Gå til sidens hovedinnhold

- Hva skal vi gjøre?

13 år gamle Anders har fått plass på Hovseter spesialskole til høsten, men Vestre Aker bydel kan ikke tilby ham SFO. Mamma Anne Mette Mevik føler hun blir forsøkt dyttet over på trygd.

Grindbakken: Anders er en 13 år gammel psykisk utviklingshemmet gutt. Han har ingen diagnose, men heller mot autisme/ADHD. Mentalt sett er han på nivå med en femåring.
- Anders har i alle år gått på Helsepedagogisk Rudolf Steinerskole på Hovseter og hatt det veldig godt der. Han har hatt opphold på Bleiker behandlingssenter i Asker og senest før jul ble han testet av Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT). Konklusjonen er at han kan klare mye med riktig læring og bruk av PC. Han trenger også logoped for å bedre uttalen, som til tider kan være ganske uforståelig. Steinerskolen kan ikke følge opp PC-opplæring og har også vanskeligheter med å skaffe logoped, forteller mamma Anne Mette Mevik.
Av den grunn, og ikke med lett hjerte, bestemte hun seg derfor for å søke Anders over i annen spesialskole utenom Steinersystemet.
- Forberedelser ble gjort, PPT testet og anbefalte Hovseter spesialskole. Vi søkte, og gleden var stor da Anders fikk plass fra høsten 2007. På Hovseter brukes PC i læringen, og det jobber logoped ved skolen. En ny verden hadde åpnet seg for Anders, hvis han for eksempel kunne ha lært å lese busstabeller og overskrifter.

Ikke SFO-tilbud

Men ved en tilfeldig telefon til skolen får Mevik opplyst at skoledagen varer til 13.30-14.00, og at bydelen ikke har et SFO-tilbud til disse barna etter den tid.
- Det betyr altså at Anders blir kjørt hjem senest klokken 14.00 og må klare seg alene frem til jeg er hjemme fra jobb klokken 17.00. Det er altfor lenge for Anders å være alene så mange timer hver dag. Han kan ikke ta en telefon, hvis noe skulle skje. Han kan bli syk eller slå seg, uten at jeg får vite noe. Han kan sette på en stekeplate eller tenne stearinlys og glemme det. Nei, det er ikke noe alternativ.
Mevik er aleneforsørger og i full jobb. Hun har verken lyst eller anledning til å begynne å jobbe deltid.
- Jeg mener at jeg må kunne få lov til å jobbe. Det virker som om de vil dytte meg over på trygd, men det vil jeg ikke. Dersom ikke bydelen kommer med et tilbud, blir han nødt til å fortsette på Steinerskolen, som har SFO-tilbud. Men jeg gir meg ikke før alt er prøvd.
Akseptfristen for skoleplassen var 20. april.
- Bydelen skulle hatt et tilbud på plass innen den datoen. Dette er ikke et nytt problem. Det samme gjentar seg hvert år.

Mailet bydelsdirektøren

I en mail til Jan Hagen, bydelsdirektør i Vestre Aker, skriver Mevik:
"...Etter å ha snakket med flere foreldre til barn på Hovseter skole, er dette tydeligvis et like stort problem hvert år. Hvorfor er det slik? Hvorfor kan det ikke etableres en god løsning for disse barna? Prioriteres ikke de svakeste i bydelen? Er det ikke plass til barn som Anders i Vestre Aker bydel? Er det en løsning at jeg slutter å jobbe og går over på en eller annen form for trygd? Akseptfristen for skoleplass var 20. april. Burde ikke bydelen hatt et tilbud på plass innen den dato? Ingen jeg har snakket med i bydelen har et fornuftig svar å komme med, men kanskje du som bydelsdirektør kan komme opp med en konstruktiv løsning?..."
Mailen ble sendt 15. mai. Mevik har ennå ikke fått svar.
- Det sier seg vel selv at når et barn går på spesialskole, har det spesielle behov og er avhengig av tilsyn. Anders gir meg utrolig mye glede, og jeg villle aldri vært ham foruten. Men det er ikke til å stikke under en stol at hverdagen er litt annerledes med et slikt barn enn et "normalt" barn. Vi har egentlig nok belastning fra før, og så skal vi måtte krangle oss til læring også, sier hun oppgitt.
Ullern Avis Akersposten har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra bydelsdirektøren uten å lykkes.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler