*Nettavisen* Nyheter.

Hva skal bøndene leve av?

Foto: TV 2

Hvert år skytes nær 40.000 elg i Norge, og det er knapt den mann på landsbygda som ikke har rifla pusset og klar når høsten kommer. Likevel sutres det over at elgjakt nå kan bli en rikmannssport.

01.12.04 12:01

Norges Skogeierforbund og Reiselivsbedriftenes Landsforening har laget en utredning om hvordan vi skal øke inntektene fra naturbasert reiseliv her i landet.

Konklusjonen er at vi kan øke inntektene fra dette området fra 4,1 til 8,0 milliarder kroner i året ved å tilrettelegge blant annet elgjakt og laksefiske for utenlandske turister og nordmenn som er villige til å betale.

Saken ble tatt opp i NRK allerede i sommer, og nå følger Aftenposten opp med bekymringen om at hundre og ett er ute, og at elgjakten kan bli en snobbesport.

- Å overlate elgjakten til folk med de tykkeste lommebøkene, kolliderer med norske likhetsidealer, sier sosiolog Olaf Aagedal til avisen.

Og han får selvsagt støtte fra Norges Jeger- og Fiskerforbund: - Dette fortrenger den lokale jegeren. Norske skogeiere vil innføre tradisjoner vi forbinder med aristokratisk jakt i utlandet, blant annet troféavgift, sier informasjonssjef Espen Farstad, som kaller planene «en krigserklæring».

Vi har sans for at jakt skal være en allemannsrett, og slik er det også tilrettelagt for på statlig grunn. Jakt og fiske må som hovedregel være åpent for enhver, men det må ikke utledes til en kamp mot at distriktene også utvikler nye inntektsstrømmer.

Sålangt vi har lest rapporten står det intet om tvang der, hver skogeier må selv velge om han eller hun vil la familie og venner jakte - eller utvikle det til en næringsgren. Kampen minner litt om den krampeaktige kampen mot golfbaner mange steder i distriktene, hvor det nærmest er bedre å bevare en subsidiert kornåker enn å skape nye bedrifter med 8-10 årsverk.

Foreløpig nærer vi altså liten frykt for at den norske elgjakten skal nærme seg en aristokratisk snobbehobby, men vi applauderer at skogeierne nå aktivt forsøker å finne nye inntektsmuligheter i distriktene.

Hva mener du? Bør elgjakten være gratis, eller er det ok at skogeierne forsøker å utvikle nye produkter?

Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her ).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.