Hvem var mest romantisk?

Foto: (Scanpix/Getty Images)

Slik fridde prinsene til sine prinsesser.

03.04.09 15:06

(SIDE2): Nå som en kongelige forlovelse endelig kom i Sverige i år er det tid for å tenke tilbake på frieriene til kronprinser og prinser i europeiske kongehus. Hvem av gutta fridde på mest romantisk vis til sine utvalgte?

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Det svenske kongemagasinet Queen er selvsagt helt i bruyllupsmidus om dagen og har listet opp seks romantiske frier i tillegg til det aller ferskeste i sitt forlovelesmagasin som er i salg nå.

Se bilder fra forlovelsesdagene til høyre i saken!

Daniel Westling og kronprinsesse Victoria:
Historien om hvordan Daniel gikk ned på kne for sin kjære prinsesse i et gnistrende kaldt vinterlandskaå utenfor Drottninghold der de begge bor ble fortalt under pressekonferansen dagen forlovelsen ble annonsert.

Daniel skal ha vært nervøs for hva Victoria ville svare, men det var ingen tvil: - Jeg svarte ja, ja, ja! sa en glad kronprinsesse under pressekonferansen.

Paret gifter seg i Storkyrkan i Stockholm 19. juni 2010.

Les mer her:- Jeg har det helt fantastisk

Ari Behn og prinsesse Märtha Louise:
Ari lagde en sti av Märtha-liljer da han fridde den 13.desember 2001 på Kongesseteren. Det er vel ingen tvil om at Ari ville gjøre dette til en romantisk og minnerik dag for sin kjære.

Märtha vandret gjennom stien av liljer og den ledet henne til rommet der Ari ventet på henne på en isbjørnfell. Timer senere annonserte de forlovelsen for pressen, og Märtha uttalte i lykkerus:

- Han er mannen som gjør at jeg stråler. Her er mannen jeg vil dele livet med. Ari har hjulpet meg å finne kjernen i den jeg er. Jeg tør å være den jeg er og vi komplimenter hverandre. Kongen får avgjøre min tittel, men jeg heter gjerne fru Behn.

Men Märtha fikk som kjent beholde sin prinsessetittel, og paret giftet seg i Nidarosdomen 24.mai 2002 - og neste måned feirer de altså sju års bryllupsdag. .

Ari og Märtha skrev en kjærlighetshyllest til hverandre i anledning den store dagen, og den gang følte prinsessen seg som en lysfontene. Tidligere i år åpnet hun ironisk nok en lysfotene midt i Oslo.

Les også:Märtha Louise åpnet lysfontene

Kronprins Willem-Alexander og kronprinsse Máxima:
Det ble iskald romantikk da den nederlandske kronprinsen skulle fri til sin argentinske skjønnhet. Paret koste seg med en skøytetur like i nærheten av slottet Huis ten Bosch.

Máxima frøs veldig på skøytebanen og ventet bare på å få en kopp varm kakao, men istedet ble hun varmet av et frieri. Willem-Alexander hadde gjemt roser og champagne bak en snøhaug og gikk selvsagt ned på kne da han fridde - på engelsk for å være på den sikre siden.

Paret giftet seg 2.februar 2002 i Amsterdam.

Les også: Kongelige sjarmtroll i farta

Kronprins Frederik og kronprinsesse Marie:
Frederik fridde i den ultimate romantiske byen - Roma. Han tok med sin kjære på en kjærlighetsferie som resulterte i bryllup.

Da Mary og Frederik besøkte et av de mest romantiske stedene i byen tenkte Frederik: «nå gjelder det, ta øyeblikket innover deg og på med knebeskytterne». Så skal ha han sagt: - This is it, Mary. Og hun kunne jo ikke si nei!

Om sin kjære har han sagt:

- Som et sommerlandskap som bader i måneskinn. Det er slik jeg husker Mary fra vårt første møte.

Mary sa heller ikke nei og bryllupet sto 14.mai 2004 i domkirken i København.

Prins Joachim og prinsesse Marie:
Franske Marie fikk i ettertid vite at Joachim hadde bedt hennes 89 år gamle farmor om lov til å fri! Deretter spurte han Maries mamma og pappa om lov før han til slutt spurte sin kjære - noe Marie synes var veldig romantisk og ble svært rørt av.

Joachim gikk ned på kne da de to var på ferie i Tyrkia sommeren 2007 og forlovelsen ble annonsert i oktober samme året.

- Joachim er en fantastisk mann og et fantastisk menneske, har Marie uttalt om sin ektemann til danske medier.

Bryllupet sto i Møgeltønder, der paret også bor, 24.mai 2008.

Les også:Gravid og vakker prinsesse

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit:
Haakon bestemte seg for å fri på ett-årsdagen de feiret sammen som par. På pressekonferansen sa kronprinsen at frieret nok ikke kom som en stor overraskelse.

Ringen Mette-Marit fikk da han fridde er forlovelsesringen som kong Harald i sin tid ga til Sonja da han fridde - noe som både er romantisk og symbolsk.

- Jeg har aldri vært så svak og så sterk som når jeg er med deg, var noe av det Haakon sa i bryllupstalen - og da var ikke ett øye tørt...

Paret giftet seg 25.august 2001 i domkirken i Oslo.

Les også:Er de over sjuårskrisen?

Kronprins Felipé og kronprinsesse Letizia:
Frieret til det spanske kronprinsparet er så godt som hemmelig, men Letizia har røpet at Felipé fridde slik en mann skal fri til en kvinne - så det tyder på en romantisk og klassisk frieri.

Men en ting som er helt sikkert er at det skal ha vært mer romantisk enn måten Felipés pappa Juan Carlos fridde til sin kone på. Den spanske kongen skal ha regelrett kastet ringen til Sofia og ropt: - Ta imot! Og det gjorde hun jo.

Forlovelsen for kronnprinsparet ble annonsert på dronning Sofias fødselsdag den 3.november og i spansk tradisjon fikk både brud og brudgom gaver på dagen. Hun fikk en ring av ham og han fikk mansjettknapper av henne.

- Jeg elsker hennes veltalenhet, intelligens, hennes arbeidsmoral og hennes mot, sa Felipé på pressekonferansen i forbindelese med forlovelsen.

Paret giftet seg 22.mai 2004 i Almudenakatedralen i Madrid.

Se bilder fra forlovelsesdagene til høyre i saken!

Les også:Kongelige påskefavoritter

Kilder: Queen, NRK og Wikipedia .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.