RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvem gikk her?

Foto: Piotr Szrek/Per Ahlberg (Uppsala Universitet)
Sist oppdatert:
Dette er den eldste firbente skapningen vi kjenner til.

Steiner fra et nedlagt steinbrudd i Polen har avslørt fotavtrykk som er 397 millioner år gamle. Avtrykkene er så detaljerte at de til og med viser dyrets tær, skriver tidsskriftet Nature.

Funnene betyr at virveldyr vandret omkring på jorden flere millioner år tidligere enn hittil antatt, melder BBC.

- Dette stedet har vist det jeg betrakter som noen av de mest spennende fossilene jeg noensinne har sett i min karriere som paleontolog, sier Per Ahlberg fra Universitetet i Uppsala til BBC.

Historien må revurderes
Avtrykkene gir oss den eldste dokumentasjonen på hvordan våre fjerne forfedre beveget seg ut av vannet og opp på land, mener Ahlberg.

- Dette gjør at vi må revurdere en stor del av landdyrenes tidlige utviklingshistorie, mener sier Ahlberg på nettsidene til Universitetet i Uppsala .

Mange dyr
Flere gamle spor er funnet i steinbruddet Zahelmie i Polen. De viser bevegelser av mange dyr som løp omkring på det som en gang var en gjørmet strandlinje i devontiden. Faktisk er det så mye spor at det enkelte steder er vanskelig å skjelne dem fra hverandre, fordi flere dyr har gått på samme sted.

Forskerne tror at dyrene var krokodillelignende dyr som levde som amfibier. Størrelsen på avtrykkene antyder at dyrene var mer enn to meter lange.

Detaljerte studier av sporene viser at bare firbente dyr kan ha avsatt dem. Det er det som er det revolusjonerende.

Må tenke nytt
Forskere har antatt at landdyr utviklet seg gradvis fra fisk, og at de første dyrene på landjorda hadde luffer som lignet på fiskefinner. Det mest kjente fossilet i denne teorien, kalles Tikaalik roseae, og var et dyr på stadiet mellom fisk og firbente landdyr.

Men Tiktaalik levde for 375 millioner år siden - mer enn 20 millioner år etter at fottrykkene i Polen ble avsatt. De firbente sporene fra det polske steinbruddet ødelegger dermed den tidligere anerkjente tidslinjen i dyrenes utviklingshistorie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere