Etter å ha ligget parat i internasjonalt farvann utenfor Syria, gjorde Helge Ingstad vendereis mandag og satte kursen tilbake til havn i Limassol.

Da det nye året ble ringt inn, gikk den opprinnelige fristen for oppdraget i Syria ut. Noen dager tidligere hadde FN allerede fastslått at det ikke ville være mulig å få de kjemiske stridsmidlene ut fra det borgerkrigsherjede landet innen utgangen av 2013.

- Vi ligger nå til kai i Limassol. Forsyninger og drivstoff bringes om bord, og mannskapet får endelig hvilt ut litt, forteller presseoffiser Lars Magne Hovtun til NTB. Nyttårsaften fikk skipet besøk av flaggkommandør Torben Mikkelsen, som er sjef for den dansk-norske styrken som skal hente ut de kjemiske stridsmidlene fra Syria.

- Han understreket at vi må være klar til å reise ut når som helst, hvis ordren kommer. Dersom vi ikke får en ordre om å reise til Syria med det første, vil vi ligge til kai i Limassol i noen dager, forteller Hovtun.

Den norske fregatten skal sammen med det danske marineskipet Esbern Snare eskortere lasteskipene Taiko og Ark Futura, som skal hente ut Syrias kjemiske stridsmidler for sending til destruksjon. (©NTB)