Gå til sidens hovedinnhold

Hver tredje festrøyker tror ikke sigarettene skader

Oslo (NTB): En av tre som røyker av og til, tror ikke det er skadelig for helsa. De fleste ser ikke på seg selv som røykere.

Men dette er feil, ifølge helsedirektør Bjørn Guldvog. I en ny opplysningskampanje som ble lansert torsdag, understrekes budskapet at hver eneste sigarett er skadelig.

- Det finnes ingen trygg nedre grense for tobakksbruk. Hver eneste sigarett skader deg. Allerede fra den første sigaretten øker risikoen for hjerteinfarkt betraktelig, sier Guldvog.

11 prosent, eller 430.000 nordmenn, røyker av og til. Det er høyere andel enn i andre sammenlignbare land. Guldvog mener det er en utbredt oppfatning blant av-og-til-røykerne at det er litt trendy. Det viser at man har selvkontroll og kan kose seg, men ikke er avhengig. Men det må vi komme bort fra, mener han. Av-og-til-røykerne er å betrakte som røykere akkurat som dagligrøykerne.

- Når det gjelder risikoen for hjerte- og karsykdom ved røyking, er den største forskjellen å gå fra null røyk til litt røyk, påpeker helsedirektøren.

I Norge dør årlig 620 personer under 60 år av hjerteinfarkt. 80 prosent av disse er røykere. Helsedirektoratet mener disse livene kunne vært spart om alle av og til-røykerne stumpet røyken for godt. (©NTB) (©NTB)

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen