*Nettavisen* Nyheter.

Hvalfangere senket Sea Shepherd-skip

Foto: HO (REUTERS)

Hvalfangstmotstandere kjørt ned av japanske hvalfangere.

06.01.10 15:20

Se video nederst i saken.

En av båtene til antihvalfangstorganisasjonen Sea Shepherd skal være kjørt ned av japanske hvalfangere og være i ferd med å synke.

Skulle beskytte hvalfangerne
- «Ady Gil» har blitt truffet av et hvalfangstskip, sier en av organisasjonens talsmenn til nyhetsbyrået AFP.

Sea Sheperd-båten fulgte etter det japanske forskningsfartøyet «Shonan Maru no 2» da det ble truffet et sted ute på Sørishavet. Ifølge Reuters skal dette ha vært et skip som skal være knyttet til en hel flåte med hvalfangstfartøy.

Hvalfangere skal ha opplyst at den futuristiske båten til Sea Shepherd skal ha avfyrt prosjektiler mot dem.

Japanske fiskerimyndigheter sier kollisjonen inntraff da hvalfangstmotstandernes båt senket farten idet den krysset foran Shonan Maru. Hvalfangernes fartøy skal ha advart båten mot overhengende farte i forkant av hendelsen. Japanerne melder om at Ady Gil ikke sendte ut noen nødmelding og båten så ikke ut til å synke. Deres fartøy har ikke fått større skader og mannskapet her skal ikke være skadet.

Tok en del av baugen
Mannskapet på seks ble raskt reddet opp av moderskipet «Bob Barker», men tilstanden til den høyteknologiske trimaranen «Ady Gil» er ifølge talsmannen kritisk, selv om båten foreløpig holder seg flytende. Én av aktivistene skal ha brukket noen ribbein, melder Sea Shepherd.

- «Shonan Maru no 2» kuttet av to og en halv meter av baugen på fartøyet, opplyser skipper og frontfigur Paul Watson overfor AFP.

Ifølge Sea Sheperd skal «Ady Gil» nærmest ha blitt delt i to under sammenstøtene med det japanske hvalfangstskipet. Det japanske skipet hadde som oppgave å sørge for sikkerheten til hvalfangstflåten i området.

- Båten synker og sjansene for å berge den er små, opplyser Sea Shepherd.

Sea Shepherd mener de gjorde alt de kunne for å komme seg utenom kursen til det japanske hvalfangstskipet, mens japanerne mener Sea Shepherd selv forårsaket kollisjonen.

Sea Shepherd har sin egen serie på Discovery Channel med navn «Whale Wars» der TV-seere blant annet ser selskapet med vilje kollidere med hvalfangstfartøy.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.