Hvem ga mest fakta?

Det er ingen tvil om at vi har blitt opplyst av nettet.

28.10.11 21:26

Nettavisen fyller 15 år den 1.november. I anledning jubileet har vi gått igjennom netthistorien i Norge for å nominere aktører, personer, firmaer og nettsider som har påvirket og formet den netthverdagen vi dag ser.

Les også:

Disse fikk deg til å dra kortet

Hvem ga deg mest makt?

«åja, som Google. Bare i en bok»
- Martine, 11 år om leksikon

Det er en grunn til at barn helt nede i tolvårsalderen får opplæring i kildekritikk på skolen. Nettet er stappfullt av fakta og informasjon, men ikke alt er like bra. Vi har vurdert de beste fakta- og informasjonssidene som har preget de siste femten årene.

Gule Sider

Dette er en søkemotor, men Gule Sider - og alle dens konkurrenter - er også oppslagsverk for fakta og informasjon. At det har hatt mye å si for nettet er det ingen tvil om, selv om det godt kan argumenteres at det har hatt mer å si for hvor mange verk du har sendt til resirkulering og hvor mye penger du har spart på å ikke ringe opplysningstjenester. Gule Sider har også vært med oss lenge.

Skatteetaten

Skryt skal selv gis til det som kan være det mest irriterende i verden: Selvangivelsen. Det at vi har kunnet levere selvangivelsen på nett, forandre skattekort og hente ut all annen informasjon om skatt skal Skatteetaten og Staten ha mye skryt for. At nettopp ligningsvesenet skulle være så banebrytende var det vel få som hadde gjettet på forhånd. Først og fremst er Skatteetaten med her fordi man fra nettets begynnelse har hatt god informasjon på sidene sine, om alt fra skjemaer til faktisk hjelp med ligningen (noe de gjorde allerede i 1997). Senere har vi også fått Altinn og Norge.no, to tjenester som har hjulpet oss med alt vi trenger å gjøre for å forholde oss til det offentlige.-

Wikipedia

Wikipedia så dagens lys i januar 2001, og er altså litt over ti år gamle. Encyclopædia Britannica kom først ut i 1768. Sist måned brukte 15 prosent av alle nettbrukere Wikipedia som oppslagsverk.

Britannica på sin side fikk besøk av 0,03 av alle nettbrukere. Det er litt mindre enn Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.