RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hver fjerde meter jernbane for dårlig

Sist oppdatert:
27 av 100 meter jernbane i Norge oppfyller ikke Jernbaneverkets egne kvalitetskrav. Tross rekordstore summer til vedlikehold går andelen oppover. Les dagens notiser her.

Tall Jernbaneverket har sammenstilt for Bergens Tidende, viser at stadig flere meter av landets jernbaneskinner ikke tilfredsstiller kravene. Tidligere har den største andelen vært 23 prosent, men i målingene for våren 2010 er den oppe i 27 prosent.

Tallene er for toglinjene som regnes som i normal bruk. Hele jernbanenettet har hver vår og høst siden 2003 blitt målt for feil på sidelengder, høydeforskjeller og andre ujevnheter. For dårlige linjer kan føre til flere sikkerhetskritiske feil og avsporinger.

Nedgangen i år kommer på tross av store ekstrabevilgninger for 2009. Vedlikeholdsdirektør Odd Erik Berg i Jernbaneverket mener vårens dårlige måling skyldes kulda i vinter.

Østlandet kommer dårligst ut, med 32 prosent av jernbanenettet under kvalitetskravene. Bane nord ligger på 30 prosent. Men regjeringens tiltakspakke på 750 millioner kroner i fjor har hjulpet linjene Sør- og Vestlandet. Her er nå bare 15 av 100 meter underkjent.

Regjeringen har økt vedlikeholdsmidlene med 700 millioner kroner til 1,9 milliarder kroner i revidert Nasjonal transportplan. Jernbaneverkets langsiktige mål er at bare 5 prosent av jernbanen i Norge til enhver tid skal trenge vedlikehold.

New York Times: Pakistan støtter Taliban

Washington (NTB-Reuters-AFP): Pakistan har ført USA bak lyset ved å støtte Taliban samtidig som de mottar massiv amerikansk motstand, viser lekkede dokumenter fra WikiLeaks.

WikiLeaks la søndag kveld ut 92.000 hemmelige dokumenter som inneholder hittil ukjente detaljer om krigen i Afghanistan, fra arkiver i Pentagon og rapporter fra felten fra 2004 til 2010.

Både Det hvite hus og Pakistan fordømte søndag i skarpe ordelag lekkasjen.

Det hvite hus sier at lekkasjene skader den nasjonale sikkerheten og setter amerikanske liv i fare, mens Pakistans ambassadør i USA, Husain Haqqani, kalte lekkasjen uansvarlig og insisterte på at Pakistan deltar for fullt i kampen mot islamistiske opprørere og at dokumentene er basert på rykter.

På møtene, som avisa kaller strategimøter, organiserer de nettverk av væpnede grupper for å slåss mot amerikanske soldater, og de utarbeider til og med planer for å ta livet av afghanske ledere.

Det hvite hus dementerer sydenferie for Obama

Washington (NTB-AFP): Det hvite hus dementerer meldinger i spanske medier om at USAs president Barack Obama planla sydenferie i Spania i sommer.

En talsmann for Det hvite hus sa at der ikke er riktig at han og familien skal til den spanske feriebyen Marbella i august, slik avisene El País og El Mundo skriver.

Familiens offisielle planer er derimot å ta to korte ferier ved den oljeherjede kysten av Mexicogolfen og på ferieøya Martha's Vineyard utenfor Cape Cod.

Fidel Castro viser seg offentlig

Havana (NTB-DPA): Fidel Castro viste seg offentlig utenfor Havana for første gang siden han ble sykmeldt, da han besøkte et mausoleum for revolusjonære krigere lørdag.

Den 83 år gamle cubanske lederen hadde på seg en olivengrønn uniformsskjorte da han besøkte mausoleet i Artemisa, 64 kilometer fra Havana.

De cubanske myndighetene sendte ut et offisielt foto fra begivenheten, mens statlig fjernsyn viste videoopptak.

