RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvem er egentlig sterkest?

Sist oppdatert:
Kvinner vs. menn - hvem vinner? Medisinske fakta gir deg sannheten - en gang for alle.

(SIDE2): Stemmer det virkelig at kvinner er det «svake kjønn», eller er det reinspikka tøv? Kvinner lever jo i gjennomsnitt lenger enn menn, men menn er jo sterkere fysisk. I avisen The Daily Mail gir britiske leger deg sin forklaring på hvem de syns kan kalles det sterke kjønn. De har lagt til grunn medisinske fakta, og valgt ut de kategoriene de mener er viktigst for helsen.

KREFT
De to vanligste formene for kreft som rammer begge kjønn er lungekreft og tarmkreft. Flere menn enn kvinner blir rammet av begge kreftformene.

SVAKESTE KJØNN: Menn

(artikkelen fortsetter under)

BEN
Mannens skjelett er kraftigere og gir mannen en fordel fordi lenger ben er som regel sterkere, sier Professor Ignac Fogelman ved Guy's and St. Thomas' NHS Trust. Sterkere ben betyr færre benbrudd.

Menn drar også fordel av at de ikke går gjennom overgangsalder, som kan føre til lav bentetthet fordi østrogennivået i kroppen blir lavere. Når menn eldes brekker de sjeldent hoften, som er er det mest vanlige bruddet for populasjonen over 80 år.

SVAKESTE KJØNN: Kvinner

HJERTET
Hjerte- og karsykdommer er mest vanlig blant menn, men millioner av kvinner blir også rammet.

- At hjertelidelser er en mannesykdom er en myte. Noen kvinner tror det ikke gjør noe at de er 38 år, røyker 20 sigaretter daglig og er i overkant overvektige. De tror allikevel ikke de kan få slag, sier Judy O'Sullivan, ved den britiske hjerteforeningen.

- Men det kan de, legger hun til.

Uansett, kvinner har en fordel som heter østrogen. Østrogen har en beskyttende effekt og derfor har kvinner som ikke er kommet i overgangsalderen en lavere risiko for å få slag, enn menn.

SVAKESTE KJØNN: Menn

MUSKLER
Selv om noen eksperter mener at det bare er et tidsspørsmål når kvinner vil løpe like raskt og løfte like mye som menn, så er fakta per dags dato at menn har større og sterkere muskler enn kvinner.

- Det var en tid på 70-tallet hvor det var flere sportskvinner som slo verdensrekorder enn menn, men det var før Berlin muren falt, sier Harry Brennan, treningspsykolog ved Institute of Sport.

- Med andre ord, dette var en tidsepoke hvor trenere i Østblokkland ga kvinnelige idrettsutøvere steroider som godteri, sier han.

På hormonnivå har menn ti prosent mer testosteron, som hjelper til med å bygge muskelmasse. Dette gjør at menn er hurtigere, mens kvinner er mer fleksible.

SVAKESTE KJØNN: Kvinner

(artikkelen fortsetter under)

ØYE- OG ØREPROBLEMER
Verken øre- eller øyehelse er kjønnsbetinget. Men begge deler blir verre med alderen. Kvinner rapporterer alt i alt mer av begge deler, men det er fordi de lever lenger.

SVAKESTE KJØNN: Ingen

HJERNE
Mental helse er et område hvor både menn og kvinner er utsatt. Menn har dobbelt så stor risiko for å bli rammet av schizofreni. Opp mot 40 prosent flere menn har diagnosen schizofreni enn kvinner, og deres symptomer er også alvorligere og behandlingen viser seg å være mindre effektiv på menn, forklarer Jane Harris. Legene strides om hva schizofreni kommer av, men det fins bevis for en genetisk link, og at disse genene kan «trigges» av enkelte situasjoner.

- Menn setter seg oftere i situasjoner som gjør at de lettere kan utvikle sykdommen - som å røyke cannabis. Forskning viser at tunge brukere av stoffet har fire ganger så høy risiko for å utvikle psykoser.

Det er også flere gutter som får diagnosene autisme og Asperger's syndrome. Dette fordi de er utsatt for en høyere dose av testosteron før fødselen, noe som påvirker hjernens utvikling, ifølge forsker på autisme, Professor Simon Baron-Cohen fra Autismesenteret i Cambridge.

Men, selv om det kan virke som det er menn som taper denne kampen, så er kvinner i større grad rammet av depresjoner.

SVAKESTE KJØNN: Kvinner

IMMUNSYSTEMET
Sykdommer som er direkte linket til immunsystemet er hypotyreodisme, som betyr nedsatt funksjon av skjoldbruskkjertelen og revmatoid arteritt er typiske kvinnesykdommer.

Kvinner har tre ganger så høy risiko for sykdommen og en av teoriene er at det er en hormonlink, selv om mekanismen er ukjent.

SVAKESTE KJØNN: Kvinner

Iflølge disse forskerne og deres konklusjoner utnevner de altså kvinner som det svakeste kjønn.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere