Gå til sidens hovedinnhold

Hvem vil savne handlingsregelen?

Gåte: Hva skjer når Stortinget pålegger seg regler om å tenke langsiktig?

Svar: De bryter regelen ved første korsvei.

Hvorfor: Fordi politikk faktisk handler om å ta avgjørelser mens virkeligheten forandrer seg, og da blir det i praksis umulig å " love" at man ikke skal gjøre det ene eller det andre i fremtiden.

To eksempler faller raskt på plass.

1) Da skattereformen ble vedtatt, ble det nærmest skrevet med blod at marginalskatten ikke skulle over 50 prosent. Hva skjedde?

2) Stortinget har innført en handlingsregel over hvor mye av Oljefondet som kan brukes fra år til år. Til neste år bryter de bare regelen med 16,5 milliarder...

Når vi ikke gråter over handlingsregelen, så er det fordi vi mener at slike avtaler er en illusjon i seg selv. Det blir som å avtale at alle skal glemme hvilken enorm formue vi har, samtidig som de skal si nei til gode formål - eller gjøre noe med ledigheten.

(Det er for øvrig ganske interessant å se at de som savner handlingsregelen sterkest - Arbeiderpartiet og Frp - samtidig er de som i ukene som kommer vil legge på bordet flest forslag som ville innebære å sprenge den i fillebiter).

Uansett; hvem vil savne handlingsregelen? Ikke så mange, heller ikke de ledende økonomene i pengemarkedet. De relativt små bevegelsene vi har sett på kronekurs og renter tyder ikke på at det er noe sjokk å spore.

Og når det gjelder Stortinget, så bør de nok slutte å innbille seg at de kan avtale seg bort fra å drive politikk.

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget