RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hver femte soldat sendes hjem

Bergen (NTB): Forsvaret vil ha slutt på at tyve prosent av vernepliktige blir sendt hjem før tiden. Nå blir sesjonsordningen lagt om.

En av fem dimmer før tiden, et tall som er så høyt at Forsvaret vil legge om hele sesjonsordningen fra høsten av ? hvis det finnes penger. Den allmenne verneplikten er kraftig uthult fra før. I dag må bare tre av ti norske gutter og noen få jenter iføre seg Kongens klær, skriver Bergens Tidende.

? Tyve prosent frafall hos dem som blir innkalt, er altfor høyt. Det må vi gjøre noe med, sier stabssjef Per-Ivar Norman i Vernepliktsverket.

Den nye ordningen blir todelt. Hele årskullet, rundt 60.000 unge kvinner og menn, må først besvare et egenopplysningsskjema på internett. Her blir de spurt om alt fra motivasjonen for å gjennomføre førstegangstjenesten til hvordan den fysiske formen er.

? Når svarene er kommet inn, vil Vernepliktsverket på Hamar velge ut 25.000 jenter og gutter som blir innkalt til den tradisjonelle sesjonen, sier oberstløytnant Norman.

Saken er nå til behandling i Forsvarsdepartementet. Per-Ivar Norman vil derfor ikke gå ut med hvor store merkostnadene er til det nye opplegget.

Nyordningen vil senest tre i kraft neste år, og Norman regner med at den vil redusere frafallet betraktelig. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere