Gå til sidens hovedinnhold

Hva skjedde på rom 507?

Rom 507 på Hotel Continental i Oslo står sentralt i politiets etterforskning mot kjendisadvokat Ellen Holager Andenæs. Les hele historien.

Tirsdag kunne NA24 avsløre at Ellen Holager Andenæs er under etterforskning for påståtte trusler og frihetsberøvelse mot den omstridte finansmannen Christer Tromsdal. Bakgrunnen for politietterforskningen er en anmeldelse som Tromsdal leverte 31. august i år. I den samme anmeldelsen innrømmer finansmannen at han løy i avhør til fordel for Andenæs' klient Kjell Inge Røkke.

I Tromsdals anmeldelse skisseres en nærmest utrolig historie om hvordan kjendisadvokaten skal ha brukt sikkerhetsselskapet Norwegian Security Assist (NSA) til å utføre flere oppdrag for seg.

Tromsdal spilte en sentral rolle i båtsertifikatsaken, og det var lenge stor usikkerhet med hensyn til hvordan finansmannen ville forklare seg.

En kjerne i anmeldelsen mot Andenæs er et angivelig møte på et hotellrom i Oslo 26. mai i fjor, hvor kjendisadvokaten og flere representanter for sikkerhetsselskapet NSA skal ha vært til stede.

Andenæs mistenkte Tromsdal for å ha avlyttet kontoret hennes, og ønsket å sikre seg bevis for dette.

NA24 er kjent med flere SMS-meldinger som både bekrefter hotellmøtet og forbindelsen mellom NSA og Advokatkontoret Andenæs.

Møttes i baren
Etter å ha møttes i baren på Hotel Continental tok Tromsdal og Ellen Holager Andenæs` assistent følge opp til rom 507.

Ifølge anmeldelsen, skal Ellen Holanger Andenæs, en sikkerhetssjef og tre andre menn ha vært til stede på hotellrommet.

NA24 er kjent med at rommet ble leid av en ansatt i sikkerhetsselskapet Norwegian Security Assist (NSA).

Fikk forelegg
I heisen på vei opp til rom 507 skal Andenæs' assistent og Tromsdal ha fått selskap av to menn.

Inne på rommet møtte finansmannen og de tre andre Ellen Holager Andenæs og NSA-sjefen.

NSA-sjefen nekter i dag å si noe som helst om saken til NA24. Sikkerhetssjefen utgjør, sammen med Holager Andenæs og hennes assistent, de tre anmeldte i den svært spesielle etterforskningen.

Den anmeldte sikkerhetssjefen og en kollega av ham som også var involvert i møtet på Hotel Continental er begge tidligere straffet med forelegg for ulovlig avlytting. De to var den gang, i 2001, ansatt i Securitas.

Følte seg truet
På hotellrommet skal Andenæs ha beskyldt Tromsdal for å ha avlyttet kontoret hans og krevd å få høre et opptak hun mente var fra denne avlyttingen. Tromsdal benekter å ha avlyttet kjendisadvokatens kontor. Finansmannen beskylder i dag Andenæs for å ha ødelagt båndspilleren hans under møtet på hotellrommet.

I forrige uke igangsatte et settepolitidistrikt på Østlandet etterforskning av Holager Andenæs og de to andre for frihetsberøvelse, ulovlig ransaking, og ulovlig beslag av gods. Flere personer er innkalt til avhør i saken, deriblant Holager Andenæs som etter planen skal møte hos politiet i neste uke.

Tromsdal samtykket i at sikkerhetssjefen skulle få anledning til å gjennomgå «tingene» hans. I ettertid har finansmannen imidlertid forklart til politiet at han følte seg presset til dette av Ellen Holager Andenæs, hennes assistent og sikkerhetssjefen.

Sent på kvelden den 26. mai skal Tromsdal ha blitt fraktet i en sølvgrå van til leiligheten sin på Gimle, sammen med sikkerhetssjefen, to ukjente menn og Andenæs assistent. Disse skal så ha gjennomgått leiligheten med Tromsdal til stede.

Først over ett år senere, 31. august i år, anmeldte Tromsdal dette forholdet til politiet.

Tømte Tromsdals lager
Ifølge anmeldelsen, skal Tromsdal og sikkerhetssjefen etter avtale ha møttes utenfor finansmannens leilighet også dagen etter, fredag 27. mai 2005.

Derfra dro Christer Tromsdal sammen med sikkerhetssjefen og tre andre til Tromsdals lager i Waldemar Thranes gate. Lastebilen som ble brukt beskrives som en «brødbil» og bak rattet satt innehaveren av et lite, bærumsbasert transportfirma. Sakene i Tromsdals lager ble gjennomgått for eventuelle bevis på avlytting, og lastet over i «brødbilen»

Deretter ble finansmannen med ut til en lagringsplass i Bærum hvor tingene ble puttet i en container som tilhører «brødbil»-sjåføren.

