Den siste meningsmålingen som har spurt amerikanerne om de mener at Barack Obama fortjener å bli gjenvalgt avslørte at 48 prosent av de spurte ikke synes han fortjener det. Samme undersøkelse viste også at 39 prosent av de spurte ville velge en republikansk kandidat, mens 36 prosent ville valgt Barack Obama.

Spørsmålet er bare: Hvem kan i så fall være den heteste kandidaten til å kjempe mot Obama i 2012? Vi har sett på de forskjellige listene som finnes, og presenterer dem under.

Mike Huckabee
Kandidaten som var favoritt i siste meningsmåling har sitt eget TV-show på FOX, og snakker dermed med «menigheten» relativt ofte. Den 55 år gamle tidligere guvernøren i Arkansas stilte opp i primærvalget i 2008 mot John McCain, og gjorde det godt i flere stater (han vant Iowa, West Virginia, Alabama, Arkansas, Kansas, Louisana, Georgia og Tennessee). Totalt kom han på tredjeplass bak McCain og Romney. Huckabee er baptistprest og en svært konservativ kandidat. Han er i mot all abort bortsett fra hvis morens liv er i fare, har snakket varmt om miljøvern, er for liberale våpenlover, var i mot Obamas helseplan (han vil gi mennesker selv mer kontroll), er i mot homofilt ekteskap og samboerskap (og adopsjon), og har sagt at han personlig mener at Darwins teorier om evolusjon er feil.

Huckabee har også konservative synspunkter på militæret (han vil øke pengebruken) og mener at et system med flat skatt i USA vil være det beste. Utenriksmessig har Huckabee uttalt at han er for en palestinsk stat, men utenfor Israel. Han mener jødene har en historisk rett til landet.

Huckabee er født i samme by i Arkansas som Bill Clinton, Hope.

Offisiell hjemmeside

Mitt Romney
Den 63 år gamle Mitt Romney er tidligere guvernør i Massaschuttes (han er født i Detroit, Michigan). Romney var også sjef for OL i Salt Like City i 2002. Romney er kjent som en politiker av samme skole som Bill Clinton, det vil si en politiker som kan snakke til både konservative og mer liberale deler av velgerne. I sin valgkampanje for å bli guvernør i Massaschuttes var han relativt liberal angående abort, men har de siste årene blitt mer konservativ. Det samme gjelder hans syn på våpenlover. Han har vært for venteperiode for våpen og forbud mot enkelte automatvåpen, men samtidig stemt for forslag fra NRA. Romney er mot homofilt ekteskap og partnerskap. Han er i mot et nasjonalt helsesystem og kritiserte Obamas helseplan sterkt.

Utad har Romney virket som en relativt konservativ kandidat, men under hans tid i Massaschuttes hadde han flere relativt liberale vedtak. Det, og hans generelle noe lite klare politiske valg, fikk den demokratiske kongressmannen Barney Frank til å uttale følgende:

- Romney er en ambisiøs mann uten noen politiske prinsipler.

Offisiell hjemmeside

Sarah Palin
Visepresidentkandidaten til John McCain vil rekke å fylle 48 år i 2012. Hun var den yngste og den første kvinnen som har vært guvernør i Alaska (2006-2009). Hun er den kandidaten som for øyeblikket splitter det republikanske partiet mest. Målinger viser at like mange vil la være å stemme på henne som på henne ved et primærvalg.

Palin er en konservativ kandidat som er i mot homofilt ekteskap, abort og er sterkt for minimale våpenlover. Hun er også sterkt i mot Obamas helseplan, og har ment at USA må stenge grensene for ulovlig innvandring fra Mexico og har sagt selv at hun er konservativ når det gjelder pengebruk. Som guvernør i Alaska reduserte hun budsjettet med 231 millioner dollar.

Sarah Palins Facebookside

Newt Gingrich
Den nå 67 år gamle Newt Gingrich har nok en gang blitt nevnt som en mulig presidentkandidat for det republikanske partiet. Under Clintons presidentskap var Gingrich den store motstanderen. Han har skrevet bøker og er en mye brukt politisk kommentator de siste årene. Gingrich har advart det republikanske partiet om at de må være det konservative valget i 2012, hvis ikke kan et tredje valg komme til å være aktuelt.

Gingrich er en meget konservativ kandidat, og har blant annet uttalt følgende om Obama:

- Obama er mer terroristvennlig og anti-nasjonal sikkerhet enn Clinton var.

Offisiell hjemmeside

Jeb Bush
Går det som noen amerikanere vil, og sannsynligvis George Bush den eldre vil, så kan Jeb Bush bli kandidaten for det republikanske partiet. Den yngre broren til George W. var guvernør i Florida fram til 2007.

Bush er regnet som en noe mindre konservativ kristen kandidat enn det hans bror var, og har hatt et sterkt fokus både på skole og miljø. Mange har sammenlignet hans politiske virksomhet med hans far med gjennomtenkte meninger som belyser flere sider av sakene. Jeb har likevel holdt seg noe borte fra søkelyset de siste årene, men har siden 2009 vært med i en konservativ politisk gruppe som diskuterer republikansk politikk sammen med blant annet Mitt Romney.

Tim Pawlenty
Den 49 år gamle Tim Pawlenty er for øyeblikket guvernør i Minnesota, og har av mange blitt sammenlignet med Ronald Reagen. Bakgrunnen er at han klarte å vinne en tradisjonelt liberal stat med sine konservative politiske meninger - noe Reagen klarte med hele landet.

Pawlenty er en republikaner som setter økonomien først og deretter bruke pengene han eventuelt har (hans egne ord). Han klarte å balansere budsjettet i Minnesota alle årene hvor han var guvernør, og kuttet skattene med nærmere 800 millioner dollar.

Offisiell hjemmeside

Mitch Daniels
Guvernøren i Indiana er en av de mest populære guvernørene i USA, og har blitt nevnt i mange sammenhenger for å være en het kandidat til presidentvalget. Daniels, som vil være 63 år ved valget i 2012, er kjent for å være fokusert på å redusere skatter, balansere budsjettet og en generell konservativ holdning til økonomiske forhold.

Han er kjent som en meget god taler og hans valgkamp i 2008 for å bli guvernør var regnet som den beste noen republikansk kandidat hadde det året (han vant til slutt med 18 prosent).

Haley Barbour
Haley er guvernør i Mississippi fram til 2011, og som 64-åring er det mange som tror han vil prøve seg på en presidentkampanje i 2012. Den tidligere advokaten har vært meget populær i sin hjemstat og er kjent for sine konservative synspunkter.

Mike Pence
Pence har nummer 3-plassen i det republikanske partiet, og uavhengig om han stiller eller ei vil mannen fra Indiana være viktig i 2012. Den 51 år gamle tidligere advokaten har hittil støttet Mitch Daniels som kandidat til valget i 2012, men mange mener at Pence selv kan komme til å stille. Pence er tidligere leder av Republican Study Committee, en konservativ gruppe av republikanere.

Ron Paul
Skal det bli fart og liv i primærvalgene til det republikanske partiet bør texaneren Ron Paul stille. Paul er en karismatisk taler og har blitt omtalt som en konservativ liberterianer. Han har blitt kalt «Dr.No» siden han ikke vil stemme for noen lov hvis ikke de føderale myndighetene har lov til å gjøre det basert på grunnloven. Han er for frihandel, men mot NAFTA fordi det er for mange regler i det samarbeidet. Han har sagt at USA kan fjerne inntektsskatten ved å spare penger, og har også vært kritisk til alle former for en føderal helseplan, føderale regler for skole og generelt vil han være for alt som reduserer de sentrale myndighetenes kontroll over statene.

Ron Paul vil melde USA ut av FN.

John Thune
John Thune er en norsk-amerikaner som er senator fra South Dakota. Han har ofte blitt nevnt som en svært aktuell presidentkandidat fra de mest konservative kreftene i USA. Han fikk en rating på 100 av 100 fra American Conservative Union i 2006, og har selv sagt at en av de viktigste ledestjernene hans uansett hvilken sak det gjelder er hans kristendom.

Thune er en såkalt evangelisk kristen og vil være 51 år i 2012.

Bob McDonnell
Det er svært mange meget konservative kandidater på den republikanske listen over mulige kandidater, og den 56 år gamle guvernøren i Virginia er nok en kandidat som passer inn i den beskrivelsen. Bakgrunnen for hans mulige deltagelse i primærvalget er hans svært aggressive politiske kamp mot Obamas administrasjon fra guvernørsetet i Virginia.

Bobby Jindal
Jindal vil være 41 år gammel i 2012, og mange republikanere mener han kan slå Obama med den samme strategien Obama hadde: Change. Bobby Jindal har indisk avstamning er den yngste guvernøren i USA (han er guvernør i Louisiana).

Jindal er en konservativ politiker som er mot abort, mot våpenlover og er blant annet mot at amerikanske skoler kan gi stipender basert på rase. Mange amerikanske kommentatorer mener at hans unge alder vil gjøre han til en mer sannsynlig visespresidentkandidat enn presidentkandidat.

Fred Thompson
Den tidligere skuespilleren Fred Thompson stilte i primærvalgene i 2008, men trakk seg relativt fort. Thompson er regnet som en noe mindre konservativ kandidat enn flere andre på listen, noe som har gjort at flere kommentatorer mener han er en outsider hvis han stiller som kandidat.