Hvem blir statsminister?

Foto: Falch, Knut (SCANPIX)

Ingen politikere kan gi svar på velgernes enkleste spørsmål: Hvem blir statsminister etter valget?

31.07.09 10:24

Mange meningsmålinger tyder på at den rødgrønne regjeringen mister flertallet etter stortingsvalget. Hva som i så fall skjer, er det ingen ledende politikerne som i dag vil gi et godt svar på.

Til nå er det bare Høyre som blir virkelig presset på statsministerspørsmålet. Partiets svar er at de ikke vil stå i veien for en borgerlig regjering, og at Høyre er villig til å samarbeide både til høyre (Fremskrittspartiet) og til venstre (Kristelig Folkeparti og Venstre).

Fremskrittspartiet vil bare støtte en regjering partiet selv er en del av, mens KrF og Venstre ikke vil samarbeide med Fremskrittspartiet.

Forvirret?

Det blir verre. På venstresiden sier statsminister Jens Stoltenberg at hans plan er et rødgrønt flertall og at han ikke har en plan B.

Senterpartiet og SV vil ikke støtte en regjering de ikke er en del av, og det kan vi uten videre legge til grunn at også Arbeiderpartiet mener.

For øyeblikket vil altså ingen av partiene gi et svar på hva som blir utfallet hvis velgerne stemmer slik meningsmålerne tror.

Valgutfallet vil gi et forundringspakke som partitoppene vil pakke ut gjennom forhandlinger og drøftelser på bakrommet.

Dette er ikke særlig demokratisk når velgerne legger stor vekt på nettopp statsminister- og regjeringsspørsmålet - og det er en unnfallelsessynd som treffer samtlige partier på Stortinget.

Dessverre gir ikke norsk lov elle sedvane noen god pekepinn heller. Jens Stoltenberg er statsminister til han går av eller blir felt. Man trenger ikke flertall så lenge man unngår flertall imot.

Hvis ikke de borgerlige ønsker å felle den rødgrønne regjeringen, kan Jens Stoltenberg godt bli sittende - enten i en ren Ap-regjering eller i en rødgrønn mindretallsregjering.

Alternativt kan han velge å gå av eller bli felt, og da vil han trolig peke på det største opposisjonspartiet - Fremskrittspartiet.

Innad i Arbeiderpartiet er det mange som tror en kortvarig Frp-regjering kan være taktisk smart, mens mange i Fremskrittspartiet ønsker å regjere en periode og så bli felt. Meningene er delte om et slikt intermezzo vil renvaske Fremskrittspartiet som et ansvarlig parti - eller avsløre at Fremskrittspartiet i regjering ikke kan være et protestparti.

Hvem som blir statsminister er med andre ord hyllet inn i en tåke av partitaktikkeri.

Dersom meningsmålerne treffer, er velgerne de eneste som ikke har noe de skal ha sagt om statsministerspørsmålet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.