RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)

Hvem står bak alle de anonyme oppringningene?

Sist oppdatert:
- Jeg nekter å godta at jeg skal sitte igjen med alt ansvaret når noen gjør noe ulovlig mot meg.

I Norge er telefonsjikane ulovlig, og loven pålegger teleselskapene å forhindre det.

Men det betyr i praksis ingenting.

Under har vi samlet tre historier fra personer som har vært i kontakt med Nettavisen. De har alle blitt sjikanert.

1. Ekle oppringninger på natta
«Telefonen ringer sent på kvelden, eller på natta. Nummeret er skjult. Tar jeg telefonen hører jeg ingenting, bare litt lett pusting. Jeg hører at det er noen der, men de sier ikke noe. Tar jeg ikke telefonen kommer det gjerne en oppringning til.

Av og til legges det igjen lange meldinger på telefonsvareren min. Også da er det bare stille.

Jeg aner ikke hvem det er. Det er utrolig ekkelt! Jeg blir skikkelig redd for at det plutselig skal stå noen utenfor døra en dag.»

2. Plaget i mange år
«Jeg har i ett år blitt plaget av ringing fra 'Skjult ID'. Jeg har tatt telefonen - ingen svar. Dropper jeg å ta telefonen, ringer og plager de meg på nytt.

Har ingen uvenner som jeg vet av. Mitt privatliv blir til de grader ødelagt. På halvannen time ringte telefonen 5 ganger.»

3. «Angrep» telefonen med oppringninger
«Telefonen min ringte brått kl. 8 om morgen, noe som tilhører sjeldenheten. Var det noen på jobben som trengte hjelp med noe kritisk, tro? Jeg tok anropet, men det var intet svar å få på andre enden – stillhet.

Momentant etter at jeg la på, ringte det igjen. Telefontrøbbel sikkert, tenkte jeg. Igjen, stillhet. En tredje gang på 3 minutter ringte det igjen, nå burde det vel fungere. Stillhet.

Kl 14.45 begynte det igjen. «Ukjent nummer» ringte meg konstant i gjennomsnitt en gang per minutt, og opp til flere ganger samtidig slik at jeg kunne sette de tomme samtalene sammen til konferansesamtaler. Telefonsvareren min ble full innen de første timene med 30-60 sekunders beskjeder med, hva annet, stillhet.»

Blir ikke gjort noe med
Alle har til slutt opplevd dette som et så stort problem at de har valgt å gå til politiet for å anmelde saken som telefonsjikane. Dette er den eneste muligheten til å få oppgitt identiteten til personen bak et skjult nummer i Norge. Teleoperatørene nekter nemlig å informere deg om hvem som har ringt til deg.

I alle disse tilfellene har saken blitt henlagt, og det gjelder stort sett alle saker av denne typen. Det eneste ofre for denne typen sjikane blir tilbud, er et nytt telefonnummer.

Har plikt til å sette en stopper - men slipper
Samtlige norske teleoperatører er lovpålagt å tilby en tjeneste som gjør det mulig å blokkere for oppringninger med skjulte anrop.

Om du har fasttelefon eller IP-telefon, kan du bestille tjenester som gjør at den som ringer til deg med skjult nummer får valget om de vil la sitt nummer vises for den de ringer, eller at de ikke kommer fram til den de ringer.

Post- og teletilsynet opplyser derimot til Nettavisen at alle mobiloperatører har en dispensasjon som varer ut 2011 som fritar dem for dette kravet.

- Ikke ta telefonen
- Dette vil kreve store omlegginger av systemene, og med tanke på at en kan velge å ikke ta telefonen når en ser det er skjulte anrop, så har ikke dette vært prioritert, sier Netcoms kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus til Nettavisen.

Denne tilbakemeldingen er ikke George Gooding, som står bak den siste av de tre historiene over, spesielt imponert over.

- Om dette skjer meg igjen, så vil jeg gjerne viderekoble alle anrop til de som mener det bare er å ikke ta telefonen. De kan neppe forstå hvordan dette oppleves, sier Gooding til Nettavisen - som mener at telefonen hans i praksis ble utsatt for et «tjenestenektangrep» - der alle de innkommende anropene gjort telefonen ubrukelig.

Gooding er den eneste som ønsker å stå frem med navn med sin historie.

Gjør ingenting når politiet henlegger
Politijurister Nettavisen har snakket med bekrefter at denne typen oppringninger dekkes av straffelovens §390a. Til tross for dette blir sakene henlagt av politiet. Dette til tross for at teleselskapene sitter på svarene.

Politiet tar i utgangspunktet bare saker til retten der telefonsjikanene omfatter mer enn plagsom atferd.

- Dersom politiet henlegger saken, er det dessverre lite Telenor får gjort. Et råd for kunder som utsettes for anonyme oppringninger, er å la være å ta telefonen, sier informasjonssjef Anders Korkan i Telenor til Nettavisen.

- Forventer at jeg skal gi opp
George Gooding stiller seg derimot spørsmålet om det er riktig at den som utsettes for ulovlige aktiviteter må akseptere at de enten må bytte telefonnummer, eller godta at mobilen ringer til stadighet uten at det faktisk er telefoner til dem. For mange er det nettopp slik at legitime oppringninger fra skjulte nummer er en del av hverdagen - og det å ignorere alle annonyme kan få uheldige konsekvenser.

- Jeg nekter å godta at jeg skal sitte igjen med alt ansvaret når noen gjør noe ulovlig mot meg. Telenor og politiet forventet at jeg skulle gi opp, la den som brøt loven vinne, og overlevere mobilnummeret mitt til Valhall. Nei, det er ikke slik samfunnet vårt skal fungere, sier George Gooding til Nettavisen.

Ifølge Post- og teletilsynet kan man derimot ikke sette en stopper for alt man ikke liker.

I 2007 ble det anmeldt 1296 tilfeller av telefonsjikane i Norge. Året etter var tallet 1415. I fjor var det 1476. Det er fire anmeldelser hver eneste dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere