Gå til sidens hovedinnhold

Hver sjette nordmann drømmer om småbruk

Oslo (NTB): Nesten 800.000 innbyggere i Norge ville ha valgt å bo på et småbruk hvis de kunne velge fritt, viser en meningsmåling som Sentio har laget for Nationen.

De aller fleste bor, eller ønsker å bo, i en småby, ifølge målingen. De fleste foretrekker dessuten å bo der de bor nå. Men hvis folk fikk velge fritt, uavhengig av økonomi og andre hensyn, ville 800.000 ha bosatt seg på småbruk, ifølge meningsmålingen.

Det er ikke helt overraskende de som allerede bor på landet som ønsker å bo på et småbruk. Men mange som bor i storbyer har også en dragning mot landlige lukter. 70.000, eller 11,4 prosent, av Oslos befolkning, ønsker å flytte til småbruk.

Men ikke alle som har lyst, får oppfylt drømmen om småbruk. Antall småbruk til salgs er nemlig langt lavere enn etterspørselen. Samtidig finnes det nesten 35.000 landbrukseiendommer med bolighus som enten står tomme, eller som kun blir brukt som fritidsboliger.

Undersøkelsen viser liten eller ingen endring i folks ønsker om bosted fra en tilsvarende måling som ble laget sommeren 2010. (©NTB)