Gå til sidens hovedinnhold

Hver tredje Afghanistan-soldat dro tilbake

Oslo (NTB): En av tre norske soldater som har tjenestegjort i Afghanistan, har valgt å dra dit to eller flere ganger. Det viser tall fra Vernepliktsverket.

Fra 2001 til og med 2012 har 8.363 nordmenn tjenestegjort i Afghanistan. 2.770 av dem har vært der to eller flere ganger. I gjennomsnitt varte hvert opphold i landet i 172 dager, ifølge Vernepliktsverkets tall, som er gjengitt i Adresseavisen.

- På den ene siden viser det at folk finner tjenesten meningsfylt. Samtidig sier det noe om det store omfanget av oppdraget vårt i Afghanistan. Vi har vært der i over elleve år og skal fortsette i alle fall ut 2013. Derfor har det vært helt nødvendig for oss at noen har hatt flere runder i landet, sier Forsvarssjefens talsmann Eystein Kvarving til avisen.

Vernepliktsverkets tall viser at 7 prosent av alle som har tjenestegjort i Afghanistan, har vært kvinner. I desember i fjor var kvinneandelen på 8,1 prosent.

Det er første gang at Vernepliktsverket har offentliggjort detaljert personelldata på norske soldater i Afghanistan.

Norges Veteranforbund for Internasjonale Organisasjoner (NVIO) har lenge ventet på å få statistikk av denne typen på bordet. (©NTB)

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene