*Nettavisen* Nyheter.

Hverdagens snarveier

Du er helt sikker vant med stå i bilkø på vei til eller fra jobb.

25.11.05 21:27

Ja, jeg trenger ikke diskutere det elendige kollektivtilbudet du har. Dessuten har du ikke tid, sykkel, kondisjon eller lyst til å sykle til jobben.

Kanskje spesielt liten lyst. Men bilkø har de fleste heller ikke tid til så da er det flott at det går flere kjørefelt i samme retning slik at vi kan sikk sakk kjøre etter hvor køen går fortest.

Joda, du har hørt at det er akkurat dette du og dine medtrafikanter ikke skal gjøre for å få flyt i trafikken, men de hundre ledige metrene i feltet ved siden av er uimotståelige. Det ser ut som en snarvei og det føles deilig å gli forbi de andre bilene.

Eirik Sønneland
Eirik Sønneland

Eirik Sønneland (30) er fra Rogaland. Han har 4-årig allmen idrettslinje fra St.Svithun v.g.s, Stavanger. Instruktør i blant annet alpint, telemark og svømming. Utdannet Marinejeger. Friluftsinteressert. Ledet den første norske overvintrings-ekspedisjonen på den norske forskningstasjonen «Troll» i Antarktis 1999-2000.

Gjennomførte i 2000-2001 verdens lengste skitur over Antarktis via Sydpolen til McMurdo uten etterforsyninger, 105 dager, 3800 kilometer sammen med Rolf Bae. Totalt 14 måneders opphold i Antarktis. For tiden i ferd med å fullføre Mastergrad i bioteknologi ved Universitet for Miljø og Biovitenskap / Center of Integrative Genetics, Ås.

For deg som har klart å ta steget til å innfinne deg på en holdeplass eller togstasjon for å benytte kollektivtransport, er stresset med bilkø en saga blott. Rulletrapper er en flott oppfinnelse, særlig i de tidlige morgentimer, når leddene er litt stive etter en lang natts søvn.

Lær triksene
I det føttene dine treffer trappene i bevegelse fryser du til is. Her går tingene av seg selv. Ikke nødvendig å stresse med å gå samtidig. Dessuten er det helt greit å stå midt i trappen. Dem som er utålmodige og vil forbi bak, har bare seg selv å takke. De burde planlagt tiden sin bedre. Rulletappen går i et gitt tempo, og det er det ingenting du kan gjøre noe med.

Etter hvert lærer du også triksene for å skaffe deg en ledig sitteplass i rushtiden. Den vifteformede køen er nærmest blitt et urnorsk fenomen. Når transporten stanser for å slippe på passasjerer dannes det kø. Kun sekunder etter, kommer flere som deg til - og bygger ut den opprinnelige «normale» internasjonale køen, til å bli den norske vifteformkøen.

Trikset er bare å ligge ytterst på flanken for så å sige forbi dem som opprinnelig stod først i køen og som nå nærmest er i det som heter dødens posisjon på travspråket. Ett lite dytt med albuen og du er blant de tre første som får velge blant de ledige setene ombord.

Genialt!

En snarvei som virker!

Detaljer skiller
Det finnes så mange idioter som ikke har skjønt hvordan dette fungerer. Kanskje er det flytoget du sitter på. I gangen står en taper som ikke forstod konseptet vifteformkø. Du ser lang vei at vedkommende ikke er vant med å reise. Du smiler nok litt når du tenker på hvor effektiv du taklet køen.

Det er detaljer som skiller nummer en fra nummer to her i livet.

Samme taperen fra toget velger å ta trappene når dere er fremme på Gardermoen. Du og dine erfarne reisende tar selvfølgelig rulletrappene. Her står dere helt stille som sild i tønne mens et mesterverk av motorer og elektonikk bringer dere til toppen uten at det koster en eneste kalori. «Trappe-sliteren» er på toppen før deg. Sikkert svett og jævlig. Nå må du konsentrere deg, terskelen som markerer slutten på rulletrappen kommer fryktelig brått på!

Forspranget til stakkaren i trappene holdt ikke lenge. Sikkerhetssjekk på flyplasser er lett match. Du kikker travelt på klokken mens du siger inn sånn omtrent midt i køen. Erfaringsmessige er ikke folk tøffe nok til å gi beskjed om at du sniker. Dessuten kan det knapt kalles sniking da du åpenbart har det svært travelt. I alle fall tror menneskene bak deg det. Du får noen skarpe blikk fra «roadrunneren» fra flytoget, men det er det hele.

Kjappere
En tur på toalettet før avgang er smart. Som vanlig lar du vannet fra vasken renne en liten stund slik at det blir behagelig varmt å vaske hendene i. Også ved vasken er det kø, og mannen bak deg er, ganske riktig, kødden fra toget!

Ikke nok med det, men når vasken ved siden av deg blir ledig skrur han kranen kjapt opp og vasker hendene sine. På veien ut ser han på deg og sier: «...utrolig at du har tid til å vente på at vannet blir varmt!». Sleip ål denne karen, altså.

Hendelsen på toalettet plager deg, men du får snart oppreisning. Boarding av et fly krever også at menneskene står i kø. Som en rutinert fotballspiller drar du samme finten to ganger med like stor suksess. Legger deg på flanken av vifteformkøen og smetter forbi som en av de første. Utrolig at ikke flere behersker hverdagens snarveier.

Du snur deg mot eplekjekkasen som igjen er havnet dødens posisjon, smiler bredt og tenker: «100 prosent looser».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag