Gå til sidens hovedinnhold

Hver tredje dropper julebordet

- Det er ikke så dumt, sier professor i arbeidspsykologi.

(SIDE2): Høysesongen for julebord ruller videre. Til helgen kommer en ny storrunde.

Siste fra Side2: Sjekk forsiden nå!

Det kan være mange gode grunner til å dra på et julebord. Det er sosialt, oppbyggende og kan være bra for bedriftens arbeidsmoral.

Les også: HER må du betale julebordet

Men det er også sider ved et julebord som ikke tåler dagslys.

Hver tredje blir hjemme
Side2 skrev forrige uke om en mindre heldig side ved julebordet; utroskap.

Les saken: Derfor er vi utro på julebordet

I den store juleundersøkelsen som Norstat har utført på oppdrag fra Side2, svarer 33 prosent at de ikke drar på julebord.

Det er kanskje ikke så dumt, skal vi tro professor Stig Berge Matthiesen ved Seksjon for arbeids- og organisasjonspsykologi ved Universitetet i Bergen.

- Vi kan tenke oss en ansatt som er veldig frustrert over arbeidssituasjonen og går rundt og tenker på det jevnlig. Dersom vedkommende har gått lenge uten å ha fått sagt ifra, så er julebordet en særdeles dårlig anledning til å si ifra og få ut frustrasjonen, sier Matthiesen til Side2.

- Settingen er uformell og i alkoholpåvirket tilstand svekkes dømmekraften. Da kan det oppstå uheldige, ikke-ønskede situasjoner, sier Matthiesen.

- Orker ikke festingen
De 33 prosentene som blir hjemme gjør det nok ikke bare av preventive årsaker, skal vi tro Matthiesen.

- En opplagt årsak til at folk ikke drar på julebord, er at det kan bli veldig mye utagerende festing. Det er en ganske stor gruppe mennesker som ikke liker at festingen blir så mye fyll og festing, sier han.

Når man jobber sammen, så kan det også bli slitsomt å skulle se igjen kolleger på fritiden, mener Matthiesen.

- En annen gruppe, som det prates mindre om, er den gruppen som synes det blir såpass tett nærhet i grupperelasjoner og under krevende samarbeid i arbeidshverdagen. De blir rett og slett mettet på kollegene sine. De har ikke behov for - og ønsker ikke - å møte kollegene utenom arbeidstid, sier Stig Berge Matthiesen.

- Slitsom nærhet
Men det trenger ikke å være konflikter involvert.

- Personer når bare etter hvert et sosialt metningspunkt. Man har en nærhet til kollegene som oppleves som slitsom, sier Matthiesen.

Men likevel, det er mange som drar på julebordet.

I Side2s store juleundersøkelse har 44 prosent svart at de drar på julebord med kolleger/jobben. I tillegg svarer rundt 29 prosent at de drar på julebord med familie, venner eller andre.

Siste fra Side2: Sjekk forsiden nå!

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget