Hvem får jobben?

Foto: Trygve Mellvang-Berg (Scanpix)

Begge er 59 år gamle, begge har vært statsministere. Nå kjemper de om den samme jobben i Strasbourg.

29.09.09 13:42

To tidligere statsministere, fra Polen og Norge, venter tirsdag på resultatet av avstemmingen om hvem som skal bekle posten som generalsekretær i Europarådet, organisasjonen som i 60 år har vært en vakthund for menneskerettighetene og forsvart demokratiet og rettsstaten.

Vår egen stortingspresident Thorbjørn Jagland er den ene kandidaten. Den andre er Wlodzimierz Cimoszewicz, polsk parlamentsmedlem.

Begge er født i 1950 (Jagland fyller år 5. november), begge hører til på den politiske venstresiden og begge har hatt rollen som statsminister og utenriksminister i sine land. De var faktisk statsministere samtidig.

Både Jagland og Cimoszewicz var regjeringssjefer fra 1996 til 1997. Cimoszewicz var utenriksminister i perioden 2001 til 2004. Jagland var utenriksminister fra 2000 til 2001.

- Nesten alle sier vi allerede har vunnet, men det sier ikke vi, for vi vet hvor vanskelig dette er. Med så mange land og representanter sier det seg selv at dette ikke er enkelt, og absolutt ikke avgjort, uttalte Thorbjørn Jagland selv til VG Nett ved 11-tiden tirsdag. Da var han på plass i Strasbourg.

Den hemmelige avstemmingen ble innledet klokka 13, melder det tyske nyhetsbyrået DPA. Avgjørelsen er ventet å komme ved 15-tiden.

Den som blir Europarådets nye sjef blir innsatt allerede torsdag, melder NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag