Hvem snakker usant?

Roger Berg i PST og Philip J. Crowley i State department

Roger Berg i PST og Philip J. Crowley i State department Foto: Kyrre Lien/Paul J. Richards (Scanpix/AFP)

Informasjonskaos: PST sier de ikke kjente til overvåking. Amerikanerne hevder den skjedde i samarbeid med Norge.

05.11.10 08:15

Det råder fullt kaos rundt hva norske myndigheter visste og ikke visste om amerikanernes overvåkingsvirksomhet i Norge.

Nestleder Roger Berg i Politiets sikkerhetstjeneste sier til TV 2 torsdag kveld at PST ikke kjente til omfanget av overvåkingen som Surveillance Detection Unit (SDU) gjennomførte mot norske borgere fra lokaler utenfor Den amerikanske ambassaden i Oslo.

Visste og ikke visste
– Det har ikke vært kjent for oss det som kom fram på TV 2 i går, sier Berg torsdag.

Onsdag sa både PST og Oslo politidistrikt at de var kjent med amerikansk overvåking, men PST hevder altså at de ikke kjente til omfanget.

Berg legger til at PST flere ganger har hatt kontakt med amerikanerne for å klargjøre grensen for amerikansk sikkerhetsaktivitet på norsk jord. Hvorfor PST har funnet en slik presisering nødvendig, vil ikke Berg gå inn på.

Les: USA overvåker nordmenn

– Vi har sett det som viktig for oss å presisere dette sier Berg og legger til.

– Visste ikke
Selv om PST har funnet det nødvendig å presisere grensene overfor amerikanerne, hevder Berg at dette ikke har blitt fortalt regjering eller Stortinget.

– Vi har ikke sett noen grunn til å orientere norsk politisk ledelse om det.

Det stemmer godt med de krystallklare uttalelsene fra utenriksminister Jonas Gahr Støre og justisminister Knut Storberget. De sier at de ikke har blitt informert om overvåkingen.

Knut Storberget sa torsdag kveld at han har vært i kontakt med PST og Politidirektoratet for å få en klarhet i hva de visste og ikke visste om den amerikanske overvåkingen.

– Jeg har også sagt at vi i denne saken ønsker at man praktiserer meroffentlighet slik at alle skal få en god redegjørelse for dette, sier han.

– Visste
Amerikanerne derimot, hevder at norske myndigheter ikke bare kjente til, men var løpende informert, om amerikansk etterretningsvirksomhet i Norge.

På direkte spørsmål fra TV 2 angående overvåkingen i Norge, svarte pressetalsmann Philip J. Crowley under et pressemøte i Det amerikanske utenriksdepartementet torsdag:

– Alle våre aktiviteter i Norge er fullt ut i samråd med, og i samarbeid med, myndighetene i vertsnasjonen.

Du kan lese alle spørsmål og svar fra TV 2 her på State department sin hjemmeside.

Overvåker for beskyttelse.
En av nordmennene som har jobbet for amerikanske SDU sier følgende til VG: - Selvfølgelig har amerikanerne fortalt dem at de utfører overvåking.

I intervjuet forteller mannen at han kjenner til at det var månedlige møter mellom SDU og norsk politi. Dette fordi etterretningsvirksomheten gjøres for å beskytte amerikanske diplomater, og at det er nettopp norsk politi som har ansvar for å gi nok beskyttelse. I intervjuet sier mannen også:

- Dersom vertslandet sier nei til vil de selvsagt fortsette likevel, bare i en annen form. Det er ikke slik at ambassaden vil skrote programmet bare fordi nordmenn blir opprørt over det.

SDU samler informasjon som benyttes i beskyttelsen av amerikanske diplomater. Informasjonen samles i databasen SIMAS. Du kan lese om SIMAS i dette dokumentet fra amerikanske myndigheter.

Amerikanerne har gått med på å stanse virksomheten frem til norske myndigheter har kommet til bunns i mistankene om at overvåkningen er i strid med norsk lov. Det har de lovet utenriksminister Jonas Gahr Støre, ifølge kilder VG har snakket med.

Avklaringen skal ha kommet fra den amerikanske ambassaden for få dager siden.

Mener overvåkere bør arresteres

Rødt-politiker Erling Folkvord, som selv tidligere har blitt utsatt for overvåking, mener at de personene som har vært involvert i overvåking av norske borgere på vegne av USA, bør arresteres.

- Jeg mener at det de gjør burde føre til at de ble hentet inn av tidligere kolleger, og plassert i varetekt i forskjellige fengsler, for å forhindre bevisforspillelse. De er ubevæpnede leiesoldater, eller spioner, for en fremmed stat, og bør behandles som det, sier han til Klassekampen.

Folkvord mener at når en stat på hemmelig vis innsamler og lagrer informasjon om mennesker som befinner seg i et annet land, er det å spionere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.