Hver koster samfunnet opp mot 11 millioner

Foto: (Nettavisen)

En enkelt falsk identitet kan koste samfunnet opptil 11 millioner kroner. Nå avdekker NAV nye falske identiteter.

28.05.10 19:15

Trygdesvindelen som Nettavisen har omtalt denne uken, er trolig bare de første av en lang rekke slike saker fremover. NAV jobber nå med 41 nye svindelsaker med falske identiteter.

– Vi har oversendt fem saker til Folkeregisteret der vi mener det er 11 fiktive identiteter. Så langt er åtte av disse identitetene slettet. Disse kommer i tillegg til de 27 som er slettet fra tidligere. Hittil er det slettet 35 fiktive identiteter i dette miljøet, sier direktør Magne Fladby i NAV Kontroll og innkreving til Nettavisen.

10 tiltaler så langt
Hittil er ti personer anmeldt for trygdesvindel. Nettavisen har denne uken skrevet om den åttende rettssaken. Da var det Laila Fjell – datter til hovedpersonen i denne svindelsaken – som var tiltalt. Laila Fjell er selv to identiteter.

Hennes andre identitet, som Nettavisen omtaler som NN, mener at det er hennes mor og andre personer i Norge som har brukt Laila Fjell identiteten til å svindle staten.

Starter før fødselen
Svindelen starter allerede før barnet blir født, ved at en ekte mor møter hos lege som en annen kvinne og viser fram sin gravide mage. Dermed utbetales fødselsengangsstønad til en person som i virkeligheten ikke er gravid. I sakskomplekset som nå går for retten, har én mor stilt som åtte forskjellige mødre.

– Leger aksepterer fødselsnummeret som blir gitt av den gravide moren som kommer. Dermed blir det registrert dokumentasjon på et annen person enn den som er gravid. Dette er en utbredt bedrageri som vi ser det har blitt gjort masse av, sa tidligere NAV-jurist Asbjørn Tømte i Oslo tingrett denne uken. Han var med da NAV begynte å rulle opp disse sakene i 2005.

Eksempel – falske tvillinger født 2001

Svindel til 2004

Fødselsengangsstønad

64.276

Overgangsstønad

278.954

Bidragsforskudd

83.460

Barnetrygd

100.218

Kontantstøtte

134.454

Sum

661.362

Slik lages falske barn
Deretter vil det falske barnet bli registrere som født i Folkeregisteret. I Norge er det vanlig at sykehusene fyller ut fødselspapirene og sender det til Folkeregisteret. Sigøynerne sier ofte at barnet er født i en campingvogn, og dermed må familien selv sende inn papirene.

For å bevise at barnet eksisterer, bruker de dokumentasjonen på graviditet som de tidligere har fått fra legen.

I mange tilfeller har barn også blitt født i utlandet. Dette var tilfellet for Laila Fjell, der fire av hennes åtte falske barn ble født av en annen kvinne i Nederland.

Line Silberg van der Velde i NAV Kontroll Øst fortalte i Oslo tingrett at i blant annet Nederland må mødre betale sykehusoppholdet selv, hvis de ikke har helseforsikring. Men hvis de er norske, vil sykehusoppholdet bli dekket av Norge.

Når det norske barnet er registrert i et annet land, brukes denne dokumentasjonen til å registrere barnet i norsk folkeregister.

Livslang svindel
Når barnet har blitt registrert i Folkeregisteret, bruker de ekte papirer til å søke NAV om ulike ytelser som for eksempel nedkomststønad, barnetrygd, kontantstøtte, barnetillegg i uførepensjon, overgangsstønad og bidragsforskudd. På spedbarnskontrollene stiller ekte mødre og barn i sigøynermiljøet med falsk identitet for å gi falske barn og mødre et ansikt.

Mange av sigøynerne går aldri på skole, og dermed har det hittil ikke blitt stilt spørsmål ved om barnet er ekte selv om de ikke har begynt på skole i skolealder.

Senere, når de falske barna blir eldre vil de kunne få for eksempel uførepensjon, trygd og hjelpestønad.

I sakskomplekset som NAV og politiet hittil har rullet opp, er den eldste falske personen «født» i 1983.

Flere friske personer har også spilt psykisk syke og dermed fått utbetalt ulike støtteordninger.

En utregning NAV har gjort, viser at hver og en av disse falske personene vil gi 11 millioner kroner hvis svindelen ikke blir oppdaget, men fortsetter livet ut.

Antall hittil slettede saker

25

Grovt regnet saker under etterforskning for sletting

80

Pris per falsk identitet gjennom et livsløp

11 millioner

Totalt svindel (27 + 80 x 11 millioner)

1.177 millioner

Toppen av isfjellet
– Vi har snakket med personer i rom-miljøet som har fortalt at i Norge er det slik man gjør det. Det er sånn man får inntekt, sa rådgiver Line Bøhler – en av rådgiverne som jobber med å avdekke sigøynersvindlerne i NAV – da hun vitnet i Oslo tingrett denne uken.

Hun fortalte da, slik sjefen Magne Fladby nå bekrefter, at NAV per i dag jobber med 41 nye saker. Fem av disse sakene har ført til 11 slettinger av identiteter i Folkeregisteret.

I disse 41 sakene kan det altså grovt regnet skjule seg 80 falske identiteter. De kommer på toppen av de 27 som er slettet i tidligere saker.

NAV har gjort utregninger på at en falsk identitet ville kostet samfunnet 11 millioner kroner hvis identiteten hadde fått lov å leve i det norske velferdssamfunnet livet ut.

Totalt vil altså disse sakene – gitt at det dreier seg om trygdesvindel – ha gitt sigøynermiljøet i Norge over 1 milliard norske skattekroner.

Fladby sier at de foreløpig ikke har planer om å legge ned prosjektet mot romfolkmiljøet.

– Vi har konkrete saker som vi jobber videre med nå, og vi ser at det dukker opp nye saker som vi må jobbe med. Når vi avslutter denne kontrollen er for tidlig å si, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag