Gå til sidens hovedinnhold

Hvem ryker?

Professor mener Inger Lise Hansen har lite å vinne på sine radikale krumspring.

Det har skapt rabalder at nestleder i KrF, Inger Lise Hansen (28), vil åpne for homovigsel og endre KrFs Israel-politikk.

Det forundrer ikke professor og valganalytiker Anders Todal Jenssen:

- Hansen utfordrer flere av partiets kjernesaker i en smell: Hun vil ha mer vin, tillate homofil vigsel og endre Israel-politikken. Dette skaper et sprik partiet knapt har sett maken til, sier han til Nettavisen.

Les Gunnar Stavrums kommentar: KrFs død i skjønnhet

- For stor avstand
Han tror ikke partiet kan løse dette gjennom interne kompromisser.

- Det er for stor avstand mellom det Hansen står for og det partiet står for. Hansen inviterer her til et generalopprør om hva partiet skal være. Dette oppfattes nok som en krigserklæring, sier valganalytikeren.

Hvem ryker?
- Jeg mistenker at debatten allerede er så polarisert at det ikke fins noe kompromiss. Her kan det komme til å ende med at noen må ut av partiet.

- Hvem tenker du på i så måte?

- Jeg kjenner ikke så godt styrkeforholdet mellom fløyene i partiet, men jeg mistenker at Hansens fløy er i mindretall – og at Høybråten i så måte får et lett spill. Samtidig må et parti med store interne uenigheter konsolidere seg.

- Avskjedserklæring
- Hvordan oppfatter du Hansens utspill?

- Hansens utspill er mer et rop om avmakt. Jeg tror dette kan bli hennes avskjedserklæring, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

Han mener partiet har et stort problem:

- De trenger ingen splid nå - og må ta vare på det de har av unge talenter!

Bedre navn?
- Vil det hjelpe å endre navnet?

- Jeg tror ikke det har så mye å si, sier Todal Jenssen. Dette er stortingsrepresentant Knut Arild Hareide er helt enig i:

- Jeg lever vel med navnet, selv om jeg ikke ville funnet det opp selv. Vi ønsker å være et folkeparti med kristne verdier, sa Hareide til Nettavisen tidligere på dagen.

- Ikke mulig å snu alt på hodet
Todal Jenssen tror Hareide nølte litt med å kommentere utspillet til Hansen fordi saken er kompleks:

- Jeg tror ikke han deler alle hennes synspunkt – og at han skjønner at selv om han vil fornye partiet, er det ikke mulig å snu alt på hodet over natten. Her må man gå små skritt frem.

Les også: Gir full støtte til Inger Lise Hansen

- Er Hansen modig?

- Jeg vil ikke karakterisere dette på det personlige planet. Men Hansen gjør det vanskelig for seg selv og for partiet. Det er vanskelig å behandle så mye uenighet på så mange saksfelt på en gang, sier Todal Jenssen.

Høybråten manet til meningsutveksling under helgens lokalpolitikerkonferanse i Stavanger.

- Det fungerte nok som et politisk verksted, hvor takhøyden skulle økes. Men partiet må spørre seg selv: 'Hva skal et kristent parti være?' og 'Er det slik at alle gode kristne er avholdsfolk - eller at det er synd å danse?

Hansen ønsker, ifølge Aftenposten:

#Å endre den ensidige Israel-støtten.
# Å fjerne forslaget om å flytte den norske ambassaden til det okkuperte Jerusalem.
# Å si nei til den israelske muren.
# Å se bort fra at tillitsvalgte i partiet må være bekjennende kristne.
# Å si ja til homofilt ekteskap.
# Å åpne for vinmonopol i hver kommune.

Les også: - Ferdig som toppolitiker

- Lite å vinne
- Hvilke nye grupper kan hun nå ut til med sine forslag?

- I forhold til midtøstenkonflikten, kan KrF vinne på å ikke gå inn på dogmatisk støtte til en side, som flytting av ambassaden.

- Når det gjelder vinmonopol i alle kommuner: Argumentet til Hansen er at vi trenger flere pol, for å beholde polet. Tja – da vil hun ikke tiltrekke seg alkoholliberalere – men kanskje rekker hun ut en hånd til rødvinskristne i distriktene, spør Todal Jenssen.

- Kanskje de vil konkurrere med Senterpartiet?

Professoren tror Hansen vil miste - heller enn vinne - nye velgere, hvis hun skulle få gjennomslag.

- Motstanden mot homofil vigsel er mye mer utbredt enn oppslutningen om KrF. Her har hun lite å vinne. De som er for, vil aldri stemme KrF uansett. De som ville synes Norge vil bli mer synlige med EU, vil heller ikke stemme KrF.

Hun er på ballen, men...
- Hansen går inn i mange av de sakene KrF har følt som vanskelige med omverdenen. Hun er veldig på banen, men hun er ikke på den interne banen. Jeg tror ikke medlemmene i partiet vil endre posisjon på noe av dette, så jeg tror hun kan få problemer.

Selv mener Hansen at KrF har et potensial på en oppslutning på 10-15 prosent.

- Det er ikke hypotetisk. I 1997 hadde partiet solid oppslutning, men den suksessen handlet om at Valgerd Svarstad Haugland og Kjell Magne Bondevik, som viste seg med rødvinsglass og sigar, symboliserte et «bredt og inkluderende» parti.

- Kastet penger på folk
- I tillegg frontet de kontantstøtten. De kastet penger på folk. Det er alltid populært! Det var en argumentasjon for å styrke barnefamiliene i en slitsom situasjon. Dette var en fin måte å konkretisere familiepolitikken.

- Hva skal de satse på nå, da?

- Det må de finne ut av selv, og jeg tviler ikke på at de har forsøkt, ler han.

- Må ikke få panikk
Han mener det verste de nå kan gjøre, er å få panikk:

- KrF må ikke få panikk selv om de føler presset. Det kan være andre grunner enn standpunktene til at valget i 2009 gikk dårlig, som valgkampgjennomføring. Det verste de kan gjøre, er å ikke tenke gjennom situasjonen. De må ikke miste besinnelsen.

Nå må de gjøre én ting, mener han:

- Det KrF er best på er å stille spørsmålet: Hva er de vi egentlig vil? Så må de svare med et program de selv tror på! Jeg tror de skal prøve seg på den metoden igjen.

- Saklig sterk
- Hva med partileder Høybråten, er han rette person til å styre skuta?

- Det er veldig vanskelig å si. Høybråten er ikke av de karismatiske eller noen stor mediepersonlighet. Han er ikke ideell på alle områder, men en saklig sterk politiker, som kan fremstå som dyktig internt og er en ressurs for partiet. Han sitter litt som resultat av at de ikke har funnet en som kunne fronte partiet bedre.

Valgerd taus
Nettavisen har vært i kontakt med tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland.

- Jeg har fått mange forespørsler om å delta i denne debatten, men det ønsker jeg ikke, sier hun til Nettavisen mandag morgen.

Svarstad Haugland overtok for Kjell Magne Bondevik KrF-leder i 1995 - og ble etterfulgt av Dagfinn Høybråten i 2004. Under hennes ledelse fikk partiet historiske oppsvinger i 1997, 1999 og i 2001 - med en dupp i kommune- og fylkestingsvalget i 2003.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få en kommentar fra Inger Lise Hansen på Todal Jenssens analyse.

Nettavisen får opplyst at partileder Dagfinn Høybråten er på ferie og ikke tilgjengelig for kommentar.

Kommentarer til denne saken