*Nettavisen* Nyheter.

Hvem ga deg mest makt?

Blogger og debatt har demokratisert journalistikken. Hvem har gitt deg mest makt?

26.10.11 21:26

Nettavisen fyller 15 år den 1.november. I anledning jubileet har vi gått igjennom netthistorien i Norge for å nominere aktører, personer, firmaer og nettsider som har påvirket og formet den netthverdagen vi dag ser.

Blogg og leserjournalistikk

I en verden hvor alle kan starte sin egen nettavis eller blogg er det muligens feil å kalle noe for leserjournalistikk. Det er ingenting som tilsier at en blogg er dårligere på et emne enn det man tradisjonelt har sett på som en nyhetsavis. I USA har man fått Huffington Post, som er en samling med blogger og som samtidig framstår som en nettavis slik man ellers kjenner det.

Ordet blogg kommer fra web og logg, og de første bloggene kom midt på 90-tallet. Det tok likevel relativt mange år før det ble et fenomen i Norge. Leserjournalistikk har man hatt like lenge, men i starten som en videreføring av det man kan kalle en tradisjonell tenkemåte ved at man publiserte brev fra leserne. Så kom nettforum og senere kommentarer på saker, sistnevnte ikke uten debatt.

De nominerte er:

Klikk på bildet for å forstørre.

Rafiq Charania

Uten den 38 år gamle Rafiq Charania og hans kompanjong Per Kleven hadde ikke blogg vært et så stort fenomen som det er i Norge. I starten leverte de to tjenester til mediehus og firmaer, blant annet sprayblogg og nettblogg for henholdsvis Nettavisen-eide Spray og hovedavisen Nettavisen. Den 23.januar i 2006 skrev Gunnar Stavrum sitt første blogginnlegg på plattformen til Rafiq og Blogsoft. Bloggere som Ida Wulff, Fotballfrue og Emilie Nereng (Voe) startet på bloggplattformen som senere ble lansert, blogg.no. Charania startet med sitt bloggeventyr i 2003.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vampus (Vampus)

Vampus

Heidi Nordby Lunde vant Dagbladets kåring for Norges beste blogg i 2005, da blogg var et bittelite fenomen i Norge. Den gangen var hun kjent som VamPus - og stod ikke offisielt fram med navn før senere. Hun oppdaterer fortsatt sin blogg, og uten VamPus hadde man nok ikke hatt såpass mye seriøs blogging som vi har i Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

VG Nett debatt

Debattforumet til VG er det mest levende stedet for diskusjon i Norge. Debattene deres startet svært tidlig. Her kan du se et eksempel fra 1998. vgd.no , som det i dag kalles, lever fortsatt i beste velgående.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Idawulff.com

Ida Wulff

Akkurat som J.K. Rowling fikk en haug med unge mennesker til å lese bøker har Ida Wulff fått nesten alle unge kvinner til å skrive. Ida er den originale «rosabloggeren,» og var med på å skape en egen nisje. Uten Ida hadde man ikke hatt halvparten av bloggene du finner på topp 100-listen her eller de andre 30 000 bloggene som du finner samme sted.

Vinnerne av kategorien offentliggjøres 1.november.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag