OSLO (Nettavisen): Koronavirus med mutasjoner lik varianten som øker raskt i India har også dukket opp i Norge.

- De mutasjonene vi er bekymret for gjelder egenskapene til virusets spike-protein. De endrer formen på piggene på proteinet, sier molekylærbiolog Sigrid Bratlie til Nettavisen.

Les også: Regjeringen om India: - Kan få enorme konsekvenser for pandemien

Hun understreker at det vil fortsette å komme mutasjoner av koronaviruset, som E484Q-mutasjonen som nå får oppmerksomhet.

- Bokstaver som E og Q refererer til at proteinets byggeklosser byttes om, og det kan gjøre at de antistoffene vi lager binder seg dårligere, forklarer Bratlie, som jobber som spesialrådgiver i Kreftforeningen.

Les også: «Indisk» virusvariant kom til Norge med skip

Indisk variant i Norge

Krisen i India har skapt økt bekymring for spredning av nye virusvarianter. Onsdag skjerpet Norge innreisereglene for alle som kommer fra India, Bangladesh, Irak, Nepal og Pakistan. Samtidig fortsetter Norge overvåkingen av alle nye varianter av koronaviruset. I mars fant Folkehelseinstituttet en ny virusundergruppe i Tønsberg som hadde én av de samme mutasjonene (E484Q) som den virusvarianten som de siste månedene har økt vesentlig i India. Dette utbruddet skjedde om bord på et skip og ble slått ned.

- Vi må rett og slett henge med

Bratlie understreker at det er helt naturlig at viruset endrer seg.

- Det er normale, biologiske fenomener vi er vitne til. Den utviklingen vil fortsette, og vi må rett og slett henge på og oppdatere våre forsvarsvåpen mot viruset. Det beste vi vi kan gjøre er å oppdatere vaksinene til å matche nye virusvarianter, sier Bratlie.

Det er den engelske virusvarianten som har tatt over og nå dominerer i Norge (84 prosent), mens virusvarianter og mutasjoner som først ble oppdaget i India følges med argusøyne.

- Et nytt lodd i evolusjonslotteriet

- Dette er bare én i rekka av nye virusvarianter. Hver gang dette viruset smitter, får det mutasjoner og et nytt lodd i evolusjonslotteriet. Det kan være noe som gir viruset en ny fordel. Høy smitte og vanskeligere kår for viruset når vi blir immune øker derfor sannsynligheten for nye, bekymringsfulle varianter. Det vil fortsette å komme nye mutasjoner, og det kan like gjerne komme en norsk variant, sier Bratlie.

- Vi må fortsette å være flinke på smittevern. Jo mer viruset smitter, desto verre blir det. Det er veldig viktig at vi fortsetter å vaksinere og oppdatere vaksinene når vi har mulighet for det. Det er vaksinene som tar ned risikoen for alvorlig sykdom og død. Jeg ser for meg at vi etter hvert også får ganske avanserte kombinasjonsvaksiner.

- Utrolig fascinerende

Som molekylærbiolog sier Bratlie at vaksineutviklingen vi nå har vært vitne til er enestående:

- Dette er utrolig fascinerende. Vi har vært vitne til et kjempeeksperiment det siste året. Det er helt unikt at vi har fått testet ut alle disse vaksineteknologiene opp mot hverandre i sanntid. Det har vært en ilddåp , men flere av de nye teknologiene har bestått med glans.

Les også: 150 millioner har fått påvist koronasmitte

- Lar seg vanskelig stanse

India får nå hjelp fra utlandet for å slå ned en smittebølge som synes å ha kommet ut av kontroll. Bratlie understreker at kampen mot koronaviruset er global:

- Vi kommer ikke til å bli ferdige med denne pandemien med det første, rett og slett fordi viruset utvikler seg og fordi smitten er så utbredt at den vanskelig lar seg stanse.