To kanadiere og en franskmann var blant terroristene som angrep og tok gisler på våtgassanlegget i In Aménas i uka som gikk.

Fant dokumenter
Dokumenter som ble funnet ved likene av to av terroristene identifiserte dem som kanadiere, og vestlig etterretningstjeneste sjekker nå om dette var navn man allerede hadde på terrorlista, melder britiske Daily Mail.

Les også: Nye trusler fra Mokhtar Belmokhtar

- Opptrådte som forhandler
Algeries statsminister Abdelmalek Sellal antydet under en pressekonferanse mandag at en kanadisk islamist spilte en nøkkelrolle i aksjonen og opptrådte som forhandler for gisseltakerne, melder The Globe and Mail. Statsministeren var sparsom med opplysninger, men oppga navnet på mannen til Chadad eller Chedad.

Begge kanadierne skal ha kommet seg inn i Algerie via Libya sammen med andre i gruppen. Bilen de kjørte var malt i fargene til det statlige energiselskapet Sonatrach, som sammen med norske Statoil og britiske BP er operatør på våtgassanlegget i ørkenen øst i Algerie.

Spørsmålet mange nå stiller seg er i hvor stor grad Den arabiske våren har vært en rekrutteringsarena for ekstremister.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Profetens provokatører

Ikke overrasket
Den kanadiske koblingen kommer ikke helt overraskende, ifølge terrorforsker David Harris ved Insignis Strategic Research i Ottawa. Han sier landets åpne grenser og det faktum at både engelsk og fransk er offisielle språk gjør det attraktivt for fransktalende immigranter fra Nord-Afrika. En fransk antiterrorjeger, Jean-Louis Bruguiére, har kalt Montreal et knutepunkt for nordafrikansk terrorisme.

For fire år siden ble en kanadier, Momin Khawaja, fengslet i ti år for å ha planlagt et angrep med en kunstgjødselbombe i Storbritannia.

I fjor uttalte Richard Fadden, sjefen for den kanadiske sikkerhetstjenesten, at mellom 45 og 60 kanadiske statsborgere den siste tiden har forsøkt å reise fra Canada til Somalia, Afghanistan, Pakistan og Jemen for å bli med i grupper med tilknytning til Al-Qaida. Vest-Afrika ble ikke nevnt på det tidspunktet.

Ble omtalt som «nordmannen»
Mens dramaet pågikk ble det spekulert i om en av kidnapperne kunne være fra Norge. Det kom opplysninger via kilder i det algeriske militæret om at flere løslatte gisler omtalte en av gisseltakerne som «nordmannen».

- Vi er ikke sikre på hans nasjonalitet, men han er høy, hvit og har blå eller grønne øyne. Han snakker engelsk, og han ber og leser Koranen, uttalte en kilde i det algeriske militæret, ifølge Aftenposten.

Fra Politiets sikkerhetstjeneste het det i helgen at de ikke har mottatt noen bekreftelse på at det skulle være en nordmann blant gisseltakerne.

Dagbladet snakket lørdag med den franske journalisten som først omtalte vitneskildringer om en gissteltaker som skal ha voktet norske gisler, og snakket til dem på et ikke-engelsk språk de forsto. Han sier nå at de snakket engelsk sammen.

Gruppen Blodets undertegnere, som hevder det er de som står bak gisselaksjonen på anlegget ved In Aménas, ledes av Mokhtar Belmokhtar. På et videoopptak som ble sendt ut i helgen påtok han seg ansvaret for aksjonen. Nå har truppen igjen truet Frankrike og de andre landene som kjemper mot ytterliggående islamister i Mali.

«Korsfarerne og de sionistiske jødene» i Frankrike vil betale for «angrepene på muslimer nord i Mali», sier en talsmann for gruppen ifølge det franske magasinet Paris Match .