Castro er tidligere med ujevne mellomrom blitt vist i joggedress eller vanlige skjorter på bilder som er sendt ut etter at han ble syk i juli 2006 og måtte overlate makten til broren Raúl.

Men i de siste dagene er han sett offentlig flere ganger enn på de siste fire årene. Han har vært til stede ved diskusjoner på TV, og han har besøkt flere forskningsinstitusjoner og politiske sentre.

Mandag feirer Cuba 57-årsdagen for angrepet på Moncada-brakkene i Santiago de Cuba, som cubanerne betrakter som starten på revolusjonen.

Eksperter kritiske til pandemialarm

Oslo (NTB): To norske influensaeksperter mener det fortsatt er en gåte hvilke tall Verdens helseorganisasjon (WHO) la til grunn da de satte svineinfluensaberedskapen på høyeste nivå.

Professor emeritus Lars R. Haaheim, tidligere leder for influesasenteret i Bergen, mener at WHO unødvendig skremte en hel verden til å ta vaksinen. Men han tror det snarere skyldes personlige egenskaper enn at legemiddelindustrien sto bak, skriver Aftenposten.

- Det virker som om lederen og de rundt henne gikk i vranglås. De hadde slått voldsomt alarm og ønsket nok ikke å innrømme feil, sier Haaheim, som mener WHO hadde mye informasjon tilgjengelig som tilsa en lavere alvorlighetsgrad.

Hemmeligholdet av medlemmene i WHOs rådgivende komité for svineinfluensaen har fått hard kritikk, og tidsskriftet British Medical Journal skrev nylig at flere av arkitektene bak pandemiberedskapen skal ha hatt oppdrag for legemiddelindustrien. Håndteringen granskes nå av en uavhengig komité.

Professor i medisinsk mikrobiologi Ørjan Olsvik ved Universitetet i Tromsø, som tidligere har jobbet ved Centers for Disease Control and Prevention i USA, mener de reelle tallene etter det første utbruddet i Mexico tilsa at utbruddet ville bli mildere enn selv vanlig influensa.

- Jeg mener de ikke hadde trengt å slå full alarm. Det ville vært veldig interessant å se hvilke reelle tall de hadde som gjorde at de erklærte en pandemi av alvorligste grad, sier han.

Stevner fire medlemmer i TA Invest

Oslo (NTB): Bostyrer Leif Petter Madsen stevner fire personer for å få tilbakebetalt gevinstene etter konkursen i aksjespareklubben TA Invest.

Totalt skal rundt 60 medlemmer i den omstridte aksjespareklubben ha fått utbetalt mer enn 90 millioner kroner før konkursen i fjor. Nå stevner bostyreren fire personer for et samlet krav på rundt fem millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

- Vi ønsker å prøve jusen i dette, og vi har fått noen saker som ikke er så veldig kompliserte, sier Leif Petter Madsen.

Han håper at en dom i boets favør vil gjøre det lettere å få andre til å betale frivillig eller inngå forlik. Det endelige målet er å kreve inn alle gevinstene og fordele dem på nytt.

Totalregnestykket for utbetalingene, som Skatt øst har sammenstilt, er imidlertid usikkert på grunn av det omfattende rotet i aksjespareklubben.

- Det er veldig mange korreksjoner og utrolig mye arbeid knyttet til å få dokumentert materialet. Det er kolossalt mye jobb, sier bostyreren.

Ekteparet som etablerte aksjespareklubben TA Invest i 1996, er siktet for bedrageri, underslag og for å ha drevet investeringsvirksomhet uten konsesjon. Selskapet har hatt rundt 400 medlemmer og over 500 millioner kroner i forvaltningskapital.

I en fersk rapport skriver Madsen at det er hentet inn 156 millioner kroner etter salg av eiendommene etter aksjespareklubben. Det siktede ekteparets bolig i Trondheim er det imidlertid ikke oppnådd høyt nok bud på.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere