Hva skjer egentlig her?

Foto: Crestock

Hvorfor blir vi brune og hvordan fungerer solkrem?

17.04.09 07:56

(SIDE2:) Det virker kanskje ikke sånn over hele landet ennå, men sommeren er faktisk på vei. Og med sommeren, dukker det opp både brune og røde kropper på strendene.

I artikkelserien «Verdt å vite» tar vi opp ulike fenomener ved kroppen som mange lurer på. I dag ser vi på soling.

Hvorfor blir vi brune?
Sola sender ut ultrafiolette stråler, såkalt UV-stråling, som er lysbølger vi ikke kan se. UV-strålene har høyere energi enn det synlige lyset. Disse strålene utsettes vi for hver gang vi er ute i sola.

Hvis du tilbringer mye tid i sola, vil etter hvert UV-strålene begynne å steke det innerste laget på huden. Kroppen reagerer på dette ved å produsere pigmentet melanin. Dette pigmentet gjør huden mørkere. Du vil dermed få brunere hud enn før kroppen begynte pigmentdannelsen. Grunnen til at kroppen produserer melanin, er at pigmentet beskytter huden mot UV-strålene, slik at du ikke skal bli brent, skriver Kreftforeningen.

Hvorfor blir vi solbrent?
UV-strålene vil etter en tid trenge gjennom huden og drepe hudceller. Det hindrer fornyelsen av huden, som normalt skjer hele tiden. Når hudcellene dør, må kroppen fjerne de døde cellene og reparere skaden. Da vil blodkarene utvide seg og det blir økt blodgjennomstrømming på det skadede området. Dette gjør at huden blir rød og varm, skriver DinSide Helse.

Grunnen til at solbrenthet gjør vondt, er at de skadede cellene forteller hjernen at det er et problem. Hjernen forteller deg om dette ved å gi deg smerte, slik at du skal komme deg vekk fra sola og beskytte det skadede området.

Hvordan fungerer solkrem?
Det finnes flere ulike typer solkrem. Noen har et kjemisk solfilter, andre har et fysisk solfilter og atter andre har en blanding av disse typene, skriver Nettdoktor.no.

Kjemiske solfiltre består av et stoff som trenger inn i huden og hindrer UV-strålene i å nå det innerste hudlaget. Da kan de heller ikke skade huden.

Det fysiske solfiltret legger seg på huden som nettopp et fysisk filter. Når sola treffer huden, vil strålene bli reflektert tilbake.

Hva har hudtypen å si for soling?
Akkurat som vi har ulik hårfarge og øyefarge, har vi forskjellige hudtyper. Hudtypen avgjør hvor fort huden begynner å produsere melanin og hvor stor toleranse huden har for sola.

De fleste nordmenn har hudtype 1 og 2, som betyr at vi fort blir solbrent. Den mørkeste typen er 6, som er helt mørke personer, skriver Lommelegen.

Hva er fregner?
Mange får fregner i sommersesongen. Fregnene er små pigmentflekker som opptrer på nesa, på armene og på hendene, men de kan også komme andre steder.

Det er som regel folk med de lyseste hudtypene som har fregner. De har mindre pigmentdannelse i huden, og har dermed større problemer med å bli brune. Men enkelte steder på kroppen har noen personer en opphopning av pigmentkorn, som gjør at det produseres mer melanin i disse områdene når de er i sola. Dermed blir de brunere på disse flekkene enn på resten av huden, skriver KidsHealth.org.

Les også:
Når kroppen irriterer deg
Hvorfor rumler magen?
Derfor gjør alkohol deg tissetrengt
Hvorfor gjør dette så vondt?
Hva er sunnest?
Derfor er det j... godt å banne
Kan du sove ekstra mye i ferien?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.