RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvert niende barn i Bodø har psykisk diagnose

HVERT NIENDE BARN har psykisk sykdom i Bodø.
HVERT NIENDE BARN har psykisk sykdom i Bodø. Foto: Tom Melby, Avisa Nordland (Avisa Nordland)
Sist oppdatert:
Ingen kommuner i Norge har like høy andel.

I Bodø har hvert niende barn i alderen 0 til 18 år en psykisk diagnose. Det er norgesrekord, skriver Avisa Nordland.

Samhandlingsprosjektet for barn og unge med særlige behov har hentet inn tall som viser at mellom 11 og 12 prosent av bodøs barn og unge har en psykisk diagnose. For å få en psykisk diagnose må barnet ha vært til utredning i barne- og ungdomspsykiatrien og fått en diagnose. Tallene kan bety overivrig henvisning, men også at Bodø er en kommune hvor barn og unge som trenger hjelp blir fanget opp.

Større apparat
Leder for helsesøstertjenesten i Bodø Inger Øvereng tror ikke det er dårligere psykisk helse blant bodøbarn enn andre barn i landet.

- Jeg tror ikke det er verre å vokse opp her enn andre steder, sier Øvereng.

I Bodø har den forebyggende innsatsen vært stor de siste årene. I skolen kjøres programmene “Zippys venner” og “Alle har en psykisk helse” som skal hjelpe barna til å sette ord på følelser og å være en god venn. Familiesentrene er bygd ut og har psykologtjeneste, foreldreveileder med mer. Det er bygd opp et større og bedre apparat enn det var tidligere, og innsatsen for barnas psykiske helse starter allerede i mors liv. Mors psykiske helse kartlegges både før og etter fødsel.

Kvalitetstegn
- Man kan spørre hvorfor ikke tallet går ned når vi retter innsatsen mot forebygging, men samtidig er det slik at jo mer tilgjengelig og åpen vi er, jo mer avdekker vi, sier Øvereng. Men håper det store antallet diagnoser vil bli færre om noen år.

- Er det et kvalitetstegn at så mange problemer avdekkes?

- Absolutt. Ved å avdekke og tidlig kunne gi hjelp sparer vi samfunnet stort på sikt, sier Øvereng.

Helsesøstertjenesten er den eneste kommunale tjenesten som følger barna fra før de er født til de fyller 18 år. For ett år siden ble skolehelsetjenesten styrket med to stillinger, uten at det har gitt helsesøstrene mindre å gjøre.

- Vi ser at det er viktig, spesielt i ungdomsskolen og videregående, å ha ei åpen dør for dem som trenger det. Men også i barneskolen opplever vi økning. Det er flere elever på barnetrinnet som tar kontakt nå enn tidligere, sier Øvereng.

Sier ikke nei
- Kunne man gjort større innsats og unngått at så mange blir henvist videre til barne- og ungdomspsykiatrien?

- Man kan nok tilrettelegge mer lokalt for å forebygge. Det går spesielt på dem som har atferdsvansker, mange barn har uro i kroppen, men kvalifiserer det til ADHD-diagnose, spør Øvereng.

- Kunne helsesøstertjenesten gjort mer?

- Med flere ressurser kunne vi selvsagt gjort mer. Men vi sier ikke nei til noen. BUP kan si nei til henvisninger, men vi sier ikke nei når en tenåring står i døra med tårer i øynene.

Flere årsaker

Prosjektleder for Samhandlingsprosjektet Eirik Lie tror det er sammensatte årsaker til at Bodøs barn og unge har flere diagnoser enn andre barn.

- Det er sannsynligvis flere bakenforliggende årsaker. Kanskje oppdager kommunen flere tilfeller fordi man er flinke til å avdekke, men det kan være at det er mye å avdekke, at det er særlige helseutfordringer i befolkningen her, sier Lie.

Prosjektet har ikke gått i dybden og sett på årsakene til at det er slik, men Lie påpeker at Bodø er en stabil by ut fra en rekke kriterier. Det er lite som skal tilsi at henvisningstallet for Bodø skal være høyere enn i sammenlignbare byer. Lie lanserer flere mulige årsaker til at tallet er som det er. Kanskje er ikke kommunen flink nok til å selv behandle de “lettere” tilfellene før man henviser videre??

- Og en sannsynlig medvirkende årsak er nærheten til spesialisthelsetjenestens tilbud, det er lettere å benytte dette tilbudet for Bodø enn de kommunene som ligger langt unna, sier Lie.

LES FLERE NYHETER FRA AVISA NORDLAND

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere