Du ser henne i ofte i bakgrunnen: på Wimbledon, Royal Ascot og på vei inn til kjendisfester. Med sitt flammende røde hår er hun lett gjenkjennelig.

Rebekah Brooks har lenge vært en kjent figur i den britiske medieeliten. Men utenfor sine kretser er det få som vet noe særlig om kvinnen som havnet i sentrum av den siste ukas største skandale.

I dag ble den siste utgaven av News of the World trykket.
Les: Den siste forsiden

Nettavisens blogger Ole Eikland har møtt Brooks.
Les mer om dette i hans blogg

Til topps på 11 år
Brooks vokste opp i Cheshire nord i England og visste at hun skulle bli journalist fra hun var 14 år gammel. Da startet hun karrieren med å hente kaffe og te for journalistene i lokalavisen.

I slutten av tenårene flyttet hun til Paris. Ifølge CNN fikk hun seg jobb i et arkitektmagasin ved siden av studiene ved ærverdige Sorbonne.

Deretter begynte hun sin målrettede ferd gjennom avishierarkiet i Storbritannia. Hun startet i Mudrochs imperium som sekretær i News of the World og hadde i løpet av elleve år klart å bli redaktør her.

I 2003 ble hun redaktør i søsteravisen The Sun, Storbritannias mestselgende avis, før hun ble promotert til sin nåværende stilling som administrerende direktør i News International - Murdochs britiske datterselskap.

Dette til tross for at britisk media er kjent for utbredt mannsjåvinisme. Kort tid etter å ha blitt utnevnt til redaktør i The Sun selv Brooks bedt om å sy inn knappene på jakken til en av topplederne.

Kontroversiell
Som journalist er hun kjent for sine kreative metoder for å få saker. Blant annet har hun kledd seg ut og sneket seg inn til The Sunday Times og stjålet aviser rett fra trykken. Da hun skulle intervjue James Hewitt, prinsesse Dianas påståtte elsker, utstyrte hun hotellrommet med opptaksutstyr.

Som redaktør er hun også kontroversiell. På begynnelsen av 2000-tallet publiserte hun for eksempel lister med navn på seksualforbrytere. Dette førte til heksejakt i lokalsamfunn over hele landet og flere uskyldige ble rammet. Til tross for at politiet fordømte handlingen insisterer hun på at det var riktig å gjøre.

I 2003 innrømmet hun at The Sun hadde betalt politiansatte for informasjon.

HTML EMBED

- Nært knyttet til Murdoch
Ifølge New York Times har Brooks benyttet en kombinasjon av sjarme, frekkhet og besluttsomhet for å komme seg dit hun er.

I løpet av flere tiår i bransjen har hun også utviklet et tett bånd til sjefen sjøl, Rupert Murdoch. Til tross for press fra alle kanter om å gi henne sparken har han forsvart henne i forbindelse med hackingskandalen.

Les: - Jeg visste ingenting

Brooks var redaktør da dette pågikk, men nekter for å ha visst noe om det. Fredag skal hun likevel ha sagt til sine ansatte at «det venter flere avsløringer» og hintet om at de handler om henne.

- Rupert Murdoch forguder henne og er tett knyttet til henne. Den mest fornuftige tingen å gjøre er å sparke henne, men han nekter, sier en beskjent.

Mektige (u)venner
Brooks har generelt en profilert omgangskrets. Da hun giftet seg i 2009 var, i tillegg til hele Murdoch-klanen, både Gordon Brown og David Cameron gjester.

Det spørs om hun kommer til å omgås sistnevnte så mye fremover, da han uttalte i går at han ville sparket henne om han kunne.
Les: Cameron: - Burde kvittet seg med Rebekah

Hun er gift med hestetreneren Charlie Brooks. Tidligere var hun gift med såpeskuespilleren Ross Kemp. Hun fikk journalistene sine til å grave fram informasjon om ham fordi hun mistenkte at han var utro.

Ekteskapet tok slutt da Brooks ble arrestert for å ha overfalt ham. Hun ble aldri formelt siktet for dette.