RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Varfjell, Fredrik (SCANPIX)

Hverdagen ikke tilbake etter 22. juli

Uvirkelig. Kaotisk. Tungt arbeid. Politimester Sissel Hammer vedgår at de siste fem månedene har vært tunge.

Hønefoss/Oslo: Den 22. juli hadde Sissel Hammer vært politimester i Nordre Buskerud politidistrikt i 109 dager.

Sammen med ektemannen var hun på en ukes ferietur rundt i politidistriktet for å bli bedre kjent med området. Siste dag av turen tok en brå vending da bomben gikk av i sentrumskvartalet i Oslo.

– Jeg var veldig opptatt av å finne ut hva som hadde skjedd i Oslo. Sønnene mine var i området, og jeg hadde akkurat fått vite at begge guttene mine var i sikkerhet, sier Hammer til NTB.

På vei hjem fra turen ringte telefonen. Det var en kollega i Oslo som spurte hva som skjedde i Nordre Buskerud politidistrikt. Hammer visste ikke. Hun ringte raskt fungerende politimester, som kunne fortelle at det var blitt gitt bevæpningsordre og at «noe alvorlig» var på gang.

Det tunge ansvaret
Hammer avbrøt ferien sin og reiste til Hønefoss, der det ble satt stab.

– Allerede da jeg var på vei mot Hønefoss, fikk jeg beskjed om at gjerningsmannen var pågrepet, sier hun.

Uvirkelig. Kaotisk. Det er sånn Sissel Hammer beskriver de neste timene og dagene. To av hennes politimenn var med over på Utøya og pågrep Anders Behring Breivik. Hennes folk var blant de første som kom til stedet, og var blant dem som opprettet pårørendesenter. De var også med på det tunge opprydningsarbeidet på Utøya. Helt siden 22. juli har det ikke gått en dag uten at politiet ved politidistriktet har jobbet med saken.

– Det har vært et enormt og tungt ansvar. Jeg har følt et ansvar for at mine folk skal komme seg gjennom dette på en slik måte at de kan håndtere en lignende situasjon igjen, sier hun.

Ved Nordre Buskerud politidistrikt var politiet i gang med debrifing kort tid etter hendelsene.

– Vi har heldigvis ikke hatt mange sykmeldinger i kjølvannet av 22. juli, men dette har vært og er fortsatt tøft for oss. Bak uniformene er vi mennesker vi også, og mange av folkene våre sitter igjen med inntrykk de aldri vil glemme, sier Hammer.

Politimesteren har ikke på noe tidspunkt vurdert å trekke seg.

– Jeg har hatt full tillit fra mine sjefer og fra mine ansatte, og jobben føles både meningsfull og viktig, sier hun.

Stort informasjonsbehov
Til tross for en meningsfull hverdag, hadde Hammer trodd at hverdagen skulle normalisere seg i god tid før jul.

– Jeg hadde nok håpet at vi skulle være litt mer tilbake i vanlig hverdag innen nå, men det er vi ikke. Hverdagen har ennå ikke senket seg over oss, sier Hammer.

Også mediene har bidratt med mye ekstra press på politidistriktet.

– Jeg har full forståelse for at informasjonsbehovet i denne saken er stort. Grunnen til at vi til tider har vært sparsomme med opplysninger, er at dette er en veldig sammensatt sak, og at det tar tid før alle brikkene er lagt, sier hun.

– Håper på debatt
Siden 22. juli 2011 har rutiner blitt endret i politidistriktet.

– Vi har gjennom evalueringsarbeidet vårt sett flere ting vi bør endre i rutinene våre. Dette kommer også fram i vår interne evalueringsrapport som ennå ikke er offentliggjort. For eksempel har vi nå fått syv nødlinjer, vi skal alltid ha to personer på vakt i operasjonssentralen og vi har ansatt en kommunikasjonsrådgiver til å håndtere pressen, sier hun.

Politidistriktet fikk få dager etter 22. juli to nye politibåter. Nå håper Hammer på en konstruktiv og interessant debatt om beredskapen i Norge.

– Dette er en sjanse for oss til å bli enda bedre, og til å forberede oss på situasjoner som tidligere kun har vært simulert, sier hun.

Og for 2012 er målet nettopp dette – å bli bedre.

– Men jeg håper vi aldri får behov for erfaringene og kunnskapen om å håndtere slike situasjoner igjen, sier politimester Hammer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere