Tirsdag ettermiddag ble luftrommet over Norge igjen åpnet for flytrafikk, men fortsatt er det svært usikkert hvordan askeskyen fra vulkanen på Island vil påvirke oss de neste dagene. Ferske prognoser viser nemlig at skyen vil dekke store deler av Mellom-Europa også fremover.

Vi kontaktet derfor Avinor, som er de som tar avgjørelsen om hvorvidt luftrommet skal holdes åpent eller ikke, og flyselskapene, for å få råd til de mange som skal ut å reise.

- Hva bør folk som skal ut å fly til helga gjøre? Bør man kansellere reisen allerede nå? spør vi.

- Vi gir ikke reiseråd
Avinor sier det ikke er deres oppgave å gi reiseråd.

- Vi gir ikke noe reiseråd for dagene fremover. Avinors rolle i dette er å gi en melding om luftrommet og det som da gjelder for seks timer fremover. Og så sider vi gjerne noe om hvordan prognosene er videre de neste timene, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor.

Narvesen henviser oss videre til flyselskapene.

- Skal man søke reiseråd må man heller gå til de som er i reisebransjen og til flyselskapene. Det er de som skal gi råd. Vi konsentrerer oss kun om de kommende seks timer, sier han, og legger til:

- Det er en ekstremt krevende situasjon for Avinor, for vi må jo følge dette hele tiden slik at vi først og fremst får gitt lufthavnene og flyselskapene mest mulig oppdatert informasjon.

- Folk må avgjøre selv
Vi ringer derfor til Norwegian, der vi snakker med presseansvarlig Åsa Larsson.

- Bør folk kansellere helgeturen allerede nå, for å være på den sikre siden?

- Det får nesten folk avgjøre selv, sier Larsson til Nettavisen.

- Har dere noen andre råd til de som skal ut å reise?

- Det beste er å følge med på våre hjemmesider hele tiden, og så har vi en Facebook-side der vi legger ut informasjon kontinuerlig, sier Larsson.

Hun råder også folk til å følge med på værmeldingen og i media når det gjelder askeskyenes forflytninger.

- Tar det dag for dag
Hun påpeker at det er en veldig ekstraordinær situasjon vi nå befinner oss i. Selv om Norwegian tirsdag flyr til flere steder i Sør-Europa, er fortsatt store deler av luftrommet i Europa stengt.

- Vi vil ikke noe mer enn å fly folk, men er samtidig avhengig av luftrommet i Europa. Vi tar dette nå dag for dag og steg for steg, og forsøker å være så raske med informasjon som vi kan, sier Larsson.

Dersom reisen blir kansellert, kan folk bare kontakte flyselskapet og enten få ombooket reisen, eller få pengene tilbake, forteller hun.

- Er det mange som ringer dere for å avbestille reisen de har bestilt?

- Vi får inn telefoner fra våre kunder hele tiden, og det er både ombookinger og kanselleringer. Men først og fremst forsøker vi å hjelpe de som skal fly i dag eller de neste dagene. Gjelder det reiser for neste uke, anbefaler jeg folk å vente med å ringe, for det er relativt lange telefonkøer, sier Larsson.

Hun sier at folk har stor forståelse for det som skjer, men at det er mange som har spørsmål.

SAS: - Trist å avbestille
Når vi ringer SAS får vi også høre at de ringes ned av reisende som lurer på hva de skal gjøre.

- Får dere mange telefoner fra folk som ønsker å avbestille?

- Ja, det gjør vi, og vi blir utfordret også på å være profeter i denne sammenhengen. Vi forsøker å gi våre råd basert på de signalene vi får fra flere hold, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til Nettavisen.

Mange har avbestilt sine planlagte reiser, eller booket om til andre tidspunkter. Men Johansen mener det ikke er noen grunn for folk å avbestille flybillettene nå:

- Det å avbestille nå ville være trist. Det må være hyggeligere å være i Sør-Europa enn å sitte å sitte igjen i regnfulle Norge, sier han.

- Ikke mal alt askesvart
Johansen argumenterer med hvorfor folk ikke bør avbestille.

- Flytrafikken i Norge går nå veldig bra. Vi har ca. 200 avganger innenriks i dag. Så stabiliteten i Norge er god, og prognosene fremover er også gode og positive hva gjelder den norske innenlandstrafikken, sier han.

Han viser også til at de tirsdag flyr til de fleste destinasjonene i Sør-Europa, ved at de flyr over askeskyen som ligger lenger nord.

- Vi håper også på å kunne fly til London i ettermiddag, sier Johansen.

- Er det ingen grunn til bekymring for de reisende?

- Bekymret kan man jo være, selvsagt. Men det er viktig at man ser forholdene vi har nå, slik at man ikke maler alt askesvart. Trafikken går i et stort omfang, sier han.

Også han råder de reisende til å følge med på selskapets nettsider, og på deres Facebook-side der de kommuniserer med sine kunder.