*Nettavisen* Nyheter.

Hva skjer når du sover?

Foto: Michele Piacquadio (Getty Images/Hemera)

Her får du forklaringen på sju søvnfenomener.

12.01.12 19:50

(SIDE2): Mange av fenomenene skjer når du er mellom våken tilstand og søvn.

- Før trodde vi at enten var du våken eller sov, at det ikke var et stadiet midt imellom, sier lege og forsker Philip Gehrman ved University of Pennsylvania til The Huffington Post . Han er leder for studieprogrammet som heter «Behavioral Sleep Medicine » ved universitetet.

- Mange av de tingene vi opplever mellom søvn og våken tilstand er helt normale og man kan dele de inn i to kategorier, det som skjer i REM-søvn og ting som skjer utenfor REM-søvn, i såkalt NREM-søvn (ikke-REM-søvn)

REM er forkortelse for «rapid eye movement» og er en betegnelse på det søvnstadiet hvor hjernebølgene blir målt til å være nesten lik som når vi er våkne, men muskulaturen er avslappet. Man kan se hurtige øyebevegelser på personer som er i dette stadiet og de fleste drømmer forekommer i REM-søvn.

Her er fakta fra ekspertene om hva som faktisk skjer mens du sover eller holder på å våkne - noen av tilstandene vanligere enn andre.

Paralysert søvn (Sleep paralysis)
Har du noen gang akkurat sovnet eller akkurat våknet opp og vært helt paralysert? En følelse av at du er frosset fast i sengen og at du ikke kan røre noen av kroppsdelene dine?

- Det er mest vanlig i de sekundene eller minuttene du våkner opp fra søvnen, om det er på morgenen eller midt på natten. Når vi er i REM-fasen paralyseres musklene slik at vi ikke spiller ut drømmene våre. Men en del av hjernen våkner gjerne opp før resten av kroppen. Noe som gir en følelse av at du er våken selv om musklene fortsatt er paralysert, sier Gehrman.

Søvnforstyrrelse knyttet til REM-fasen
- Motsatt av paralysering oppstår denne forstyrrelsen når hjernen din er i REM-søvn mens musklene spiller ut drømmene dine.
Denne tilstanden kan gjøre at personen som sover kan være voldelig i søvne dersom vedkommende sparker eller slår. Det fins medisiner som kan paralysere musklene i REM-søvnen.

Søvngjengeri
- Både det å snakke i søvne og gå i søvne skjer når hjernen er våken mens resten av kroppen sover, sier Gehrman. Under søvngjengeri er de fleste i en sovende tilstand, men du bedriver gjerne rutinemessige gjøremål i søvne. Som å gå på badet eller til kjøkkenet for å ta seg en matbit.

Det skjer altså i ikke-REM søvn og da har man gjerne mer ensporede tanker om dagligdagse ting. Det personen sier eller gjør er ikke relatert til hva personen faktisk drømmer. Hvorfor vi sier og gjør akkurat disse tingene i søvne er det ingen som har et klart svar på enda.

Sengevæter (enurese)
Det kalles sengevæting dersom et barn eldre enn seks år tisser på seg enten i søvne eller i våken tilstand. Mange barn opplever dette og for de fleste går dette over med tiden.

- Man regner ikke med at en 2-åring vil klare å være tørr gjennom natten og for mange barn tar denne modningen bare lengre tid, sier Sarah Morsbach Honaker Ph.d., psykolog ved University of Louisville til avisen .

Primær enurese er når barnet aldri har vært tørt om natten eller ikke ville holdt seg tørt dersom det ikke hadde blitt fulgt på toalettet av en annen person eller har noen tørre netter men fortsetter å ha minst to våte netter i uka uten noen lange perioder med tørrhet. Sekundær enurese forekommer når et barn gjennomgår en lengre periode med tørrhet og begynner å oppleve nattlig væting igjen. Sekundær enurese er ofte forårsaket av følelsesmessige påkjenninger.

Night Terrors (Våkner vettskremt, men husker ikke noe)
Dette må ikke forveksles med mareritt.

- Night terrors oppleves gjerne av barn og typisk våkner barnet veldig oppskaket, gråter, skriker og klarer ikke engang å gjenkjenne mamma eller pappa når foreldrene tar barnet opp eller snakker til det.

Det kan vare i to til 20 minutter eller lenger og det kan være særlig skremmende for foreldre, men barna tar ingen skade.

- De sover så søvnen forstyrres ikke. Man ser ikke at de som opplever dette er slitne eller trøtte dagen etter. De husker ingenting. Mellom en til seks prosent av alle barn mellom 4-12 år opplever night terrors. Det beste rådet til foreldre er å ikke vekke barnet, det kan gjøre episoden verre fordi barnet ikke gjenkjenner foreldrene, ifølge Honaker.

Skjære tenner
Dette kan skyldes mange ting som for eksempel stress, tannstillingen, evne til å slappe av og sovevaner.

- Noen ganger kan stressreduksjon minske gnissingen. Man kan også få en slags gom hos tannlegen for å beskytte tennene, selv om dette ikke kurerer problemet, sier Gehrman.

Exploding head syndrome (En følelse av at hodet eksploderer)
- Dette er en uvanlig følelse/tilstand og mye mer uvanlig enn å snakke eller gå i søvne, sier Gehrman.

Han forklarer det med at det føles som om hodet eksploderer fordi en høy lyd høres inne i hodet. Det er ikke farlig, påpeker han.

(Kilde: The Huffington Post)
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.