Hva slags mat er best for huden?

Foto: (Thinkstock.com)

Skalldyr og melkeprodukter kan være årsaken til at du får uren hud.

(SIDE2): Det å ta vare på huden din er en evigvarende prosess.

Individuelle forskjeller
Etter pubertetsårene med kviser og hudormer er det allerede tid for å kjempe mot rynker og appelsinhud.

Hva slags skjønnhetsprodukter og kremer som er best vil det aldri bli enighet om. Sammen med reklamebransjen kjemper merkevarene med å markedsføre sine produkter på den måten som gjør at nettopp du skal ha de på baderomshyllen din.

Uansett hva slags produkter du bruker (eller ikke bruker) så kan også det du spiser og drikker være med på å påvirke gløden i huden din.

- Vi har alle hørt om mat som «gir deg dårlig hud» som for eksempel sterkt krydret mat, sjokolade og fet mat. Men resultatene i flere godt kontrollerte vitenskapelige studier viser at disse typiske «kviserykte»-matvarene ikke fører til kviseutbrudd og lignende, sier hudlege Dr. Neal B. Schultz.

Det er svært individuelt for hvordan ulike hudtyper reagerer på forskjellige mat. I stedet mener hudlegen at du bør fokusere på mat som bidrar til at huden holder på fuktigheten og som beskytter hudcellene mot skader, skrifter Huffington Post.

Her er noen matvarer som er greit å være oppmerksom på:

Salt
For mye salt kan føre til at man holder igjen vann, noe som også kan føre til at noen områder føles litt mer «oppblåst» og at man får en heveleslignende følelse. Ifølge Schultz er det særlig middelaldrende kvinner som kan kjenne seg igjen i dette, spesielt i i øyeområder fordi det her er mye tynnere hud.

Skalldyr, tang og spinat
Jo da, reker og krabbe er sunt, men sammen med enkelte bladgrønnsaker har disse matvarene et naturlig høyt innhold av jod. Består kostholdet ditt hovedsakelig av disse ingrediensene kan et høyt jodinntak føre til et akneutbrudd hos dem som er spesielt utsatt for akne generelt, og hos dem som er overømfintlige for jod da dette kan føre til inflammasjon og urenheter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Melk
Melk og meieriprodukter kan for mange forårsake hudproblemer. I de fleste tilfeller vil dette være mengdeavhengig så dermed gjelder det å selv legge merke til hvor mye som er greit og ikke minst hva slags matprodukter man reagerer mer på, og eventuelt reagerer mindre på.

Forskerne tror at det kan skyldes biotilgjengelige hormoner i ulike melkevarianter i forhold til hvor mye fett som er tilgjengelig i produktet. Dette kan føre til overstimulering av kjertler som naturlig «smører» huden innenfra og for mye av denne oljete sekreten kan dermed vise seg som uren hud med kviser.

Enkelte personer med rosacea opplever også å få en forverret tilstand av melkeprodukter.

LES OGSÅ:

Hvitt sukker og fritert mat
Mat med høy GI (glykemisk indeks) som for eksempel loff, hvit pasta, kaker og generelt sukkerrike matvarer fører til rask blodsukkerstigning. Går man rundt med et stadig høyt blodsukker kan dette forstyrre produksjonen av blant annet bindevevsproteinet kollagen og som da gjør deg mer sårbar for linjer og rynker.

Andre reagerer på typisk junkfood som for eksempel pommes frites og kyllingnuggets. Forskerne er usikre på hva som eksakt er årsaken til at noen mennesker får dårligere hud av enkelte matvarer, men de tror at en av grunnene er mye av næringsfattig mat som huden ikke drar nytte av.

Huden trenger nemlig også riktig næring og et kosthold rikelig med vitaminer og mineraler vil fremme dens naturlige sunnhet.

Promilledråper
Alkohol virker vanndrivende på kroppen og desto mer du drikker, jo mer dehydrert blir du. Dette fører til at kroppen din mister sin naturlige fuktighet noe som kan få eventuelle rynker og linjer til å komme tydeligere fram.

LES OGSÅ: Slik påvirker maten huden din

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.