NSA betalte
Sjåføren er ikke anmeldt i saken, og ønsker ikke at navnet hans skal bli gjort kjent. Han forteller imidlertid at han godt husker hentingen av Tromsdals lagerbeholdning 27. mai i fjor.

- Hadde jeg visst det jeg vet i dag, hadde jeg aldri tatt den jobben, sier bærumsmannen til NA24, med henvisning til alt bråket rundt containeren.

Han bekrefter at han kjenner sikkerhetssjefen fra før, og forteller etter hvert også hvem som har betalt leien for containeren frem til i dag.

- Jeg har fakturert NSA (Norwegian Security Assist, red anm), bekrefter han.

Transportfirma-innehaveren sier han ikke har noen kjennskap til hvem NSA har jobbet på oppdrag for, og at han heller ikke har brydd seg om å få vite det. Han opplyser at Christer Tromsdal var til stede da tingene hans ble lagt i containeren, og at ingenting tydet på at det ikke var frivillig.

- Andenæs hadde tilgang
Saken med Tromsdal og Andenæs har versert i en spesialgruppe ved Oslo politidistrikt og Spesialenheten for politisaker i over ett år. NA24 har tilgang på en rekke dokumenter i saken, og i et av disse, en faks fra Spesialenheten kobles Advokatkontoret Andenæs direkte til containeren med Tromsdals ting.

Her går det blant annet frem at Andenæs' assistent flere ganger oppfordret Spesialenheten til å ransake containeren, som Advokatfirmaet Andenæs skal ha hatt tilgang til.

Vil forklare seg for politiet
Ellen Holager Andenæs ønsker ikke å kommentere påstandene fra Christer Tromsdal utover å si at hun gleder seg til å få forklart seg til politiet.

På direkte spørsmål fra NA24 om hun var til stede på rom 507 på Hotel Continental om kvelden den 26. mai 2005, svarer hun bare:

- Jeg skal forklare meg til politiet.

- Har du eller noen ved ditt kontor hatt noe samarbeid med Norwegian Security Assist?

- Det vil jeg også forklare meg om til politiet, sier Andenæs.

Hagemøte med Andenæs
Politianmeldelsen fra Christer Tromsdal omfattet også en sporingsboks som Christer Tromsdal fant på bilen sin i juni 2005, og som han mener NSA har fått plassert der. Boksen skal ha vært inne til undersøkelse ved Oslo politidistrikts Spesielle Operasjoner (SO), men det er foreløpig ikke kjent hva som har kommet ut av denne undersøkelsen.

I anmeldelsen fra Tromsdal refereres det til at finansmannens advokat, Jon Christophersen, kort tid etter den angivelige seansen på rom 507, møtte Holager Andenæs i hennes hage for å, på vegne av klienten, forsøke «å rydde opp».

«Christophersen har da forklart til fornærmede, at Andenæs virket noe brydd da han ringte henne, men at hun forstod hvilken sak det gjaldt. Christophersen og Andenæs ble enig om at de skulle møtes i hennes hage samme ettermiddag. I dette møte bekrefter Andenæs at hun kjente til sporingsboksen siden Christophersen spurte om hun ville ha den tilbake. Hun presiserte også at det sikkert ikke var særlig hyggelig for Tromsdal. Hun bekrefter også at hun hadde tingene til fornærmede og at hun ødela båndspilleren hans. Hun tilbød seg å betale for denne. Da Christophersen gjenforklarte dette til fornærmede, påpekte han at Andenæs fremdeles var veldig sint på fornærmede og mente at han hadde avlyttet (kontoret) hennes», heter det i Christer Tromsdals anmeldelse av Andenæs.

Etter hva NA24 kjenner til skal Christophersen i samtale med Tromsdal ha presisert at han ikke husker alle detaljer fra møtet med Andenæs. Likevel gjør advokaten det klart at han ikke reagerer på Tromsdals fremstilling av møtet med Andenæs slik det står gjengitt i anmeldelsen.

Advokaten ønsker imidlertid ikke å si noe om saken til NA24.

- Forventer du å bli avhørt?

- Det er vel mulig. Det er mulig at vedkommende som har snakket med politiet har oppgitt mitt navn, men da i vage sammenhenger. Det er alt jeg vil si. Beklager, sier Jon Christophersen til NA24.

Avslo å få tingene tilbake
Christer Tromsdal skal i midten av august i år ha blitt oppringt av Holager Andenæs' assistent og tilbudt få tilbake tingene sine. Dette skal Tromsdal ha avslått, ettersom han, etter råd fra sin advokat, nå hadde bestemt seg for å forsøke å få politiet til å rydde opp. 14 dager senere leverer Tromsdal politianmeldelsen til Oslo politidistrikt.

Kjell Inge Røkke ble i juli 2005 dømt til 120 dagers fengsel for korrupsjon og falsk forklaring i båtsertifikatsaken. Av straffen ble 30 dager gjort ubetinget.

Christer Tromsdal behøvde aldri å innta vitneboksen.

Ankebehandlingen av straffeutmålingen i båtsertifikatsaken starter i mai neste år.

Reklame

Husker du disse to idiotene?