RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Infinity Ward)

Hva skjer med «Call of Duty»?

Sist oppdatert:
Toppsjefene i Infinity Ward får sparken mens Activision annonserer nytt spill, ny sjanger og ny utvikler.

Uenighetene mellom utviklerstudioet Infinity Ward og distributøren Activision er den store snakkisen i spillindustrien om dagen. Etter et møte med Activision mandag kom ikke de to «Modern Warfare 2»-sjefene Vince Zampella og Jason West tilbake på jobb og West oppdaterte facebookprofilen sin med «Jason West drikker. Også: Uten jobb». Samtidig dukker «utkastere» opp utenfor kontorene til Infinity Ward.

Det er uklart nøyaktig hvorfor de to sjefene fikk fyken, men det antas at uenigheter om den videre utviklingen av «Call of Duty»-serien er blant hovedgrunnene. Brudd på kontrakten og ulydighet overfor arbeidsgiveren kan også ligge sentralt i oppsigelsen.

Forholdet mellom Activision og Infinity Ward skal ha vært anstrengt. Ifølge denne nettsiden har Infinity Ward så langt ikke mottatt ett øre i utviklerhonorar (royalty) fra Activision for «Modern Warfare 2». Det ble solgt over elleve millioner eksemplarer av spillet i 2009, som har generert milliardinntekter for Activision.

- Suksess avhenger av Infinity Ward

Activision annonserer samtidig en rekke nye prosjektet knyttet til den enormt populære skytespillserien, og ekskluderer tilsynelatende Infinity Ward i den videre utviklingen.

Distributøren annonserer at de oppretter en helt nytt selskap som kun skal jobbe med å utvide varemerket ytterligere. Foruten de to kommende utvidelsene av «Modern Warfare 2» nevnes ikke Infinity Ward i pressemeldingen.

Fra venstre: Vince Zampella, Mark Grisby og Jason West.

Men ifølge et internt notat G4TV har fått tak i, kan det se ut til at Infinity Ward ikke er helt ute av dansen likevel. Her skriver administrerende direktør Mike Griffith i Activision at «Jason West og Vince Zampella er ikke lenger ansatt i Infinity Ward. Infinity Ward forblir sentral i Call of Duty sin fremtid, og vi er avhengige av teamets talent, ekspertise og lederskap for videre suksess».

Frykter masseflukt

Griffiths notat er gode nyheter for selskaper med penger investert i merkevaren, men analytiker Shawn Milne i Janney Capital Markets er ikke overbevist om at faren er over.

- Det er en risiko når topputviklerne i selskapet forsvinner, men en enda større risiko er det at de to sjefene tar med seg flere talenter eller at hele teamet slutter, skriver Milne i et notat til investorer, ifølge AP.

Det ville i så fall ikke være første gangen folkene i Infinity Ward gjør dette. I 2002 sluttet et dusin utviklere i spillselskapet 2015 - studioet bak PC-versjonen av «Medal of Honor: Allied Assault» - på grunn av lignende uenigheter med Electronic Arts. Utbryterne startet opp et nytt utviklerstudio: Infinity Ward.

«Call of Duty» blir actioneventyr

Den nyannonserte selskapet vil ledes av Activisions Philip Earl, som i dag jobber med selskapets interesser i Asia, og har som oppgave å videreutvikle og ivareta «Call of Duty»-merkevaren.

The company intends to expand the «Call of Duty» brand with the same focus seen in its Blizzard Entertainment business unit.

This will include a focus on high-margin digital online content and further the brand as the leading action entertainment franchise in new geographies, new genres and with new digital business models.

- Offisiell kommentar fra Activision

Activision bekrefter at et det kommer et nytt spill i «Call of Duty»-serien i 2010, utviklet av Treyarch. Ryktene vil ha det til at dette spillet er lagt til enten den kalde krigen eller Vietnamkrigen.

Mer interessant er det at Activision også annonserer et helt nytt «Call of Duty»-spill, utviklet av det nyoppstartede studioet Sledgehammer Games. Dette spillet skal ikke være et førstepersons skytespill som de øvrige spillene i serien, men et actioneventyr. Sledgehammer ledes av Glen Schofield og Michael Condrey, begge to sentrale personer i utviklingen av actionspillet «Dead Space».

Det ryktes imidlertid at Sledgehammers spill ikke er det samme spillet Activision annonserer for 2011. Ifølge G4TV kan 2011-spillet være signert Infinity Ward. Det ville i så fall samsvart med Griffiths interne notat.

Men det stopper ikke der. Activision bekrefter også at utforsker mulighetene for å lage et massivt multiplayer onlinespill basert på merkevaren. Dette spillet synes imidlertid å være myntet på det asiatiske markedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere