Gå til sidens hovedinnhold

- Hver familie i kommunen betalte nesten 30.000 kroner

Gründer hamrer løs på det han mener er pengesløsing i hjemkommunen.

Einar Øgrey Brandsdals (39) har tjent millioner på netthandel gjennom selskapet Netthandelen Holding AS. Selskapene hans omsetter for over en halv milliard årlig (les egen sak). Sørlendingen er vant til å tenke økonomisk, men da han leste lokalavisen Fedrelandsvennen torsdag kveld, gikk alarmen i alle Brandsdals økonomiske fibre.

I 2014 fikk Kristiansand kommune et nytt rådhuskvartal, og renoveringen/nybygget ble torsdag tildelt Sørlandets Eiendomspris. Prisen og nybygget ble omtalt i avisen.

Brandsdal skriver:
«I artikkelen fremkommer det at det er en bygge overskridelse på 70 millioner kroner. WHAT tenkte jeg. Hva i all verden har dette bygget kostet å renovere? Tenkte jeg.

Så jeg googlet litt videre og ser fra en artikkel fra 2013 at bygget skal koste 515 millioner kroner. Det betyr at renovasjonen av rådhuskvartallet har kostet svimlende 585 ( 515 + 70 ) millioner kroner.

Tenk dere det 585 millioner kroner. I dette bygget skal ca 400 kommune ansatte jobbe. For å illustrere hvor vilt dette er, så har vær kontorplass kostet innbyggerne i Kr.sand hele 1.465.000 kroner. Ja nesten 1.5 millioner pr. arbeidsplass». Les hele under. Artikkelen fortsetter under FB-posten.

- Hårreisende
- Det er nesten 30.000 kroner per familie i Kristiansand kommune. Måten politikerne forvalter innbyggernes penger på er helt hårreisende, sier Brandsdal til Nettavisen.

-Hvis en familie skal forvalte pengene sine på best mulig måte, så tviler jeg på at man velger å kjøpe et gammelt fuktskadet hus og bruke millioner av ekstra kroner på oppussing. Har man så mye penger at man ikke vet hvor man skal gjøre av dem, så er det for så vidt greit, men det har ikke Kristiansand kommune, sier Brandsdal.

- Hvor mye bygger du arbeidsplasser for da?

-Et kontorbygg med lettvegger koster 10.000 per kvadratmeter. Leiligheten koster 20-25.000 per kvadratmeter. 10 kvadratmeter per ansatt blir 100.000 kroner, men her har det altså kostet nærmere 1,5 millioner.

- Ikke spesielt dyrt
Prosjektleder for Rådhuskvartalet i Kristiansand, Arne Birkeland, sier til Nettavisen at totalsummen er 530 millioner (ikke 585 millioner som i Brandsdals regnestykke) og antall ansatte er 470 (ikke 400 som brukt over).

- Men det er likevel veldig mye penger å bruke på arbeidsplasser.

- Du må sammenligne det med tilsvarende prosjekter. Dette ble ikke spesielt dyrt. Vi ligger midt i Kristiansand sentrum. Her var det branntårn og gamle fasader som måtte bevares, sier Birkeland.

Han påpeker at byens politikere har snakket om å restaurere Rådhuskvartalet siden 1985.

- Kunne kommunen fått billigere arbeidsplasser ved å flytte ut av sentrum og bygge nytt?

- Ja, det er helt innlysende, men det har vært et helt bevisst politisk valg at kommuneadministrasjonen skulle ligge i sentrum. Problemet var at hele kvartalet var sammensatt av eldre bygninger, og man kunne ikke jobbe i disse gamle bygningene, sier Birkeland.

- Ansvar for å bevare
Kristiansand-ordfører Arvid Grundekjøn (H) påpeker at Rådhuskvartalet yter service til både innbyggere og turister, og at det derfor er naturlig å ha dette sentralt fremfor i nybygg utenfor byen.

Grundekjøn sier at politikerne mente at de også hadde et ansvar for å bevare de gamle fasadene på byggene i sentrum, og på den måten også bevare bybildet i Kristiansand.

- Dette var før min tid, men det var et veldig stort flertall som mente at dette var kvaliteter som man hadde ansvar for å bevare, sier Grundekjøn.

- Er Kristiansand kommune flinke til å forvalte skattebetalernes penger?

- Dette dreier seg om å ha en effektiv tjenesteproduksjon og et faglig godt tilbud. En god sjekk på om vi har det, er Sentios borgerundersøkelse der Kristiansand kom best ut av alle norske byer, sier Grundekjøn. Du kan lese kommunens skryteartikkel om undersøkelsen her.

Du kan se flere bilder og lese mer om prosjektet hos HRTB Arkitekter, og i dette dokumentet utgitt av Kristiansand kommune.

Kommentarer til denne saken