RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvem betaler skatt?

Sist oppdatert:
Den nye regjeringen hadde mot til å løse en floke i skattesystemet, og bør få ros for sitt mot til å gjennomføre en helt nødvendig forandring. De som syter over skatteletter til høytlønte kan begynne med å spørre seg selv hvem som betaler skatt.

Finansminister Kristin Halvorsen viste mot og beslutsomhet da hun senket marginalskatten på lønnsinntekter og hevet skatten på aksjefortjenester. I sum tok hun mer fra dem som eier mye, og mindre fra dem som allerede betaler aller mest i skatt.

De siste dagers oppslag i Aftenposten (og nå sist i Ukeavisen Ledelse) er egnet til å forvirre velgere og politikere. Det er etter vår oppfatning utelukkende positivt at lønn og aksjeutbytter beskattes likt. Det forhindrer urettferdighet og skatteplanlegging.

Det mest interessante er likevel språkbruken og formuleringer av typen «de høytlønte har fått skattelettelser på 50.000 kroner». I virkeligheten har de ikke fått noe som helst. Lønnen er da deres egen? I den grad det er en positiv nyhet (for mange er det ikke det fordi de både er høytlønte og har høy formue), så vil det offentlige forsyne seg noe mindre av lønningsposen deres enn planlagt.

Og dette er grupper som har få og ingen tilpasningsmuligheter, og som i mange tilfeller betaler 50 prosent i skatt.

I en tid hvor finansministeren får mye ris kan det være tid for å gi henne ros: Kristin Halvorsen og regjeringen har gjennomført en helt nødvendig endring av skattesystemet, og det er absolutt ingen grunn til å forandre dette i det kommende statsbudsjettet til høsten.

Hva mener du om skattelettelser og ordbruk? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her )

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere