Gunnar Stavrum

Hvem av disse kandidatene blir partileder i Venstre etter Trine Skei Grande?

TRENGER FORNYELSE: Venstre er i dyp krise og trenger fornyelse. Partileder Trine Skei Grande må før eller siden overlate stafettpinnen til ett av partiets yngre talenter.

TRENGER FORNYELSE: Venstre er i dyp krise og trenger fornyelse. Partileder Trine Skei Grande må før eller siden overlate stafettpinnen til ett av partiets yngre talenter. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Venstre er i dyp krise og trenger fornyelse. Søkelyset faller på Trine Skei Grande, som har vært partileder i snart ni år.

Venstre vaker rundt 2,5 prosents oppslutning på de siste partimålingene. Et slikt resultat ville ikke bare feid partiet ut av Stortinget, men også tatt med seg den borgerlige regjeringen.

Partileder Trine Skei Grande er likevel optimistisk: - Jeg har vist at vi klarer å snu dette, jeg har gjort det mange ganger og klart å bringe partiet til gode valgresultat. Jeg er innstilt på å gjøre den jobben igjen, sier hun til NRK.

TRIOEN: Dette er Venstres ledelse - nestleder Ola Elvestuen, partileder Trine Skei Grande og nestleder Terje Breivik. Foto: Venstre

I helgen er det landsmøte, betegnende nok på Hell, og dermed går startskuddet til lokalvalgkampen med ny politikk i bagasjen.

Det trengs, for akkurat nå har over halvparten av Venstres velgere ved siste valg, forlatt partiet.

Trine Skei Grande har bred støtte i partiet, selv om det har kommet kritiske røster til overflaten. Men det er også en svakhet. For hvem skal ta over i partiet når partilederen finner ut at timingen er riktig for å la nye folk overta?

Både Ola Elvestuen og Terje Breivik er gode, solide fagpolitikere. De er opplagte kandidater til enhver regjeringskabal der Venstre er med, men begge mangler velgerappellen som skal til for å være partileder.

Det er heller ikke dem som trekkes frem som de mest sannsynlige kandidatene til å ta over som partileder.

I dagens sentralstyre er det to mulige kandidater: Guri Melby og Sveinung Rotevatn. Begge har «riktig» geografisk bakgrunn. Stortingsrepresentant Guri Melby bor riktignok i Oslo, men kommer fra Orkdal. Og statssekretær Sveinung Rotevatn kommer fra Nordfjord.

Hvilke andre kandidater kan være aktuelle?

I regjeringen sitter forsknings- og utdanningsminister Iselin Nybø fra Randaberg i Rogaland, mens stortingsgruppa har en av Venstres mest profilerte politikere, Abid Q. Raja fra Akershus.

Ute i lokalpartiet er det en mulig «dark horse», nemlig ordfører i Eid i Nordfjord, Alfred Bjørlo. Han har en lang politisk karriere, etter åtte år som ordfører, og før det rådgiver for flere Venstre-statsråder og partiets stortingsgruppe (1999-2004).

I hele Venstres 135 årige historie, er det bare noen få politikere som har vært partileder lenger enn Trine Skei Grande. Til gjengjeld er de historiske personer som Gunnar Knudsen (18 år) Johan Ludwig Mowinckel (13 år) og Bent Røiseland (12 år).

I nyere tid finner vi bare forgjengeren Lars Sponheim, som satt i 14 år.

Partiets krise, behovet for fornyelse og Trine Skei Grandes lange periode som partileder gjør at det har kommet utspill om hvem som bør bli ny partileder. Både Abid Q. Raja og Sveinung Rotevatn er lansert.

Ungdompartiet vil ha Rotevatn, mens Raja også har støttespillere. Begge peker kledelig beskjedent på Trine Skei Grande, og nevner at hun er valgt frem til landsmøtet til neste år. Det er riktig, men hvis Venstre gjør et elendig valg i høst, så er det duket for debatt om ny partileder inn mot neste stortingsvalg.

Jeg ville satt pengene på enten Guri Melby, Sveinung Rotevatn eller Alfred Bjørlo - med Abid Q. Raja som outsider.

Hvorfor?

Guri Melby har geografisk og kjønnsmessig bra profil. Hun ledet arbeidet med stortingsprogrammet for 2013-2017, og har erfaring fra lokalpolitikk i Oslo og Trøndelag - to solide Venstre-baser.

Sveinung Rotevatn har vært Unge Venstre-leder, og seks år i rikspolitikken som stortingspolitiker og statssekretær. Han er skarp og god i debatter, men kan være litt akademisk.

Alfred Bjørlo har en sterk posisjon ute i partiet, og har 31 prosent av stemmene i Eid kommune, der han er selvskreven ordfører i kompaniskap med høyre. Han er aktuell hvis Venstre skal ha en klarere distriktsprofil.

Abid Q. Raja har, enten han vil eller ei, den klareste profilen som utfordrer til dagens partileder. Han er synlig i riksmediene, men har ikke en så sterk stilling ute i partiet.

Alle fire er akademikere. Rotevatn og Raja er jurister, Melby har mastergrad i nordisk, mens Bjørlo er zoolog. Vi snakker tross alt om lærerpartiet.

Venstre-leder Trine Skei Grande blir neppe kastet som partileder, men partiet tåler ikke et elendig valg uten å gjøre noe på toppen. Det skjer i så fall på neste års landsmøte.

PS! Hvem tror du, og hvem ønsker du, skal bli ny partileder i Venstre? Skriv et leserinnlegg!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer fra blogger: Nett på sak

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag