Hval kan ha blitt drept av oljekatastrofen

Foto: VALERY HACHE (AFP)

Forskere tror oljesølet har krevd sitt første store offer. - Nå innser folk kanskje alvoret, sier Greenpeace.

20.06.10 15:03

De siste ukene har døde dyreskrotter av pelikaner, skilpadder og andre dyr skylt opp på stranden langs kysten av Mexicogolfen.

Nå er den første døde hvalen funnet, flytende bare 120 kilometer fra oljebrønnen som lekker på 1500 meters dyp.

Den 7,6 meter lange, unge hvalen ble funnet tirsdag av mannskap om bord på forskningsskipet til National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), skriver The New York Times.

- Det er ikke noen tvil om at masse dyr kommer til å dø. Men når man får et stort eksemplar som dør, så får dette kanskje folk til innse alvoret, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace Norge, til Nettavisen.

Fare for sykdomsspredning
- Det er allerede mange dyr som har trukket seg unna området, så tellingen av døde dyr har vært begrenset. Men når disse trenger seg inn sammen i nye områder, så er det spekulert på at det er for liten plass for dem. Dermed er det fare for sykdomsspredning og selvfølgelig det at miljøutgiftene er skadelige. Her vil man få både kortids- og langtidseffekt, sier Gulowsen.

Gulowsen henviser til de giftige kjemikaliene som er blitt sprøytet på oljeflakene i et forsøk på å løse opp oljen.

Blair Mase, koordinator for NOAA, sier at forskere antar at oljen har forårsaket dødsfallet til hvalen. Men hvalskrotten var såpass råtten og ødelagt av haier at det vil være umulig å fastslå med sikkerhet.

Men forskere skal forsøke å fastslå hvor hvalen har svømt i tiden før den døde. Dermed kan de finne ut om hvalen har svømt gjennom de enorme oljeflakene i Mexicogolfen. Dette gjør de ved å se på havstrømmene i det aktuelle tidsrommet.

- Svært sjeldent med dødsfall
I tillegg skal forskerne ta hudprøver av hvalen for å se om det inneholder spor av olje. Testresultatene vil først være klare om noen uker. Amerikanske myndigheter forsøker også å undersøke om de kan utelukke andre dødsårsaker som at den har druknet i et fiskenett eller blitt truffet av et skip.

Det har bare vært fem eller seks tilfeller hvor hvaler har dødd i Mexicogolfen i løpet av de siste fem årene.

- Det er svært sjeldent at noe sånt skjer, så vi undersøker dette svært nøye, sier Mase.

NOAA sendte et forskningsskip for noen dager siden til området der Deepwater Horizon havarerte 20. april. Forskerne ville studere om oljekatastrofen påvirket hvalenes atferd.

Det er anslagsvis 1700 spermhvaler i Mexicogolfen. Mange marinbiologer er svært bekymret for fremtiden til disse hvalene, som flere ganger er observert svømmende gjennom de enorme oljeflakene.

Grillet i Kongressen
Torsdag ble BP-sjefen Tony Hayward grillet av amerikanske politikere under en kongresshøring. Hayward ble beskyldt for å ha opptrådt uforsiktig, og overså potensielle farer da oljeselskapet boret etter olje i Mexicogolfen.

- Men en viktig bekjennelse er at dette er oljeindustriens problem, og ikke bare BPs problem. BP er ikke verre enn noen andre oljeselskap, snarere tvert imot, sier Gulowsen og viser til det britiske selskapets lange erfaring innenfor industrien.

USA har innført midlertidig forbud mot oljeboring i Arktisk og dypvannsboring som en direkte følge av oljekatastrofen som utspiller seg i amerikansk farvann.

- Det som USA har gjort som er veldig riktig, er at de har satt ned foten for alle oljeselskaper i alle de problematiske områdene. Dette bør alle andre land også gjøre. Men når vi har Terje Riis-Johansen som sier at dette ikke gjør noen forskjell, så er det fullstendig meningsløst, sier Gulowsen.

- Skjulte sannheten
Like etter at oljeriggen Deepwater Horizon havarerte som følge av eksplosjonen 20. april, gjorde BP et verst tenkelig anslag på oljesølet. Oljeselskapet anslo at det i verste fall ville lekke 60.000 fat med olje ut i havet per dag.

Men dette ble holdt tilbake fra offentligheten. Først nå har oljeselskapet innrømmet anslaget på 60.000 oljefat per dag.

Disse estimatene er lagt fram for kongresskomiteen som gransker katastrofen, og gir et inntrykk av at BP har kjent til de enorme konsekvensene i lengre tid enn det de faktisk har gitt uttrykk for.

- Det er helt klart at amerikanere har krav på å få vite at BP kalkulerte disse estimatene, datoen de utarbeidet disse estimatene og hvorfor de ikke ble offentliggjort på det daværende tidspunkt, sier senator i finanskomiteen, Chuck Grassley, melder nyhetsbyrået AP.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag