*Nettavisen* Nyheter.

Hva skal du bli når du blir stor?

Skal du tjene deg rik, bli kunstner eller pleie de syke? Mulighetene er mange og framtidsplanene kan være store. Her er noen tips til deg som snart skal velge utdanning.

22.01.04 10:43

Hvordan velge?

De viktigste spørsmålene:

Hva liker du å gjøre? Hva er du flink til?
Når du skal velge utdanning, er det lurt å tenke på hva du liker å drive med og hva du er flink til. Hvilke fag liker du best? Liker du å jobbe for deg selv eller i grupper? Synes du det er mest gøy med praktiske oppgaver, eller foretrekker du å lese, skrive og arbeide med teoretiske oppgaver? Det er ikke bare skolefag som teller, men også hva du liker å gjøre på fritiden din. Hva slags aktiviteter synes du er gøy? Hva ville du drevet med hvis du ikke var avhengig av lønn? Svarene på disse spørsmålene kan gi deg ideer om hvilken retning du bør gå inn på.

Ta deg tid
Det er du som må finne ut hva du vil. Du kan få råd og veiledning fra andre, men selve beslutningen om hva du skal bli må du ta selv. Sett av tid til å lese brosjyrer, spørre, diskutere og tenke. Ikke vent til dagen før søknadsfristen går ut.

Klikk på bildet for å forstørre.

Følg lysten!
Mange tenker at det er smart å velge et yrke der det er lett å få jobb. Men etterspørselen etter de forskjellige yrkene går i bølger. Innen du er ferdig med skolen kan situasjonen ha endret seg i den bransjen du sikter mot. Dessuten er det viktig å velge noe morsomt og meningsfylt, hvis du skal holde motivasjonen oppe gjennom flere år på skole. Bruk både fornuft og følelser når du sjekker ut utdanning, men la magefølelsen seire. Det lønner seg i lengden.

Vanskelig å finne ut hva du egentlig liker?
Ta Interessetesten på www.utdanning.no . Du svarer på 120 spørsmål om hva du synes om en hel masse forskjellige aktiviteter og oppgaver. Til slutt får du forslag om forskjellige yrker som kan passe for deg. Spørsmålene trigger tankene i forhold til hva du liker og misliker.

Bruk testen som et utgangspunkt for å orientere deg blant yrker og utdanninger.

Utdanningstilbud
Det er et mylder av utdanningstilbud. Du kan gå på høgskole, universitet eller en annen type skole. Du kan ta en kort utdanning på 6 måneder eller en lang utdanning på 6 år, og du kan velge å gå på en privat eller en offentlig skole. De offentlige høgskolene/universitetene er gratis, mens private skoler krever skolepenger. For at du skal kunne få studielån og stipend må studiet være offentlig godkjent. Offentlige skoler tilbyr kun godkjente studier, mens private skoler har både godkjente og ikke-godkjente studietilbud. Spør skolen du vil gå på om studiet gir rett til studiefinansiering fra Lånekassen. www.lanekassen.no

Universitetet
¿ Flest lange og teoretiske utdanninger der du setter sammen fag til en utdanningsgrad (3-5 år).
¿ Noen yrkesrettede utdanninger (profesjonsstudier), f.eks. medisin (lege), odontologi (tannlege), jurist og psykolog (5-6 år).
¿ Mye forelesninger i store saler.
¿ Mer selvstudium der du legger opp leseplan selv.
¿ Krever større selvdisiplin.
¿ Alle universiteter er offentlige og gratis.

Klikk på bildet for å forstørre.

Høgskole
¿ Flest yrkesrettede utdanninger, f.eks. sykepleier, ingeniør, journalist (2-4 år).
¿ Tilbyr også noen ettårige, teoretiske studier.
¿ Mye klasseromsundervisning.
¿ Tettere oppfølging fra lærer.
¿ Ligner en del på undervisningsformen på videregående skole.
¿ Det finnes både offentlige og private høgskoler. De private må du i flere tilfeller betale for å studere på.

Annen utdanning
¿ Folkehøgskoler
¿ Tekniske fagskoler
¿ Bibelskoler
¿ Kunstskoler
¿ IT-skoler
¿ Skoler innen alternativ medisin
¿ Korte, yrkesrettede utdanninger ved private skoler (eks. sekretær, massør)

Verden for dine føtter
Du er i ferd med å bli ferdig med videregående skole og får snart sjansen til å reise rundt, oppleve verden og utforske nye muligheter. Du kan jobbe, studere eller gjøre noe helt annet.

Ex.phil i utlandet
Mange ser ex.phil som et pliktløp. Men hvis du har sjanse til å spare opp litt ekstra penger, kan du fordype deg i filosofi og vitenskapsteori på Bali, i Hellas eller Mexico. Lånekassen gir lån og stipend.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hele eller deler av utdanning i utlandet
Drømmer du om å studere i utlandet? Her finnes det massevis av alternativer. Lånekassen gir deg støtte til utdanning i utlandet, men start planleggingen ett år i forveien. Drømmer du om å

studere i utlandet? Her finnes det massevis av alternativer. Lånekassen gir deg støtte til utdanning i utlandet, men start planleggingen ett år i forveien.

Siviltjeneste i utlandet
Du kan avtjene 12 av 14 måneder med siviltjeneste i utlandet. Sivilarbeidere kan skaffe seg oppdragsgivere selv. Det betyr at med en god porsjon innsats og en smule hell kan du greie å komme deg til utlandet gjennom en humanitær organisasjon eller stiftelse.

Jobbe frivillig i Europa
Volontørtjeneste gjennom EU-programmet UNG i Europa gir deg muligheten til å jobbe frivillig i et EU-land i 6-12 måneder. Du får arbeidserfaring, lærer språk og blir kjent med en ny kultur. Du kan jobbe med det meste og oppholdet er gratis for deg. www.ungieuropa.no

Au pair
Som au pair bor du hos en familie ett år og får gratis kost og losji mot å ta deg av barna og gjøre husarbeid. Vertsfamilien din skal også betale deg lommepenger. Du kan dra ut gjennom flere ulike organisasjoner.

Folkehøyskole i utlandet
Visste du at du kan gå på folkehøyskole i andre nordiske land og få lån og stipend? Du velger linjer innen alt fra foto, video, media, sport og psykologi til teater og musikk.

Spennende jobber i utlandet
Tenk å høste vindruer i Frankrike, instruere ski-analfabeter i Alpene eller være vert hos onkel Donald og nevøene hans i Disney World?

Lysten på utenlandsopplevelser?
Les mer på www.ung.no.

Flytte hjemmefra
Mange flytter hjemmefra etter videregående skole. Det er fritt og godt, men kan også være litt skummelt. Nå må du ordne det meste selv. Her er noen tips.
[Les mer]

Hvor kan du få råd og informasjon?
Det finnes en rekke veiledere og informasjonskilder som kan hjelpe deg med å velge utdannelse. Ved å følge lenken under finner du informasjon om disse.
[Les mer]

Brosjyrer og bøker
Det finnes også brosjyrer og bøker som inneholder oversikt over utdanning både på videregående og høyere nivå. Disse finner du en oversikt over her.
[Les mer]

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.