Hvem er mobberen?

Foto: (Foto: Crestock)

- En mobber kan være karismatisk, men ha lav selvfølelse.

13.10.10 10:19

(SIDE2): Det skrives mye om mobbeofre, men er mobberen også et offer?

Foredragsholder og forfatter av boken «Fordi jeg fortjener det? En bok om mobbing, håp og ansvar» Kristin Oudmayer mener at det å være en mobber er en stigmatisert rolle.

- Jeg syns man skal være forsiktig med å definere mobberne som én bestemt type menneske. Mange har en oppfatning av- og omtaler mobberne som ressurssvake urokråker uten empati, og mener mobberne kommer fra «dårlige hjem». Dette er etter min mening en unyansert og altfor enkel fremstilling.

- Både forskning og erfaring viser at mobberne – særlig utførere av skjult mobbing – like gjerne kan være karismatiske, ha godt nettverk og en sterk posisjon i vennegjengen. Disse kan strutte av selvtillit, men ha lav selvfølelse, sier hun.

- Mange skammer seg
Kristin ble selv utsatt for mobbing da hun var barn. Det førte til en mobbeblogg og senere boka, som er en dokumentarbok med historier fra andre mobbeofre og mobbere.

Hun har selv jobbet i psykiatrien og i arbeidet med boka si fikk hun en god innsikt i hvem mobberen er.

- Det som gjorde størst inntrykk, er tilliten mange viste meg ved at de for første gang turde å fortelle noen om hva de hadde opplevd. I tillegg ble jeg under arbeidet med boken svært berørt av all skammen mange bærer på. Det er ikke bare stigma knyttet til rollen som mobber, men også det å være et mobbeoffer. Mange av dem som klarer seg bra i dag, er livredde for at omgivelsene skal få vite at de en gang har vært et offer. De skammer seg over å ha vært «den svake».

- Hva går gjennom hodet på en som mobber?

- Det varierer fra mobber til mobber, og er umulig å generalisere. Dessuten tror jeg ikke alle mobbere har et bevisst forhold til- eller intensjoner om at det de gjør skal ramme noen.

- Hvorfor mobber vedkommende?

- Dette vet man fortsatt lite om, men noe av det de få som tør å snakke om at de har mobbet sier, er at de mobbet fordi de selv var redde, for å hevne seg eller av ren misunnelse. Andre sier at de gradvis ble dratt med i mobbingen uten å ha andre motiver enn at det var den måten gjengen var sammen på, og at man måtte gjøre som de andre for ikke å falle utenfor.

- Har mobbere selv blitt utsatt for mobbing?

- For noen mobbere er handlingene en ubevisst motreaksjon på sin egen undertrykte situasjon som mobbeofre. Opplevelsen av avmakt kan utløse behov for å ta ut aggresjonen sin et sted, og da ironisk nok ved å føre andre inn i samme situasjon som de selv er/var i. Flere gutter/menn jeg snakket med da jeg skrev boken ”Fordi jeg fortjener det?”, forteller at mobbingen opphørte da de skjønte at de kunne unngå mobbing ved å overgå mobberne – altså ved selv å mobbe. Det er viktig å understreke at dette ikke gjelder for alle, og bare er en av flere mulige årsaker til mobbing.

- Er det lett å bli «sugd inn» og bli med på mobbingen?

- Ja, det er det – og av ulike årsaker. For enkelte vil det være av svært stor betydning å ha tilhørighet og ikke skille seg ut, og en del av disse vil derfor gå langt i å gjøre som de kule, eller «alle de andre» – selv om de vet at det de gjør er galt. Andre blir med på mobbingen for å unngå å bli mobbet selv. Mange av disse plages senere i livet med dårlig samvittighet på grunn av det de har vært med på, ergo er ikke alle mobbere kalde og uten empati. For andre igjen kan det å mobbe og undertrykke andre gi et kick, og den negative atferden opprettholdes på grunn av positiv respons fra omgivelsene, som for eksempel styrket posisjon i gjengen.

Side2 har denne uken en artikkelserie om mobbing.
Les også:
- Dette er mobbing
- Jeg hater deg
- Ta mobbing på alvor

LES FLERE HELSESAKER HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag