Gå til sidens hovedinnhold

Hva var så alt Bannon-bråket om?

Da kan vi gratulere alle aksjonistene som boikottet Steve Bannon i Bergen. De sørget for rekordoppslutning om et interessant, men ganske ordinært arrangement.

BERGEN: For det ble selvsagt sprengfullt, så fullt at mange ikke kom inn i den største salen i Grieghallen torsdag ettermiddag, da Trumps tidligere sjefstrateg og rådgiver møtte Nordiske Mediedager.

Og hva fikk vi se?

En streetsmart fyr som kanskje tilfeldig kom til å spille en stor rolle i vår moderne historie. Som også har den ypperste eliteutdannelse fra Harvard, men som liker å kle seg passe shabby og late som om han ikke tilhører eliten.

Les også

Bannon: Mediene er Trumps hovedmotstander

Og mye av det han sa var kanskje overraskende for de som har vært utsatt for den verste demoniseringen:

Den tidligere sjefen for Breitbart sier at han tror på den frie presse. At han leser Financial Times hver dag, og at han ikke skjønner dem som boikotter Washington Post og New York Times (det gjør ikke Donald Trump heller, kunne han røpe, presidenten leser NYT fra perm til perm hver dag).

På tross av kritiske spørsmål fra en dyktig intervjuer Christina Pletten fra Aftenpostens USA-kontor, forsikret han om at han ikke er rasist, at han aldri har trodd på etnosentrisme, og at det er derfor han ikke vil samarbeide med Golden Dawn-bevegelsen i Hellas, fordi han synes det er idiotisk.

Dette vil noen tro på, og noen ikke tro på. Her tror jeg ikke arrangementet i Bergen vil endre så mange oppfatninger.

Les også

Derfor skal vi snakke med Steve Bannon i dag


Men en ting bekreftet han, som jeg også var innom i en kommentar tidligere i dag - basert delvis på filmen The Brink som ble vist på Bergen kino onsdag:

Steve Bannon er geniforklart fordi han kanskje var en av de første som oppdaget sprengkraften i vanlige folks bekymring for innvandring og globalisering - det som førte både til Brexit og valget av Trump.

Han tok innvandring til topps i Trump-kampanjens prioriteringer. Deretter nasjonal sikkerhet, selvsagt muren mot Mexico, den symbolsterke handelskrigen med Kina, og frykten for alle arbeidsplassene som forsvant ut av landet.

Så har kanskje aksjonistene rett i at det kanskje er farlig at Steve Bannon fikk vist fram at han også har sjarmerende sider. Nordmenn er jo høflige, og det var ingen i spørsmålsrunden etterpå som var direkte frekke.

Konklusjon?

Steve Bannon er interessant i kraft av den posisjonen han hadde. Det vi kan ha lært av å få ham til Bergen er at den opplyste offentligheten aldri mer må lukke øynene for det såkalt "vanlige folk" er opptatt av. Eller som han selv sa det: Du kan ikke vinne hvis du ikke får med deg den vanlige arbeiderklassen (the working classes).

Det er jo egentlig en ganske viktig lærdom, selv om mange har sagt det før. Men den er kanskje lett å glemme?

Les også

Tidligere Trump-strateg i Norge: - Mediene driver en personlig vendetta

Kommentarer til denne saken