*Nettavisen* Nyheter.

Hva skjer om jeg jukser?

Foto: (Montasje)

Har du glemt å måle huset ditt kan det bli dyrt. Jukser du kan det bli enda dyrere.

07.10.10 04:35

Skatteetaten begynte i slutten av august å sende ut over 1,9 millioner brev til alle landets boligeiere.

Skjemaet er forhåndsutfylt med de opplysninger Skatteetaten har om boligeiendommen din. I brevet blir du bedt om å rapportere inn opplysninger om boligareal, byggeår og boligtype. Opplysningene vil så danne grunnlag for boligens nye likningsverdi.

Her må man ha med informasjon om størrelsen på P-ROM som er alt som kan defineres som oppholdsrom i boligen, for eksempel kjøkken, stue, bad og soverom. Har man ikke opplysninger om P-ROM, kan man oppgi boareal - BOA. De nye reglene omfatter alle boligeiendommer, med unntak av fritidsboliger, våningshus, boliger i utlandet og på Svalbard.

Kan svi å la være
Fristen for innlevering er 15. oktober, og så langt har flere hundre tusen gjort jobben.

- Vel en halv million har levert inn opplysningene så langt. Vi vet erfaringsmessig fra selvangivelsen at det er litt skippertakmentalitet, slik at det normalt kommer flest innleveringer før fristen, sier Lise Halvorsen, informasjonsdirektør hos Skatteetaten, til NA24.

Den nye ligningsverdien vil ikke ha innvirkning på inntektsskatten din, utelukkende formuesskatten. Men dersom man lar være å levere inn opplysningene kan det ende opp med baksmell.

- Det første som skjer er at skattekortet for 2011 vil mangle opplysninger om ligningsverdi. Det kan da medføre at man enten betaler for mye eller for lite i skatt, sier Halvorsen.

Dyrt å jukse
Og dersom man leverer, men velger å jukse med tallene kan det ende opp med å bli dyrt.

- Det er alltid mulig å jukse. Men da vil det være som at man gir feil opplysninger på andre punkter i selvangivelsen og man vil risikere å få tilleggsskatt, sier Halvorsen.

Tilleggsskatt kan i disse tilfelle ilegges med 30 prosent av den beregnede skatten.

Hun bekrefter at det vil bli foretatt stikkprøver på de innleverte opplysningene.

- Vi behandler dette på samme måte som alle andre punkter i selvangivelsen.

Økt bunnfradrag
En enslig må nå ha en skattemessig formue etter fradrag for gjeld som overstiger 700.000 kroner før en må betale formuesskatt.

Et ektepar må ha en formue etter fradrag for gjeld som overstiger 1,4 millioner kroner før ekteparet begynner å betale formuesskatt.

Et ektepar uten annen formue kan, med en verdsetting på 25 prosent (som er gjennomsnittet) av markedsverdi, eie en gjeldfri bolig verdt opptil 5,6 millioner kroner uten å betale formuesskatt.

Med gjeld på boligen kan ekteparet eie en bolig verdt mer enn dette, gitt at de ikke har annen formue. En enslig uten annen formue kan normalt eie en gjeldfri bolig verdt opptil 2,8 millioner kroner uten å betale formuesskatt, opplyser departementet.

Har du tips om det nye skjemaet? Send det til redaksjonen her

155.000 får økt skatt
Selv om de nye reglene fører til at gjennomsnittlig ligningsverdi - og det totale formuesskattegrunnlaget - øker, vil økningen av bunnfradraget ved beregning av skattepliktig formue medføre at de aller fleste får uendret eller lavere formuesskatt.

Beregninger fra Finansdepartementet viser at cirka 120.000 færre vil betale formuesskatt. Om lag 615.000 får lettelser, mens 155.000 får økt skatt.

Her ser du hvordan du sender inn opplysningene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.