*Nettavisen* Nyheter.

Hva tror du at vi dør av?

Foto: (Crestock.com)

- Kvinner tror den største dødsårsaken er kreft, sier kvinnelig overlege.

02.02.11 09:50

(SIDE2:) Tirsdag ettermiddag stilte Wenche Myhre, Mari Maurstad, Toppen Bech og Lill Lindfors opp som ambassadører for 1,6 millioner klubben.

LES OGSÅ:- Er her fordi det er viktig

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Den nye klubben er en organisasjon drevet av kvinner som skal lokke kvinner over 25 år til å bli mer oppmerksomme på sin egen helse. De samler også penger til forskning og ønsker å påvirke politikerne til å fokusere mer på kvinners helse. Klubben er en søsterorganisasjon til den svenske suksessen, stiftet av Alexandra Charles.

Til Norge hadde hun fått med seg Lill Lindfors, som har jobbet med foreningen i Sverige de siste 13 årene.

Nattklubbdronning
Alexandra Charles er nøye på å si at 1,6 millioner klubben ikke er en millionærklubb selv om den er stiftet av det vi må kunne kalle privilegerte kvinner.

Navnet spiller på at i det 1998 var 1,6 millioner kvinner i Sverige over 45 år. I Norge spiller navnet på at det finnes 1.6 millioner kvinner over 25 år. Den norske foreningen ledes av Vigdis Thire. Målet er å nå alle kvinner, også innvandrerkvinner, over hele landet.

Foreningen har dog for så vidt enn viss glamorøs start. Og det var nok flere svensker som løftet på øyebrynene da Alexandra Charles stiftet den i 1998.

Alexandra Charles var i 20 år Sveriges desiderte utelivsdronning, Hun drev den eksklusive og internasjonale nattklubben Alexandra's som tok imot statsmenn, så vel som kong Carl-Gustaf og en rekke kjente mennesker. Hennes kontaktverk er stort inn i de kretser der avgjørelsene tas. Og hun har brukt sitt nettverk godt.

Med stort engasjement og sammen med fagpersoner har hun gjort 1,6 millioner klubben i Sverige til en maktfaktor når det gjelder kvinnehelse. Nå satser hun og hennes norske kolleger på å gjøre det samme her.

Dødsårsak
I Sverige har Charles og foreningen fått flere høythengende priser, og har også sørget for 90 millioner kroner fra regjeringen til forskning spesielt på helse. I tillegg har Karolinska sjukhuset fått en egen avdeling som forsker på såkalt kjønnsmedisin, altså forskjell på kvinner og menn. Norge har ikke en slik avdeling, men vi har to professorer i kvinnehelse, hvorav Mette Moen, overlege ved St. Olavs Hospital er en av dem. Hun var til stede på tirsdagens presentasjon.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vibeke Johnsen, Mediehuset Nettavisen

- Flesteparten av kvinner dør av hjerte- og karsykdommer, men spør du kvinner vil de si at den største dødsårsaken er kreft. Vi må se på hvilke faktorer som er viktig for kvinner, sier Moen. Mesteparten av forskningen som er gjort på hjerte- og karsykdommer er gjort på unge, norske rekrutter. Deres sykdomsbilde passer ikke overens med voksne kvinner.

1,6 millioner klubben henger seg her på Landsforeningen for Hjerte og lungesyke som kjørte ut en kampanje nettopp om dette i fjor.

LES OGSÅ:Sjokkert av tall om hjertesykdom

I Sverige har klubben spesielt fokusert på hjerte- og karsykdommer, brystkreft, benskjørhet, demens, diabetes og stress. Benskjørhet og stress er områder det er forsket lite på.

Den norske foreningen ønsker å fokusere på det samme.

- Dette med stress er interessant, vi vet lite hva det fører til. Men det vi ser er at kvinner i dag jobber like mye som menn, men der menn slapper av når de kommer hjem, bevarer kvinnen stressnivået til de går i seng. Kvinner har rett og slett et annet stressmønster enn menn, sier psykolog Anne Brudevold som er med i fagpanelet til 1,6 millioner klubben.

LES OGSÅ: Stressmestring gir bedre hjerte

1,6 millioner klubben samarbeider gjerne med andre foreninger. De har imidlertid et motto om å være entusiastiske og se hele kvinnen. Å være glad i livet er også god helse, mener de. Derfor satser de, som i Sverige, etter hvert på en egen kalender til inntekt for forskning.

- Vi kan jo bli kalenderpiker, smiler Mari Maurstad og får en åpenhjertig latter fra Wenche Myhre.

- Men vi skal ikke være nakne altså..

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.