RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvem er den beste statsråden?

Sist oppdatert:
- Det er én som skiller seg ut, mener valgforsker. Hva mener du?

Den blåblå regjeringen har til høsten sittet ved kongens bord i to år. 18 statsråder har forsøkt å imponere det norske folk og sine velgere, men langt fra alle har innfridd, mener valgforsker Frank Aarebrot.

Hvilken statsråd mener du har gjort den beste jobben i regjeringen? Si din mening i avstemningen lenger ned! 

Professor og valgforsker Frank Aarebrot mener det kun er en håndfull av statsrådene som har gjort en veldig god jobb, og at det er en som skiller seg ut.

Aarebrot er ikke i tvil om hvem han mener er regjeringens beste statsråd.

- Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen skiller seg ut som den som er mest tillitsvekkende og viktigst av statsrådene, sier Aarebrot til Nettavisen.

Han mener Frp-statsråden, sammen med sin nylig avgåtte statssekretær Bård Hoksrud, har gjort en veldig god jobb.

- De har vært som «helan og halvan» i norsk politikk. De har utfylt hverandre veldig godt, sier Aarebrot, og legger til:

- Solvik-Olsen har vært lojal mot regjeringen, men samtidig har han på sitt felt greid å markere eget partis politikk, sier han.

- Solid, dyktig og alltid forberedt
Aarebrot mener også at det er to andre statsråder som er i regjeringens toppsjikt, like etter Solvik-Olsen, og i det han kaller «grønn sone».

Den ene av dem er kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

- Sanner står på for kommunereformen sin og jobber med det. Han har gjort en rimelig bra jobb, og skiller seg også fra de andre i regjeringen, sier han.

Den andre favoritten er forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

- Eriksen Søreide er solid, dyktig og alltid forberedt. Hun virker populær innad i Forsvaret også, og det er viktig for en forsvarsminister, sier Aarebrot.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) får gode skussmål av valgforskeren.

- Han er regjeringens svakeste
Når det gjelder bunnen, og de statsrådene valgforskeren mener har gjort det dårligst i sitt virke, er det ett navn han trekker soleklart fram.

- Det største fallet er nok justisminister Anders Anunden, som må sies å være regjeringens svakeste kort nå. Jeg trodde han ville bli en av de sterkeste ministrene i regjeringen, men jeg synes han har gjort en veldig dårlig jobb for regjeringen, sier Aarebrot til Nettavisen, og påpeker:

- Han fremstår nå mer som en belastning for regjeringen, og er en man egentlig burde kvitte seg med. 

Han mener også at barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) havner nederst blant statsrådene i det han kaller «rød sone».

- Horne er heller ikke noe særlig stort lys. De må vel kunne ha en bedre kvinne i Frp som kan settes inn i den posten, sier Aarebrot.

Aarebrot mener utenriksminister Børge Brende (H) ikke han har greid å utnytte det handlingsrommet Norge har i utenrikspolitikken.

- Brende har ikke noe kraft
Aarebrot synes heller ikke at utenriksminister Børge Brende (H) har imponert, og putter han i båsen «grå sone».

- Jeg synes ikke han har noe kraft, og at han er ganske grå. Han har ikke vært kreativ, og jeg synes ikke han har greid å utnytte det handlingsrommet Norge har i utenrikspolitikken, sier han.

Han trekker også fram europaminister Vidar Helgesen (H), som han mener er usynlig i regjeringen.

- En kulturminister har også en god forutsetning for å bli populær, men jeg synes også at kulturminister Thorhild Widvey er i grå sone, i nedre kant, sier han.

(Artikkelen fortsetter under avstemningen)

Hvem er regjeringens beste statsråd? Stem her!


- Listhaug er regjeringens tøffeste

Valgforskeren mener imidlertid at landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) har klart seg bra.

- Hun har profilert seg kraftig, og har kanskje imponert meg litt. Hun står i stormen og driver en politikk der hun har hele sektoren mot seg, og scorer høyt som regjeringens tøffeste minister, sier Aarebrot.

Han synes også at helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har gjort det rimelig bra, men at han har tapt seg i det siste.

- Han ville jeg vurdert høyere for ett år siden. Han er en solid kar, men har gått på noen smeller og jeg synes ikke han har vært like heldig med alt han har gjort. Men det skal sies at helsedepartementet er et veldig vanskelig departement, en uriaspost i regjeringen, sier Aarebrot.

- Statsministeren ikke best
Han gir også statminster Erna Solberg (H) en god karakter. 

Statsminister Erna Solbergs dårligste punkt, er manglende handlekraft, mener Aarebrot.

- Statsministeren ligger egentlig på nivå med Sanner, men ikke på nivå med Solvik-Olsen. Vanligvis bør statsministeren være den beste i regjeringen, og det er jo hun ikke, sier Aarebrot, og utdyper:

- Hun har vist evne til å ha en tyngde og en formidlingsevne som er bra, men jeg synes i en del konflikter mellom Frp og Høyre så burde hun ha grepet inn på et tidligere tidspunkt. Handlekraft er hennes svakeste punkt, mener han.

Den andre partilederen i regjering, finansminister og Frp-leder Siv Jensen, putter han også i «grønn sone».

- Hun ligger litt foran helseministeren, og litt etter Eriksen Søreide. Men hun har jo en vanskelig jobb. For det første fordi Finansdepartementet er et tungt departement, og for det andre skal du som partileder representere eget parti, sier Aarebrot, og legger til:

- Jeg tror det er en tabbe for en leder i et lite parti i regjering å ta finansdepartementet. Hun burde valgt et lettere departement. 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere