RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hver hundrede bilist du møter er ruset

TENK DEG OM: UP-sjef Runar Karlsen ber folk som skal på julebord om å planlegge hjemreisen, slik at de ikke setter seg bak rattet i beruset tilstand. Illustrasjonsfoto: Scanpix
TENK DEG OM: UP-sjef Runar Karlsen ber folk som skal på julebord om å planlegge hjemreisen, slik at de ikke setter seg bak rattet i beruset tilstand. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Hvert år blir 9000 av dem tatt. Denne uka er politiet spesielt på vakt.

Ett glass vin, tre drinker og noen øl. Var det en shot også? Julebordsesongen er over oss og julefeiringen står for tur. For mange innebærer det mye alkohol, og dermed dukker spørsmålet om når man er kjørbar opp dagen derpå.

UP-sjef Runar Karlsen. Foto: Scanpix

- Det er håpløst å si at det finnes en tolvtimers-regel. Rådet er å ikke kjøre, uansett om du har drukket veldig lite. Har du tatt noen glass kvelden før, bør du heller ikke kjøre bil dagen etter, sier sjef for Utrykningspolitiet (UP), Runar Karlsen til Nettavisen.

Les om alkoholforbrenning lengre ned i saken!

130.000 ruskjøringer hver dag
Hvert eneste år avsløres det 9000 ruskjøringer i Norge. Anslagsvis regner man med at det hver dag gjøres 130.000 kjøreturer i ruspåvirket tilstand - 30.000 av disse turene er alkoholrelatert. De resterende dreier seg om andre rusmidler eller medikamenter. Statistisk sett sier tallene at hver hundrede bilist du passerer på veien er rusa, opplyser Karlsen.

Ruskjøringene fordeler seg omtrent likt utover årets tolv måneder, med en liten økning i sommermånedene. At mørketallene er høye, er ikke UP-sjefen i tvil om.

Fakta: - Ikke stol på hjemmealkometer

Klikk for å åpne faktaboksen
 

UP-sjef Runar Karlsen advarer folk mot å stole på alkoholtestene som selges i vanlige butikker og bensinstasjoner.
- De er ikke sikre, og det skal folk være klar over. Noen av dem viser for høy promille, mens andre viser for lav. De kontrolleres ikke på samme måte som våre, og er ikke til å stole på.
Karlsen understreker at en slik alkotest kan bli en falsk trygghet.
- Har man tatt en slik promilletest, og den viser at man er kjørbar, men likevel blåser til promille i en politikontroll, så har det ingenting å si for straffen, forteller han.

- Det er de helt klart, og derfor er det god grunn til å minne om at man i disse julebord-tider må planlegge hjemreisen, slik at man ikke faller for fristelsen og tar bilen hjem. Kjører man i ruset eller alkoholpåvirket tilstand risikerer man å drepe noen.

Ikke redde for å angi hverandre
I Norge dør mellom 200 og 250 mennesker i trafikken hvert år. Rundt halvparten av disse er bilførere, den andre halvparten er fotgjengere, syklister og passasjerer, skriver Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider.

En nordisk studie fra 2011 tok for seg dødsulykker i perioden 2001-2002. Resultatet viste at alkohol eller andre rusmidler var involvert i nesten to av tre ulykker hvor det kun er én bil involvert. Studien viste også at fire av ti sjåfører som ble drept i trafikken var ruspåvirket.

UP-sjef Karlsen forteller at norske bilister er flinke til å melde fra om kjøring som kan tyde på at sjåføren er påvirket.

- For den vanlige bilist er det helt uakseptabelt å promille- eller ruskjøre, og det er mange som ringer oss for å tipse. Det er fint.

Denne uka har politiet i hele Europa økt fokus på ruskjøring. Det innebærer enda flere kontroller for å avdekke synderne, også i Norge.

Kvinner raskere beruset
Konstituert overlege i rettsmedisinske fag ved Folkehelseinstituttet, Silja Skogstad Tuv, sier i en epost til Nettavisen at de ser på ruskjøring som et samfunnsproblem.

- Helt klart. Vi jobber daglig med slike saker og er opptatt av sikkerhet på veiene. Norge har i flere år fokusert på å forebygge bruk av både alkohol, narkotika og trafikkfarlige legemidler i trafikken, og regnes som et foregangsland på dette feltet, sier hun.

Når man drikker alkohol fordeler den seg i vannholdige vev i kroppen, for eksempel i blod, vevsvæske og muskler. Siden den kvinnelige kroppen inneholder litt mindre kroppsvann enn hos menn, samt at den kvinnelige kroppen ofte inneholder mer fett og ofte veier mindre enn menn, vil gjennomsnittskvinnen bli raskere beruset enn en gjennomsnittlig mann, selv om de drikker samme mengde, står det på Folkehelseinstituttets hjemmesider.

På generelt grunnlag sier Folkehelseinstituttet at alkoholkonsentrasjonen i blodet synker med 0,15 promille per time. Dette varierer likevel fra person til person. Gjennomsnittlig faller promillen med mellom 0,12-0,18 i timen, mens det hos personer med et jevnlig, hyppig og stort alkoholforbruk kan forbrennes 0,30 i promille per time.

Tom mage gir høyere promille
Kroppen absorberer alkohol raskt, spesielt hvis det er lenge siden du har spist. Ved å drikke alkohol på tom mage kan man få maksimal alkoholkonsentrasjon i blodet etter allerede 15-30 minutter. Kullsyreholdige drikker som rusbrus og musserende vin gjør at alkoholen blir tatt opp i kroppen enda raskere.

Til sammenligning kan det ta tre timer før all alkoholen er absorbert i blodet når den inntas sammen med et måltid.

Det er i leveren mesteparten av alkoholforbrenningen skjer, men noe forbrennes allerede i magesekken – før den er tatt opp i blodet. Dette fordi magesekken inneholder enzymer som kan bryte ned alkohol. Menn har generelt mer av disse enzymene enn kvinner, noe som er en av årsakene til at kvinner får høyere promille enn menn etter inntak av samme mengde alkohol.


Denne oversikten er hentet fra Folkehelseinstituttet sine sider, og viser alkoholinnholdet i ulike drikker samt mengde ren alkohol per glass eller serveringsenhet.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere