Gå til sidens hovedinnhold

- Hva tror du?

200 år etter Charles Darwins fødsel, lurer vi fortsatt.

12. februar 2009 er det nøyaktig 200 år siden Charles Darwin ble født. Mannen som ga verden evolusjonsteorien, fortalte at dyr og mennesker hadde utviklet seg gjennom naturlig utvelgelse og den svakes død, og ikke minst at mennesket har samme forfedre som sjimpansen.

Det siste diskuteres heftig ennå, og er en av årsakene til at Darwin har en stor stjerne hos ateistene. Evolusjonsteorien står i sterk kontrast til det religiøse synet at verden og livet er skapt av Gud.

Her i Norge merker vi det ikke så mye, men for eksempel i USA raser krigen mellom kristne som ennå holder på Adam og Eva, og Darwins utviklingslære.

I det religiøse USA kjører mange rundt med den kristne fisken, den såkalte «ichthy fish» klistret på bilen. Darwinistene derimot har sin egen fisk. Darwinfisken ligner svært på den kristne fisken, men denne har altså ben for å symbolisere evolusjonen - at fiskene en gang krøp opp på land. Ofte kommer denne fisken med navnet «Darwin» inni for at man ikke skal være i tvil om hva som er budskapet.

Du kan klikke på hyperlinkene og kjøpe klistremerker hvis du vil ytre din mening på kjøredoningen.

DNA hjalp Darwin
- Den kampen har vi antagelig gått seirende ut av, sier Erik Tunstad.

- DNA-forskning gjorde at vi kunne lese evolusjonen som en bok. Vi kan i dag se hvilke dyr og planter som er i slekt med hverandre. Det er ikke lenger stor tvil om evolusjonen, sier Tunstad som påpeker at Darwins teorier først ble anerkjent etter krigen, og at tvilen først begynte å slippe taket på 70- og 80-tallet.

Høgskolelektoren i naturvitenskap har nylig gitt ut boken «Darwins teori. Evolusjon gjennom 400 år» på Humanist forlag. En lettlest og underholdende bok som forklarer Darwins teorier, hvordan dinosaurer og fosiler har hjulpet til med teorien, og hva som preger forskningen i dag.

- Fokuset var å lage en bok for min oppvakte tenåringssønn. Den skal forståes av alle, sier Tunstad.

Vatikanet vil ha Darwin-fred
På 200-årsdagen for Charles Darwins fødsel sier Vatikanet til Daily Telegraph at de ønsker en slutt på kampen rundt Darwins teorier.

Erkebiskop Gianfranco Ravasi, som leder vatikanets Pontifical Council for Culture, sier at selv om den romerske kirke har vært imot Darwin tidligere, så strekker ideene om evolusjon seg tilbake til St. Augustine (354 til 430 e.kr) og St Thomas Aquinas (begge store religiøse filosofer og byggere av den katolske tro)

Fader Giuseppe Tanzella-Nitti, professor i teologi ved Pontifical Santa Croce Universitetet i Roma, sier at selv om ikke St Augustine ikke hadde hørt ordet «evolusjon» så visste han at store fisk spiser mindre fisk, og at livsformer har utviklet seg sakte over tid. I middelalderen gjorde Aquinas lignende oppdagelser.

Det betyr altså ikke at de kristne omfavner en evolusjonsteori uten en høyere makt.

Intelligent Design
Den kristne avisen Vårt Land skrev i 2008 om diskusjonen rundt læren om kreasjonisme og Intelligent Design. Denne teorien sier at dyr og planter har utviklet seg med hjelp av en høyere intelligens (ofte definert av kristne som Gud).

I USA står denne teorien sterkt. I en spørreundersøkelse i 2000 sa alle republikanske senatorer at skolen bør undervise i kreasjonisme på lik linje med evolusjonisme.

I 2005 sa president George W. Bush det samme: - Det bør bli undervist i begge sider på en ordentlig måte, slik at elever kan lære hva debatten går ut på, sa Bush, skrev Washington Post.

Siste ord
Avisen Vårt Land skrev i en kommentar tirsdag at selv om Darwins arbeider har blitt brukt som argument av ateistene, var Darwin selv ikke ateist.

Avisen refererer til siste kapittel i The Decent of Man der Darwin selv skriver: «Jeg er klar over at konklusjonene i dette verket vil bli fordømt som svært ureligiøse av noen. Han som fordømmer dem, må imidlertid vise hvorfor det er ureligiøst å forklare menneskets opprinnelse som en egen art gjennom nedstamming fra en lavere form, ved lovene om variasjon og naturlig utvalg, enn å forklare individets fødsel gjennom de vanlige lovene om reproduksjon.»

Hvis du har lyst til å høre mer om Charles Darwin og evolusjonsteorien kan du delta på Darwin Days 11. og 12. februar på Blindern i Oslo.

Eller høre Dag Hessen snakke om temaet på Zoologisk museum i Oslo søndag 15. februar.

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021