RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: OSMAN ORSAL

Hvem er kvinnen i rødt?

Sist oppdatert:
Kvinnen har blitt symbolet på de tyrkiske demonstrantene.

Kvinnen på bildet du ser, har ifølge Daily Mail blitt symbolet på demonstrasjonene i Tyrkia. På bildene, som nå går verden rundt, kan man tydelig se at kvinnen blir sprayet med tåregass.

I Ankara og Istanbul ble det brukt tåregass mot protestbevegelsen.

I Izmir ble onsdag minst 25 pågrepet for å ha «spredd villedende og ærekrenkende opplysninger», ifølge det statlige nyhetsbyrået Anatolia.

En unnskyldning fra den tyrkiske regjeringen tirsdag, bidro ikke til å stanse demonstrasjonene som har spredt seg som en bølge over hele landet.

Onsdag morgen nektet tusenvis av demonstranter å spre seg til tross for at politiet bruker både tåregass og vannkanoner.

Allerede tirsdag kveld strømmet tusenvis av demonstranter tilbake til Taksim-plassen i Istanbul og ut på gatene i Ankara.

Dermed fortsetter demonstrasjonene i Tyrkia for sjette dag på rad.

(Saken fortsetter under bildemontasjen og videoen)

Skatt

Natt til onsdag ble det også meldt om sammenstøt i den sørøstlige byen Hatay, på grensen mot Syria, der en 22 år gammel demonstrant mistet livet tidligere.

To politibetjenter og tre demonstranter ble skadd i sammenstøt i Hatay tidlig onsdag morgen, ifølge den private tv-kanalen NTV.

Tirsdag fikk demonstrantene en unnskyldning fra Erdogans regjering.

- Demokratier kan ikke eksistere uten opposisjon, fastslo visestatsminister Bülent Arinc på en pressekonferanse. Tidligere har Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan karakterisert demonstrantene som vandaler.

- Her er vandalene

«Her er vandalene. Hvor er Tayyip», lød det tidlig onsdag taktfast fra demonstrantene som var samlet på Taksim-plassen i Istanbul, Tyrkias største by.

Erdogan er i Algerie for andre dag på rad, på et fire dagers offisielt besøk i Nord-Afrika.

Protestbølgen har spredd seg til hele Tyrkia. Tirsdag kveld sluttet også flere fotballtilhengere som kom fra Besiktas-kamp, seg til demonstrantene på Taksim-plassen i Istanbul. Plassen har blitt det symbolske hjertet for protestbølgen. som nå har spredd seg til byer i hele Tyrkia.

Situasjonen ble først tirsdag kveld meldt som langt fredeligere og mer gemyttlig enn de foregående kveldene. Demonstrantene spilte musikk, danset og sang.

Men rundt midnatt kom meldingene om tåregass og vannkanoner.

Tyrkias regjering ber om unnskyldning
- Demokratier kan ikke eksistere uten opposisjon, fastslo visestatsminister Bülent Arinc på en pressekonferanse tirsdag.

Han ba om unnskyldning til demonstranter som har vært utsatt for politivold. Regjeringen har lært en lekse, hevdet Arinc, som likevel kritiserte noen av dem som har deltatt i protestene.

- Jeg synes ikke vi skylder en unnskyldning til dem som har forårsaket ødeleggelse i gatene og prøvd å hindre folk frihet, la han til.

Terroranklager

Tross forbeholdet sto pressekonferansen i skarp kontrast til uttalelser fra statsminister Erdogan. Han har kalt demonstrantene plyndrere som står i ledtog med terrorister.

Demonstrantene krever at Erdogan må gå av, og forsker Einar Wigen ved Universitetet i Oslo tror de utgjør en trussel mot statsministerens maktambisjoner.

Erdogan må gi seg som statsminister etter valget neste år, og det antas at han vil forsøke å bli valgt til president etter det.

- Demonstrasjonene kan gjøre det vanskeligere for Erdogan å endre grunnloven slik at presidenten får mer makt, sier Wigen til NTB.

Han tror en del av Erdogans religiøse tilhengere vil reagere på politiets maktbruk mot demonstrantene i Istanbul de siste dagene. Og splittelse blant støttespillerne hans kan gjøre det vanskeligere for statsministeren å nå sine mål.

- Neppe revolusjon
Misnøye med Erdogan som leder trenger imidlertid ikke bety at Tyrkia står foran en revolusjon som i Egypt og andre land under den arabiske våren.

Statsministerens parti AKP er blitt kalt moderate islamister, og Wigen tror ikke det ligger an til at andre politiske grupper vil overta makten.

- Jeg tror ikke islamistene kommer til å miste makten fullstendig, sier han til NTB.

I Egypt fikk liberale demonstranter etter hvert støtte fra Det muslimske brorskap i sin kamp mot president Hosni Mubarak, som hadde stor støtte i hæren.

Situasjonen er annerledes i Tyrkia, hvor de moderate islamistene selv sitter med makten. Og blant demonstrantene finnes det grupper som ønsker seg tilbake til det autoritære styret landet hadde tidligere. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere