Borgerkrigen i Syria
Den dramatiske økningen på antall flyktninger det siste året, skyldes blant annet borgerkrigen i Syria som har krevd 93.000 menneskeliv de siste to årene.

- Vi vet jo at antall flyktninger og internt fordrevne har økt dramatisk på grunn av situasjonen i Syria, Nord-Mali og Kongo, og da spesielt Syria. Det som samlet sett er oppsiktsvekkende, er at de andre krisene som har pågått i lengre tid heller ikke har blitt løst, så da kommer de nye krisene på toppen av dette. Det som er hovedtrenden, er at verden ikke makter å løse flyktningeproblemet, uttalte generalsekretær i Flyktninghjelpen, Toril Brekke, til Nettavisen onsdag.

Se videoen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere